Mobil tesztlabor

Ez a legjobb telefon zombiapokalipszis esetére

A CAT a legutóbbi S41 okostelefonjával tovább halad azon az úton, hogy gyakorlatilag elpusztíthatatlan készüléket dobjon piacra, amiket majd egyszer a régészek is értetlenkedve forgatnak, aztán bekapcsolják, és még mindig működni fog. Bírja az ütést, a dobálást, a port, némi vizet, a hőmérsékletingadozást, a párás levegőt, és ritkán kell tölteni. Ez mind szép és jó, egy ideig persze tényleg vicces, hogy lehet vele focizni és lemerül a fürdőkád aljára, de aztán jönnek a szürke hétköznapok.

Valóban bírja a strapát

Minden kétséget kizáróan a CAT telefonoknak a célközönsége nem a finomlelkű, telefonját tokban hordó, egy karcolástól is kiboruló csoportban keresendő, hanem azok között, akiknek a telefon eszköz, sokszor munkaeszköz, de leginkább fogyóeszköz.

Fotó: 24.hu

Dolgozhatnak építkezéseken, lehetnek mesteremberek, vagy éppen lelkes túrázók és extrémsportolók, vagy csak szimplán azok, akik nem akarnak attól izgulni, hogy a vékony és kecses telefonjuk valaha is kiesik a kezükből és ripityára törik. Ez a telefon nem fog.

Olyannyira nem, hogy mikor a legtipikusabb háztartásbeli telefongyilkos balesetek szimulációjára került a sor, a telefon és a WC kagyló találkozásakor sokkal jobban lehetett félteni a WC kagylót, mint magát a készüléket. De bírja a vizet, dobálást és minden olyan dolgot, amit az átlagos telefonok nem. Megfelel a MIL-STD-810 katonai szabványnak, vagyis ütésálló, bírja a sós párás levegőt, illetve az IP68 szabványt is túlteljesíti, egy órán keresztül és két méter mélységig vízálló.

De ezen kívül mit tud?

A célcsoportnak talán a fenti infók a legfontosabbak, hiszen mondjuk egy építőiparban dolgozó szakembernek jól jön egy dualkamera is egy csúcsmobilon, de azért mégis akkor a legboldogabb, ha nem megy tönkre a telefonja az ütődéstől és portól munka közben.

Ahogyan például egy extrém biciklis is örül, ha csodálatos képeket tud készíteni, de mégis fontosabb, hogy ne menjen tönkre a telefon az első adandó alkalommal, amikor az erdei úton száguldozva egy kőre ejti. Az is nagy előny ha esetleg egy több napos erdei túra során sem kell azon aggódni, hogy estére lemerül a készülék.

Mondjuk pont ennek a csoportnak hiányzik a legjobban a telefonból egy giroszkóp, hogy a helymeghatározás pontosabban működjön, például egy túra során.

A fő kérdés pedig az, hogy egy teljesen átlagos felhasználónak mit tud nyújtani? A legtöbben úgyis azonnal vesznek a megvásárolt készülékekre egy tokot, ami valamennyire védi is a telefont a kisebb sérülésektől és karcoktól, így van remény akkor is, ha a konyhakőre sikerül ejteni a telefont. Na a CAT telefon esetében ilyenkor arra van esély, hogy megreped a konyhakő.

A maga 218 grammjával és majdnem 1,3 centiméter vastagságával kecsesnek nem mondható ez az 5 hüvelykes FHD kijelzővel rendelkező dualsimes készülék, viszont jó hír a tél közeledtével, hogy kesztyűvel is elbánik a kijelző. Egyébként a kissé gumiszerű borítás is olyan érzést kelt, hogy ez a telefon csak akkor fog kicsúszni a kézből, ha kifejezetten azt szeretné valaki.

Fotó: 24.hu

A gyártó nem cicomázta túl a kezelőfelületet, egy majdnem teljesen tiszta Android 7.0 Nougat fut rajta, így nem kell attól tartani, hogy haszontalan dolgok lassítják a 3 GB RAM-ot és foglalják a helyet. Cserébe viszont egy alkalmazásban kapunk ajánlatokat vízszintező vagy éppen túrázóknak hasznos appokra.

Lehet vele a víz alatt is fényképezni, ami nyaralásnál, strandon, evezős programoknál mindenképpen hasznos, az év további 50 hetében meg nem annyira.

Ami viszont valóban komoly kérdés ilyen helyzetben, az az akkumulátor teljesítménye, ez pedig a maga 5000 milliamperórás teljesítményével baromi erős. Annyira, hogy más készüléket is lehet vele tölteni, miközben szabályozhatjuk, mennyi szufla maradjon a miénkben. Ezt már csak egy gyorstöltéssel lehetett volna megfejelni, bár így is tökéletesen működik és ez az akkumulátor kapacitás az, amit egy átlagos felhasználó egészen biztosan nem tud lemeríteni a nap végére, csak ha kifejezetten ez a célja.

A kameránál jól hangzik a 13 megapixeles felbontás, és az 1080p videó, a gyakorlatban ez egy középkategóriás készülék fényképminőségét hozza, nincs benne túl sok mód és a filtereket sem ezen a készüléken kell keresni, de az igazi hiányosságai csak gyengébb fényviszonyok mellett jönnek elő.

Galéria
A baloldali kép egy Cat S41, a jobboldali egy Huawei P9 mobillal készült Fotó: 24.hu

A közösségi alkalmazások vagy a böngésző jól fut rajta, de komoly grafikával rendelkező játékokra már nem jó a telefon, minden más szépen elfut rajta.

Erős és elpusztíthatatlan középkategória

A 160 ezer forintos árért egy extrán strapabíró, nagyon jó akkumulátoridővel rendelkező, és erős közepes képességekkel bíró telefonhoz lehet hozzájutni. Kétségtelenül tökéletes választás azoknak, akik mindig összetörik a telefonjukat és állandóan lemerülnek. Azoknak is, akik olyan helyen dolgoznak, vagy olyan a hobbijuk, hogy azt legtöbbször a készülékük bánja.

Igaz, hogy nehéz, igaz, hogy betörik az ember arca, ha ágyban olvasás közben kiesik a kezéből és az is igaz, hogy szépnek is csak nagy nehézségek árán lehetne nevezni, viszont ez a telefon tutira nem hagyja cserben a tulajdonosát még zombiapokalipszis alatt sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik