Mobil

Pár perces telefontöltést ígér a Samsung

A Samsung technológiai intézetének (SAIT) kutatói bejelentették, hogy egy olyan akkumulátor-technológiát fejlesztettek, amivel a mobilok és elektromos járművek töltése minden korábbinál gyorsabbá válhat.

A jelenlegi gyorstöltési fejlesztésekkel általában egy órát igényel az okostelefonok feltöltése, de a Samsung állítása szerint az ő megoldásuk ezt az időt mindössze 12 percre faraghatja le. A “grafénlabda” néven emlegetett egyedi akkumulátor-anyag 100-szor hatékonyabb az elektromosság vezetésében, mint a réz, emellett 140-szer gyorsabban szállítja az energiát a lítiumionos-akkumulátorokban használt szilíciumnál, állítja a cég, így ideális anyagnak tűnik a gyorstöltéshez.

A Manchesteri Egyetem kutatóinak 2004-ben sikerült először izolálniuk grafént, ami a szakemberek szerint a bolygónkon található legvékonyabb és legjobb vezetőképességgel bíró anyag, ráadásul 200-szor erősebb az acélnál.

A gyorsabb töltéshez egyben nagyobb kapacitás is társul, a Samsung kutatóinak elmondása szerint 45 százalékkal növelheti meg a telepekben tárolható energia mennyiségét az egyedi grafénanyag.

Mindez remekül hangzik, de a Samsungnak még meg kell találnia a módját, hogy megengedhető áron sikerüljön kivitelezni az újfajta telepek tömeggyártását.

Arról még nincs információ, hogy mikor várhatjuk az ilyen aksival felszerelt készülékeket, vagy hogy egyáltalán láthatjuk-e viszont fogyasztói termékekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik