Mobil

A mobilunkból figyelné a Google, hogy mások kukkolnak-e minket

A Google két kutatója egy olyan kísérleti fejlesztés ötletét mutatta be, ami arcfelismerést és mesterséges intelligenciát vet be annak érdekében, hogy a felhasználó mobilja jelezhesse, ha a tulajdonoson kívül más is nézi a kijelzőt.

A funkció az előlapi kamerára támaszkodik, lényege, hogy amint a kíváncsi szemek látótávolságba kerülnek, a mobilt nyomogató tulajdonos már kapja is a vészjelzést. A leírás szerint a technológián a gyengébb fényviszonyok és különféle fejtartások sem fognának ki, mindössze két miliszekundum alatt észrevenné a betolakodót.

A fejlesztők a leleplezéssel járó megszégyenítés egy egészen furcsa módját választották: a leselkedő szájára egy szivárványszínű hányást ábrázoló matrica kerül, az arcát övező piros keret és figyelmeztető üzenet társaságában.

Mindez számos adatvédelmi aggályt is felvet, hiszen ugyan az elsőre hasznosnak tűnő funkció lebuktatja a leskelődőket, de feltétele, hogy az előlapi kamera mindig be legyen kapcsolva. Így nem csak, hogy a mobil figyelne egész nap, de minden bizonnyal az üzemidőből is lefaragna a “riasztórendszer” használata.

A fejlesztést egy kaliforniai konferencián mutatta be a két kutató, de már csak fentebb említett kérdések miatt sem biztos, hogy láthatjuk-e bármikor is viszont okostelefonokban, az viszont sokkal elképzelhetőbb, hogy ennek nyomán valamilyen hasonló, másik megoldást fejleszthetnek – szivárványos hányás nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik