Mobil

Mutatjuk a ma érkező iOS 11 legjobb újdonságait

Szeptember 19-én, várhatóan az esti órákban válik elérhetővé az Apple mobileszközökre szánt legújabb operációs rendszere, az iOS 11, ami számos érdekes újdonsággal várja a kompatibilis eszközök tulajdonosait. A szoftver béta verziója már egy ideje elérhető bárki számára, ez alapján szedtük össze a legjobb és leghasznosabb újdonságokat.

Mielőtt rátérnénk a kedden érkező operációs rendszer újdonságaira, gyorsan vegyük át, hogy melyek azok az Apple-készülékek, amikre telepíthető lesz az iOS 11. iPhone-ból az 5S-re és attól felfelé minden készülékre letölthető lesz az új rendszer, beleértve az az iPhone SE-t is, iPadből pedig az ötödik generációs táblagép, az iPad Pro mindkét generációja, az iPad Air 1 és 2, illetve az iPad mini 2, 3 és 4 kapja meg a frissítést. Ezen felül az iPod Touch hatodik generációjára is leszedhető lesz az új oprendszer.

RÁNCFELVARRÁS

Hogy mindenki számára azonnal érzékelhető legyen, hogy új operációs rendszer érkezett a készülékére, az Apple eszközölt jó pár olyan változást, ami azonnal fel fog tűnni, miután frissítettünk iOS 11-re. Megváltozik néhány alkalmazás (App Store, Számológép, iTunes Store stb.) ikonja, illetve számos appnál (Mail, Messages, Híváskezelő) érzékelhetünk némi változást a külcsínben.

Forrás: 24.hu

Hogy az új, hatalmas betűket, köröket és lekerekített éleket használó dizájn mennyire nyeri el a felhasználók tetszését, az egyéni ízlés kérdése, mi például még barátkozunk vele, főleg az olyan kissé bumfordi megoldásokkal, mint ami a számológépet vagy éppen az átalakított vezérlőközpontot jellemzi.

SZABD TESTRE A VEZÉRLŐKÖZPONTOD

Az új dizájn egyelőre nincs az ínyünkre, viszont a használatot illető változások kifejezetten kellemesek a Vezérlőközpontnál. Ugye ez az a menü, amit a képernyő aljáról lehet felhúzni, és régebben is itt sorakoztak az olyan lehetőségek, mint a számológép, a wifi, a bluetooth, a zseblámpa és a többiek. Nincs ez másképp most sem, viszont ez a felület az iOS 11-ben már teljesen testre szabható.

Forrás: 24.hu

A Beállítások/Vezérlőközpont menübe lépve mi határozhatjuk meg, hogy mely funkciók legyenek elérhetők egyetlen mozdulatot követően, illetve az ide bekerülő lehetőségek némelyike még 3D Touch funkcióval is fel van vértezve. A zseblámpánál ez esetben például négy fokozatban szabályozhatjuk, hogy mennyire erősen világítson a hátlapon található vaku.

ÚJ LEHETŐSÉG A SOFŐRÖKNEK

A Ne zavarj funkció már korábban is része volt az operációs rendszernek, de ez a menüpont most kibővült egy egészen új lehetőséggel. Az iOS 11-nél már azt is beállíthatjuk, hogy konkrétan vezetés közben ne érkezzenek hívások, és automatikus üzenetet is beállíthatunk azok számára, akik ilyenkor keresnek.

Forrás: 24.hu

Ez a mód beállítható manuálisan, akár az immáron testre szabható Vezérlőközpontból is, illetve adott a lehetőség, hogy automatára állítsuk. Ez utóbbiból ráadásul két opció létezik: választhatjuk, hogy a telefon azonnal átkapcsoljon, ha a járművünk bluetooth eszközeire csatlakozik, továbbá adott a lehetőség, hogy a telefonunk a mozgásunk alapján váltson át Ne zavarj módba.

KÉPSZERKESZTÉS FELSŐFOKON

A kamera és a fotózás fontos szinte minden iPhone-tulajdonos számára, így ilyen téren is fejlődött az operációs rendszer. Az elkészített képeinket például új fényelési effektekkel módosíthatjuk, viszont ennél valamivel hasznosabb fejlesztés, hogy a Kamera hagyományos fotó módban már képes a QR-kódok beolvasására (csak rájuk kell fókuszálni),

így többé nem kell külön applikációt használnunk erre a célra.

A képeket érintő remek változás, hogy az Apple-nél szépen átdolgozták a Korrektúra (Markup) lehetőségeket. Az új felület nemcsak pofásabb és átláthatóbb, mint a régi verzió, de jóval több funkciót tartalmaz, így sokkal változatosabban szerkeszthetjük a lementett fotókat és PDF-eket, legyen szó akár egy szelfi mókás összefirkálásáról, vagy a munkához szükséges anyagok megjelöléséről.

Forrás: 24.hu

Szintén határozottan praktikus újdonság, hogy ha képernyőmentést készítünk, akkor a fotók között megjelenő screenshot néhány másodpercre felvillan a képernyő bal alsó sarkában, és ha megérintjük, akkor az operációs rendszer azonnal betölti a korrektúra lehetőséget, így rögtön nekiláthatunk a kép szerkesztésének, anélkül, hogy egy másik appot megnyitva kellene kotorászni a lementett kép után.

NEMCSAK KÉP, DE MÁR VIDEÓ IS

A screenshot készítés már az első iPhone óta elérhető funkció az Apple okostelefonjain, viszont videót csak feltört és megbuherált operációs rendszerrel tudtunk rögzíteni a készülék képernyőjéről. Ennek most vége, hiszen az új szoftverrel már erre is lehetőségünk lesz, ráadásul ez a funkció is rögzíthető az új vezérlőközpontban, így villámgyorsan hozzá is lehet férni. Az újítás üdvözlendő, ugyanakkor érdemes tudni, hogy hagyományos telefon- és FaceTime-hívások ezzel a lehetőséggel továbbra sem rögzíthetők.

Forrás: 24.hu

EGY KÉZZEL IS KÉNYELMESEN

Rengetegen és rengetegszer használjuk úgy a telefonunkat, hogy csak az egyik kezünk szabad, és ilyenkor a gépelés nem feltétlenül kényelmes a hüvelykujjunkal, pláne, ha az iPhone-ok nagyobb, Plus verzióját tartjuk a kezünkben. Szerencsére az iOS 11-ben már erre is van megoldás, ugyanis amikor megjelenik a billentyűzet, a smiley gomb nyomva tartásával előhívható a billentyűkiosztó menüpont, amivel jobbra vagy balra igazíthatjuk a virtuális klaviatúrát, hogy kényelmesebben tudjunk gépelni.

Forrás: 24.hu

CSAK A JÉGHEGY CSÚCSA

Mi egy iPhone 6S-en teszteltük az iOS 11 újdonságait, az összegyűjtött lehetőségek csak a kiragadott kedvenceink, és igazából csak a jéghegy csúcsát jelentik. iPaden ennél jelentősebb változások várják az embert, a csak iPhone X-en elérhető FaceID-hez kapcsolódó extrákról nem is beszélve. A változások listáját egyébként még hosszan lehetne sorolni, és zárásként össze is szedtünk olyan további újdonságokat, amiknek a fentebb tárgyaltak mellett szintén örülünk:

  • Az iOS 11 már csak a 64 bites alkalmazásokat futtatja
  • Megjelenik a Files applikáció, ami nagyban megkönnyíti a fájlkezelést
  • A zárolt képernyőn sokkal átláthatóbban jelennek meg az értesítések
  • A képek/videók kevesebb helyet foglalnak a HEIF technológiának és a H.265 kódolásnak hála
  • A Fotók alkalmazás már rendesen kezeli a GIF-eket is
  • A Jegyzetek alkalmazással már szkennelhetünk is, és a táblázatokat is kezeli
  • iOS eszközök között egyetlen érintéssel megoszthatjuk a Wifi jelszavakat
  • Beállítható egy SOS szám, ami a Sleep gomb 5x megnyomásával tárcsázható

Ajánlott videó

Olvasói sztorik