Mobil

Maga a felhasználó a GPS a Microsoft új appjában

Teljesen újszerű megközelítésen alapul a Microsoft új navigációs alkalmazása, amiben a belső terek feltérképezése a felhasználókra van bízva. Az általuk elkészített útvonalak alapján találhatnak meg mások egy helyet a nagyobb épületeken belül.

A GPS megváltoztatta azt, ahogyan tájékozódunk a világban: okostelefonnal a kezünkben egy ismeretlen városban is könnyen feltalálhatjuk magunkat, bizonyos helyzetekben életmentő segítséget nyújt.

Belső terekben viszont könnyen elveszhetünk, elég csak egy nagyobb bevásárlóközpontra, irodaházra, repülőtérre gondolni. Ez azért van, mert egyrészt a GPS jel falak között kevésbé megbízható, másrészt még nem centiméteres pontosságú a helyzet meghatározása.

A Microsoft kiadta Path Guide nevű alkalmazását, ami épp erre a problémára kínál megoldást: a belső terekhez nyújt tájékozódási alapot, de nem GPS-szel teszi, hanem egy alternatív megoldással. Maguk a felhasználók készíthetnek útvonalakat épületeken belül, amit aztán megoszthatnak, hogy más felhasználók követhessék.

Ezeket az útvonalakat a felhőben tárolja a szolgáltatás, így más felhasználók is használhatják azokat. Az app pontos instrukciókat ad arról, hogy adott épületen belül hány lépést kell tenni és milyen irányban, így vezet el a célhoz. A készítő képeket, hangfelvételt, jegyzetet is adhat egy útvonalhoz.

Forrás: Microsoft

Használatához nem szükséges semmilyen infrastruktúra, vagy térkép, csak a telefon beépített érzékelői. Minél több felhasználó készít útvonalakat, annál használhatóbb lesz a szolgáltatás, és a Microsoft elmondása szerint idővel az egymást átfedő utakat is lehetőség lesz összeolvasztani, így még több lehetőség válik elérhetővé.

Az útvonalakat URL-en keresztül érhetik el azok, akik nem használják az alkalmazást, ezek e-mailben és weboldalakon keresztül is továbbíthatók. A Path Guide így jó szolgálatot tehet egyetemeken, múzeumokban, felhőkarcolókban is.

Forrás: Microsoft

A legtöbb, belső terekre tervezett navigációs megoldás általában költséges rendszerek telepítését igényli, vagy folyamatos karbantartást igényel – iBeacon, wifi, Bluetooth, RFID, infravörös, ultrahangos, vagy lézeres technológiák.

A többi techóriás is próbál erre megoldást találni: a Google-nek például ott a Project Tango, ami 3D-s modelleket készít a környezetről. Mások pedig azzal próbálkoznak, miként lehet a GPS hatótávolságát kiterjeszteni nehezen elérhető helyekre, például óceánok mélyére – ahogy a pontosságát is folyamatosan finomítják.

A Microsoft egyszerűen a felhasználókra bízta a feladatot. A Path Guide a Google Play áruházból telepíthetjük, de letölthetjük a telepítőfájlt is közvetlenül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik