Mobil

Kanadában már csak kártyafüggetlen mobilt adnak el

Az ügyfelek által "váltságdíjnak" is nevezett függetlenítés díja Kanadában a múlté, a telefonokat ingyen fogják feloldani. Ahogy csak kártyafüggetlen mobilt lehet majd eladni, még a szolgáltatóknak is.

Minden újonnan eladott telefont kártyafüggetlenül kell az ügyfeleknek biztosítani, ahogy ha egy felhasználó függetlenítené meglévő készülékét, arra a szolgáltatók nem számolhatnak fel plusz díjat december elsejétől – mondta ki a kanadai médihatóság.

Ez egy hatalmas előrelépés. Az ügyfelek ugyanis sokszor azért maradtak egy szolgáltatónál, mert magas díjat kellett volna fizetniük azért, hogy függetlenítsék a telefont

– mondta Rose Behar, a MobilySyrup techszájt újságírója.

A telekommunikációs cégek a gyártóktól főleg szolgáltatófüggő készülékeket rendeltek be, ezeket pedig a kártyafüggetlenhez képest kedvezményesebb áron adták el. Ha az ügyfél szolgáltatót akart váltani, előbb a hűségidő lejárta után függetlenítenie kellett a telefont, ennek pedig megkérték az árát: Kanadában például 50 dollárt, azaz átszámítva nagyjából tízezer forintot számítottak fel.

A kanadai médiahatóság adatai szerint tavaly a szolgáltatók összesen 37,7 millió dollárt kerestek az ügyfelek mobiljainak függetlenítésén.

A legnagyobb kanadai mobilszolgáltatók korábban jelezték: nem támogatják a díj eltörlését, mert ha nem kérhetik el az árát azoktól, akik a függetlenítés mellett döntenek, akkor költségeiket az összes ügyfélre kell majd ráterheljék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik