Mobil
People walk in front of Berlaymont building, headquarters of the European Commission, in Brussels, Belgium on Jun. 12, 2017. Roam Like at Home rules enter into force on 15 June 2017. People will pay domestic prices, irrespective of where they are travelling in the EU for phone-calls, SMS and mobile internet.

Brüsszel megcsinálta az eddigi legnagyobb rezsicsökkentést

Agyő roamingdíj - kiálthat fel minden európai uniós állampolgár. Mától ugyanis megszűnnek a mobilokra kivetett barangolási díjak az EU-ban. Tettünk egy hatalmas lépést az európai integráció felé.
Korábban a témában:

A mobilhívásra, SMS-küldésre és mobilinternetre kivetett roamingdíjak 2017. június 15-től megszűnnek az Európai Unióban, Liechtensteinben, Izlandon és Norvégiában.

„Mindenki régóta várja a barangolási felárak eltörlését” – mondta a szabályozásért felelős Pilar del Castillo spanyol néppárti képviselő, amikor az Európai Parlament 2015. október végén megszavazta az új távközlési csomagot.

A megállapodásnak köszönhetően Európa lesz a világ egyetlen térsége, ahol garantált lesz a nyílt internet.

A roamingdíjak eltörléséről szóló rendelet aztán az év novemberében hatályba is lépett.

Arról, hogy ez hogyan érinti a hazai díjcsomagokat, milyen feltételeknek kell teljesülnie, mi a helyzet a határon belüli és határ menti országokban mint Svájc vagy Ukrajna, itt olvashat bővebben:

Young man talking on a mobile phone
Két hét és szabadon roamingolhatunk: de mit, hol, mennyiért?
Megnéztük, hogyan érinti az eddigi díjcsomagokat a változás. Illetve milyen feltételekkel tudunk szabadon roamingolni.

„A mai nap a megelégedés ideje, mert tettünk egy hatalmas előrelépést az európai integráció felé, az uniós állampolgárok valódi igényeire és szükségleteire reagálva” – mondta a spanyol képviselőnő üdvözölve a roamingdíjak eltörlését. És ez teljes mértékben igaz: tíz éve született meg az igény, s jött létre az első roamingszabályozás az Európai Unióban, alakult ki a belső közös roamingpiac.

Azóta viszont megjelentek és elterjedtek az okostelefonok, már nem csak hívunk és SMS-ezünk, sőt, hatalmas forgalmat bonyolítunk a mobilokon. Magyarországon az összes internet-előfizetés 68 százaléka mobilinternet.

 • 2006.07.12 – Párbeszéd kezdődik a közös uniós roamingról
 • 2007. 06.07 – Elfogadták: az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság megszavazta az EU-s roamingszabályozást. Megalakul a belső távközlési piac.
 • 2007.06.30 – Létrejött első uniós roamingrendelet (hanghívás). Az EUROTARIFF meghatározza, hogy:
  • a szolgáltatók mekkora díjat róhatnak ki a fogyasztókra, ha egy másik uniós tagállamban telefonálnak, üzengetnek vagy mobilneteznek (kiskerárak)
  • a szolgáltatók mekkora összeget kell fizessenek egymásnak maximálisan, amiért egy adott ügyfél a másik szolgáltató hálózatát használja külföldön, de az unión belül (nagykerárak)
   2009.07.02 – Létrejött a második uniós roamingrendelet (hanghívás+SMS)
 • 2012.06.30 – Létrejött a harmadik uniós roamingrendelet (hanghívás+SMS+adat)
 • 2015.11.26 – A tagállamok képviselői a roamingdíjak eltörlése mellett döntöttek (TSM-rendelet)
 • 2017.06.15 – Megszűnnek a roamingdíjak az EU-ban

Hogy számszerűen is lássuk mekkora változás ment végbe: 2007 végén 11,03 millió aktív és 10,13 millió forgalmazott SIM-kártya volt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mobilhang-gyorsjelentése szerint. Tíz évvel később, 2017. első negyedévének végén a mobiltelefon-előfizetések száma 11,7 millió volt Magyarországon, az elmúlt egy évben 23 ezerrel (0,2%-kal) emelkedett, derül ki a KSH adataiból.

//www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/tav/tav1703.pdf
A mobil-előfizetések száma 2006-2017 Forrás: KSH

A mobilhálózatból indított hívásforgalom a piacelemzési adatok szerint meghaladta a 13,5 milliárd percet 2007 végén. A mobiltelefonálással töltött összes perc 2017-ben éves szintre számolva 22 milliárd perc – az első negyedévre ugyanis 5,5 milliárd percet jeleztek.

Ami viszont a leginkább szemlélteti a változást: a mobilinternet. Ugyan tíz éve még nem volt mobilinternet-gyorsjelentés, de az NMHH piacfelügyeleti adatgyűjtése szerint 2007 végén a mobilnetes SIM-kártyák száma 260 ezer, a decemberi hálózati forgalom pedig mindössze 127,9 ezer gigabájt volt. (Ha ez alapján becsüljük meg az éves forgalmat, még akkor is nagyjából 1,5 millió gigabájtnál járunk.)

A mobilnet-előfizetések száma mára meghaladja a 6 milliótIdén éves szinten 96 millió gigabájtos mobilnetes forgalommal számolhatunk, az alapján, hogy az első negyedévben 24 millió gigabájtot fogyasztottunk el.

//www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/tav/tav1703.pdf
A mobilhálózat adatforgalma 2010-2017 Forrás: KSH

TÚL DRÁGA VOLT

A roamingszabályozás tehát 2007-ben elkezdődött az EU-ban, mivel az uniós intézmények, az illetékes nemzeti hatóságok és maguk a fogyasztók is aggasztónak találták, hogy mennyire sokat kell fizetnie a mobilozóknak – diákoknak, üzletembereknek, turistáknak – az EU-n belüli utazások során.

„Az akkor hatályos uniós elektronikus hírközlési keretszabályozás ugyanis nem adott megfelelő eszközöket a nemzeti szabályozó hatóságoknak, hogy hatékonyan intézkedhessenek” – mondta el az NMHH a 24.hu kérdésére.

„A roamingrendelet a barangoló ügyfelek érdekének védelmében kis- és nagykereskedelmi szinten egyaránt szabályozási kötelezettségeket írt elő, mivel a tapasztalat azt mutatta, hogy a közösségen belüli nagykereskedelmi árak csökkenése – kellő ösztönzés hiányában – nem feltétlenül eredményezi a kiskereskedelmi árak csökkenését.

Így a fogyasztók magas szintű védelmet kaptak, de a szolgáltatók közti verseny is fennmaradt, ahogy az innovációra való ösztönzés és a fogyasztói választás lehetősége is rögzült.

Fotó: Karl-Josef Hildenbrand/dpa

A technológiai fejlődésre és a felhasználók igényeire reagálva az uniós jogi folyamat befejező lépése most a roamingdíjak eltörlése.

A belföldi díjas barangolás (roam-like-at-home) előnyeit azok élvezhetik, akik Európában élnek, és akik munka vagy nyaralás céljával egy másik uniós országba utaznak. Állandó roamingolásra nincs lehetőség, vagyis hogy egy ügyfél a legolcsóbb árat kínáló országban válasszon előfizetést, hogy aztán saját hazájában barangoljon vele.

NAGYOT CSÖKKENT A DÍJA

Az utolsó ehhez szükséges jogi feltétel az volt, hogy meghatározzák: a szolgáltatók mennyit kérhetnek legfeljebb egymástól a barangolásért Európában. A jelenleginél körülbelül 90 százalékkal alacsonyabb új nagykereskedelmi díjplafonokat határoztak meg – ennél lehet kevesebbet elkérni, többet viszont nem.

A díjak csökkenésének szemléltetésére érdemes a Wikipedián található díjtáblázatot böngészni. Az árak euróban vannak és áfa nélküli értékek. Példaképp: egy perc hívás 2007-ben 0,49 euró+áfába került kiskereskedelmi áron, a nagykereskedelmi ára 0,3 euró+áfa volt.

Az adatforgalom kiskereskedelmi árát 2012. júliusban szabályozták, a gigabájtonkénti 716,8 eurótól csökkentették, legalább a hazai adatforgalom szintjére. A maximális nagykereskedelmi árat – ugye ezt a szolgáltatók egymás között fizetik, a felhasználókat nem érinti – 2017. június 15-én az eddigi 50 euró/GB-ról 7,7 euró/GB-ra mérsékelték.

Ezt a maximális nagykerárat aztán szakaszonként továbbcsökkentik:

 • 2017.06.15: max 7,7 euró/GB
 • 2018.01.01: max 6 euró/GB
 • 2019.01.01: max 4,5 euró/GB
 • 2020.01.01: max 3,5 euró/GB
 • 2021.01.01: max 3 euró/GB
 • 2022.01.01: max 2 euró/GB

Vagyis még 4,5 év, és maximum két sajtburger árát kérhetik el egymástól a szolgáltatók, amiért ügyfeleik mobilneteznek az EU-ban.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Hooded computer hacker hacking network. Male with black hoodie using computer for identity theft or other criminal online activity.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.