Mobil

Meg se jelent, már baj van az új Samsung csúcsmobillal

Rózsaszínes kijelzőkre panaszkodnak a Samsung Galaxy S8 előrendelői Dél-Koreában. Egy szakértő szerint a mélyvörös OLED-technológia lehet a ludas, amit első alkalommal használ fel a cég a csúcsmobilban.

Amerikában már a héten, de nálunk csak egy héttel később kerül a boltokba a Samsung legújabb csúcsmobilja, az S8 család. A tesztelők és előrendelők már kézbe foghatták a telefont, ám pár dél-koreai felhasználó a kijelzőt érintő, furcsa problémát tapasztalt. Ez azért érzékeny terület, mert a készülék egyik legvonzóbb tulajdonsága a hatalmas, széltől-szélig érő ívelt panel, ami jelenleg az egyik legjobb kijelző a piacon.

A The Korean Herald lap írt először arról, hogy több Galaxy S8 kijelzője is rózsaszínes árnyalatú, túlságosan sok a vörös szín. A kijelző annyira nem színhelyes, hogy az szabad szemmel is feltűnik, ha mellé állítunk egy másik készüléket. Az Instagramra és fórumokra is több ilyen kép felkerült.

“Bepirosodik” a kijelző Forrás: @konnanzzang (Instagram)

A pirosas elszíneződést a rosszul kalibrált színegyensúly okozza, ami egy beállítással ugyan könnyen orvosolható lenne, de a felhasználók visszajelzése alapján ez sem oldja meg a problémát

– írta a portál. A Samsung hamar reagált a hírre. A közleményük szerint ez nem a hardver hibája, a beállítások közt átállíthatók a megjelenítési tulajdonságok, többek közt a színhőmérséklet és más jellemzők is. Aki ezek után is észleli a problémát, az keressen fel egy hivatalos szervízt.

Egy iparági forrás szerint az állhat a rózsaszínes Galaxy S8 panelek hátterében, hogy a Samsung úgynevezett mélyvörös OLED technológiát használ,  ami az érintett készülékeknél túlságosan felerősítheti a piros színt. A kijelző ugyanis nem a hagyományos, LCD panelekben megszokott RGB (piros,zöld,kék) szubpixel elrendezést használja a megjelenítéshez, hanem piros-zöld és kék-zöld szubpixeleket kezel. Mivel így a zöld hatása erősebb lehet, kompenzálásképp a cég kifejlesztette a mélyvörös OLED-et, ami azt ellensúlyozni tudja. Valószínűleg a rossz kalibrálás miatt a fehér színek is pirosasra színeződtek a panaszkodó vásárlók telefonján.

Azt még nem tudni, hogy mennyire széleskörű a probléma, és hogy javítható-e egy szoftveres frissítéssel. Ha utóbbi nem lehetséges, akkor más mérges vevőkre is számíthat a Samsung, ha kapható lesz a telefon.

Annyi biztos, hogy a mobil iránt hatalmas az érdeklődés, csak Dél-Koreában több mint egymillió előrendelést adtak le április 7-17 között. Erre korábban még nem volt példa. A cég úgy becsüli, hogy év végéig több mint 60 millió darabot adhat el világszerte a modellből.

A telefont már mi is megnéztük, megnyomogattuk, első benyomásainkat itt olvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik