Mobil

Az év legszomorúbb híre az Android háza tájáról

Az év végével elkaszálták az Android módosítására specializálódott CyanogenMod projektet.

Ez az év nem szűkölködött a szomorú momentumokban, legyen szó a celeb-, a művészvilágról, vagy akár a tech piacról. Karácsony előtt nem sokkal jött a szűkszavú közlemény, mely szerint december 31-gyel a Cyanogen befejezi a működését, ami a CyanogenMod hivatalos támogatásának megszűnését is jelenti.

És hogy miért érdekes ez az egész és főleg miért szomorkodunk rajta?

Jobbá akarták tenni az Androidot

A Cyanogen neve annak lehet ismerős, aki életében legalább egyszer próbált életet lehelni a még tökéletesen működő, de szoftverese többet nem frissülő mobiljába. A gyártók a készülékeiket csak egy bizonyos ideig látják el frissítésekkel, amitől kezdve a felhasználók magukra és a különböző szoftveres közösségekre vannak utalva.

A Cyanogen az egyik legismertebb ilyen közösség volt, amely elsődleges célja egy olyan alternatív androidos operációs rendszer létrehozása volt, ami amellett, hogy folyamatosan biztosította a frissítéseket, olyan plusz funkciókat is biztosított az Androidnak, amelyek eredetileg nem voltak benne.

Maga a szoftver CyanogenMod névre hallgatott, az évek során 14 verziót (és számos alverziót) élt meg, mára körülbelül 50 millióan használják, most azonban vége a projektnek, amit maga a projekt köré szerveződött cég jelentett be még december 23-án.

A Cyanogen jelenleg is tartó konszolidációs folyamatának részeként a Cyanogen összes szolgáltatása és általa támogatott nightly buildek 2016. december 31-ével beszüntetik működésüket. A nyílt forráskódú projekt és maga a forráskód elérhető marad mindenkinek, aki saját céljaira szeretné továbbfejleszteni a CyanogenModot.

Mindezt a gyakorlatba lefordítva azt jelenti, hogy a cég kiszáll, magára hagyja a projektet, amit bárki folytathat, ha van kedve, ideje, és szakértelme. A lépést a közösség már várta egy ideje, így nem annyira meglepő, hogy a CyanogenMod a jövőben LineageOS néven él tovább.

Nem jött be az üzlet

A sokáig nonprofit szinten működő Cyanogen többször is megpróbált üzleti alapokon működni, de ezt egyszer sem hozott komoly sikert. Az egyik legkézenfekvőbb megoldás az lett (volna), hogy valamelyik gyártóval együttműködve a CyanogenMod operációs rendszerként jelenik meg az androidos telefonokon, annak flexibilitásával, plusz funkcióival együtt.

Ez még az első OnePlus mobillal meg is valósult, de ott be is fejeződött, mivel a cég a megállapodás ellenére más távol-keleti gyártóknak is elérhetővé tette a CM-et, amivel közvetlenül a OnePlusnak okozott üzleti hátrányt. Így a OP második és harmadik mobilja már a gyártó saját fejlesztésű Androidját használta, a Cyanogen pedig ezt az üzleti modellt egy az egyben elbukta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik