Mobil

Egyértelműen ez a legjobb mobilos VR szemüveg eddig

Az iPhone-hoz fejlesztett Bridge az összes eddigi hibát és bénaságot kiküszöböli.

Azért az nem véletlen, hogy a virtuális valóság egyelőre nem hódította meg a piacot. Nem egy olyan körülmény van, ami gátolja a rohamos terjedést, jöjjön is ezekből néhány:

  • egyelőre a legtöbb szemüveg kényelmetlen,
  • az igazán jó élmény még drága,
  • több esetben számítógép kell hozzá (Vive, Oculus Rift),
  • a pozícionálás külső szenzorokat, plusz érzékelőket kíván,
  • sem a tartalom, sem a minőség nem elsöprő még.

A mobilos VR szemüvegek esetében a másik fájdalmas faktor, hogy pont a valószínűleg nagyobb vásárlóerővel bíró iPhone tulajdonosok nem kaptak ilyen eszközt, ezért is érdemel figyelmet a Bridge.

Ütközések nélküli valóság

Bármennyire is komikusnak tűnik ez a VR eszköz, mégis az előbb felsorolt problémákból a legégetőbbeket képes kiküszöbölni. Ehhez a szemüveg keretére helyezett, leginkább az Xbox Kinect kamerájára emlékeztető tárgyra van szükség, ami állandóan figyeli a környezetet és azt 3D-ben rögzíti. Hogy ez tökéletes legyen, szett tartalmaz egy nagy látószögű objektívet, amit az iPhone kamerája elé kell helyezni.

Ezzel egyrészt nincs szükség külső markerekre, érzékelőkre, amiket egyébként a felhasználó mozgásának figyelésére szoktak alkalmazni. Másrészt az úgynevezett Bridge Engine, azaz a számításokat végző szoftver elfut az iPhone-on, nem kell hozzá számítógép. Vagyis: mobil és extra felszerelésekre sincs szükség.

Szabad, virtuális ás kiterjesztett egyszerre

A rendszert a fejlesztők kevert realitásként emlegetik, mivel a kiterjesztett és a virtuális valóság elemei egyaránt megvannak benne. Egyrészt képes egy teljes világot varázsolni az ember köré, másrészt látja a környezetet, figyelmeztet, ha valamihez túl közel mentünk volna, de egy lakberendező szoftver azt is megoldja, hogy a lakás bizonyos pontjain elhelyezi a kívánt bútorokat.

bridge_vr_headset

A VR szemüveg iPhone 6/6s/7 mobilokkal kompatibilis, a szerkezet könnyű alumíniumból készült, és már meg is lehet vásárolni. A fejlesztőknek szánt csomag 500 dollárba, a mindenki másnak kínált kivitel 400 dollárba kerül. A csapat most azt szeretné, ha minél több alkalmazás készülne rövid időn belül, azért a fejlesztők már meg is vásárolhatják, a nagyközönség azonban majd csak jövő februárban csaphat le rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik