Mobil

Levélszeméttel készíti ki az Apple a felhasználókat

A spam cunami egy új területen, a naptárban zaklatja a gyanútlan embereket.

A levélszemét (ahogy a neve is utal rá) jellemzően e-mailben érkezik, ezért is aggasztó, hogy a spam ezúttal egy új terepen támad. Az Apple operációs rendszereit használók napok óta arra panaszkodnak, hogy szokatlan és persze ismeretlen feladóktól származó naptárbejegyzések jelennek meg a naptár alkalmazásban.

A trükk ott van, hogy a MacOS és az iOS is alapbeállításként automatikusan behúzza a naptárba azokat az időpontokat, eseményeket, amelyek e-mailben érkeznek. Ezt használják ki a spam gyártók, akiknek leárazott napszemüveg és egyéb ajánlataik így mégis utat találnak a felhasználókhoz.

Teljesen megnyugtató megoldás egyelőre nincs, bár az Apple pár órával ezelőtt nyugtázta a problémát és közölte, hogy dolgoznak a hiba elhárításán.

Az egyik kézenfekvő megoldás az lehetne, hogy az ember elutasítja az eseményt, de ez az egyik legrosszabb dolog, amit tehet, mert így a küldő visszajelzést kap erről, így csak megerősíti, hogy „igen, ez az e-mail egy valós cím, kérlek, küldj még levélszemetet”.

apple_spam_calendar_tibi

Az egyik megoldás a StackExhanges csapatától jött, akik itt részletezik, hogy miként lehet létrehozni egy Spam mappát, amibe az összes ilyen bejegyzés landol. A naptár törlésével így meg lehet szabadulni a bejegyzésektől, de ha valaki biztosra menne, akkor van egy másik mód.

Ehhez fel kell keresni az iCloud fiók webes felületét, bejelentkezni a felhasználói adatokkal, ott pedig a Naptárak menüpontot kiválasztani. Itt a bal alsó sarokban található egy fogaskerék ikon, aminek lekattintásával megjelenik egy beállítás panel. Itt a „Speciális” fület választva a „Meghívások” résznél az „Alkalmazáson belüli értesítések” helyett a „Küldés e-mailben” opciót kell választani.

apple_spam_calendar

Ez tehát azt jelenti, hogy nem csak a spam, hanem semmilyen meghívó nem fog megjelenni automatikusan a naptárban, így azokat manuálisan kell bevezetni, ha feltétlenül szükséges. Ahogy az Apple javítja a problémát, arról is beszámolunk majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik