Mobil

Sokba került a Note 7 botrány a Samsungnak

Olyan nagy baj még nincs persze, de tetemes profit ment a levesbe a visszahívások miatt.

Ahogy az Apple aktuális eredményeinél a folyamatok, a piaci mozgások vezettek a rosszabb eredményekhez, úgy a Samsung esetében egyetlen okra vezethető vissza minden. A Note 7 gyártásának leállítása még akkor is érzékenyen érinti a koreaiakat, ha a többi mobileszköz továbbra is szépen teljesít.

30 százalék mínusz

A Samsung harmadik negyedéves üzleti jelentéséből mindenki a mobilokat tartalmazó részre volt elsősorban kíváncsi, ami pontosan azt hozta, amit a szakértők vártak. A szóban forgó hónapban 42,1 milliárd amerikai dollárnyi bevételt ért el a vállalat, amiből 4,7 milliárd USD profitot hozott össze. Ez közel 2 milliárddal, azaz 30 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben a negyedévben.A mutatókból az is kiolvasható, hogy az elmúlt évben ez volt az első alkalom, amikor csökkenő profitról számolt be a Samsung, vagyis nagy valószínűséggel kivételes helyzetről van szó és a következő negyedévre valamelyest normalizálódhat a helyzet.

A Galaxy S7, S7 edge, valamint a középkategóriás modellek jól tartják magukat, és az sem mellékes, hogy jön az év vége, am mindig nagy lendületet szokott adni az eladásoknak.

Máshol nincs baj, sőt

A pillanatnyi visszaesést egyébként még így is jól ellensúlyozta a többi divízió, hiszen azt sosem szabad elfelejteni, hogy a Samsung több prosperáló termékvonal is rendelkezik. Ezek közül kifejezetten jól ment a félvezetők, valamint a kijelzők piaca. Ahogy az elmúlt negyedévekben általában, most is a prémium termékek dobtak nagyot a bevételeken, vagyis az UHD, illetve ívelt panellel szerelt televíziók azok, amelyek a magas ár miatt tudták húzni a cég eredményeit.

A Note 7 ügyben tehát sok kérdés van még mindig, és most már azt is láthatjuk, hogy a profitcsökkenés valóban bekövetkezett. De katasztrófáról semmiképpen sem beszélhetünk, sőt, most úgy fest, hogy a Samsung év végére már ki is heverheti a phablet okozta kiesést. A presztízs persze más kérdés, valószínűleg hosszabb távon érdemes vizsgálni, hogy az egész balhénak milyen hatása lesz a márka megítélésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik