Mobil

5 hasznos app a koncentráció turbózásához

Túl sok a Facebook üzenet? Csábít a Twitter és a Snapchat? Nem tudsz elszakadni a YouTube-tól? Segítünk!

Ennek a cikknek az ötlete a már jó ideje megfogalmazódott bennem, de “valahogy” mégsem készült el. Ennek vélhetően az az oka, hogy senki, én sem, szeret szembesülni azzal, hogy mennyi időt pazarol el egy nap cicás gifekkel, videókkal, a semmiből feltörő feladatokkal, amit azonnal meg kell oldani a Google segítségével. Ezt persze én sem tudom, nekem is úgy mesélték…

Sokba kerül a céltalan netezés

Kezdjük a dolgot egy sokkoló adattal, hátha ettől kicsit össze tudjuk kapni magunkat (persze csak azok, akik hasonlóan nehezen koncentrálnak a munkára, mint én). Egy 2010-es kutatás szerint a szétszórt alkalmazottak évente 650 milliárd dolláros (át sem merem váltani forintra) kiesést termelnek a cégeknek,

és a munka folyamatos megszakításával naponta akár 6 óra holtidőt is össze lehet hozni.

Minden egyes kizökkenés után átlagban 23 percre van szükség, hogy visszatereljük magunkat a melóhoz, vagyis ez így nyilvánvalóan nem mehet tovább. Jöjjön tehát 5 szoftver, vagy szolgáltatás, ami végre rendbe rakja a munkahelyi életünket!

StayFocusd (Chrome)

Az ingyenes Chrome kiegészítő legyen a kiindulási pont. Ennek segítségével blokkolhatóak azok a weboldalak, amelyek elviszik az időt. Az olyanok, mint például a Facebook, a Twitter, az Instagram, a Reddit, stb.

stayfocusd

Beállítható, hogy maximálisan mennyi időt tölthet el az ember ezeken, aminek lejártával vége mindennek, és csak a munka marad. Ha nagy a gond, akkor jöhet a Nuclear opció, ami azonnal blokkolja az összes oldalt, amit az idő lejártáig fel sem lehet oldani.

FocusWriter (Linux, macOS, Windows)

Ez főleg a hozzám hasonló figuráknak szól, azoknak, akik írnak, sőt, sokat írnak egy nap. A Linux, Windows, illetve macOS alá letölthető alkalmazás egy letisztult felületet ad a munkához.

focuswriter

Nincsenek zavaró menüpontok, opciók, hanem csak a teljes képernyős módban futó papírfelület, aminek különböző stílusokat adhatunk, és még helyesírás ellenőrzője is van. A legjobb megoldás persze a toll és papír lenne, de annak imitálásához a FocusWriter áll a legközelebb – és még ingyenes is.

Freedom (web, macOS, Windows, iOS)

A Freedom a legátgondoltabb megoldás az összes közül, nem véletlen, hogy ezért már ki kell csengetni havonta 2,5 dollárt. Mondjuk nem egy borsos ár a hatékonyságért. Az app PC-n, Mac-en, vagy iOS alapú eszközön is működik, a beállított szabályok mindenhol érvényesek.

Blokkolhatóak a weboldalak, alkalmazások, és itt is van egy Locked üzemmód, ami nem enged hozzáférést a korábban beállított blokkolásokhoz. Sőt, ha nagyon elfajul a helyzet, akkor az egész net letiltható a gépről, vagy a mobilról.

RescueTime (Mac, Windows, Android, Linux)

Diagram, chart és prezentáció fetisiszták, eljött a ti időtök! A RescueTime a legkíméletlenebb az összes közül, mert nem elég, hogy blokkolhatóak velük a kedvenc oldalaink, még az ember orra alá is dörgöli, hogy mennyi időt töltött el különböző feladatokkal. Szóval, ha azzal állsz fel a nap végén, hogy na, most nagyot mentem, akkor ez az app lesz, amelyik megmutatja annak az ellenkezőjét.

rescuetime

Fut a háttérben, automatikusan naplóz mindent, amit utána gyönyörű táblázatokba, diagramokba rendezve mutat be. Persze célokat is be lehet vele állítani, motivációs eszköznek sem rossz. A Lite verzió ingyenes, a Prémium kiadás havonta 9 dollár.

FocusLock/Zero Willpower (Android, iOS)

Végül jöjjön két kifejezetten mobilra megálmodott, összpontosítást segítő alkalmazás. Az ingyenes Focus Lock csak Androidra érhető el, faék egyszerűségű, de arra mindenképpen jó, hogy a nem kívánatos appokat kiiktatja arra az időre, amíg az ember koncentrálna valamire.

Az iPhone közösségnek készült Zero Willpower még ennél is egyszerűbb, mert itt csak bizonyos weboldalakat lehet feketelistára tenni, de van, akinek már ennyi is elég ahhoz, hogy tudjon a feladatára koncentrálni.

Ezeken kívül egy sor hasonló alkalmazás, szoftver létezik a koncentráció segítésére, de a legjobb megoldás mégis annak elfogadása, hogy a multitasking, azaz a feladatok közötti ugrálás értelmetlen és csak kimeríti az ember agyát. Erről tegnap született egy érdekes cikkünk, de csak akkor olvasd el, ha a munkával már végeztél!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik