Mobil

Kártyavárként omlik össze a Galaxy Note széria

Sűrűsödnek a kérdések a Note 7 ügy kapcsán, melyekre megpróbálunk válaszokat találni.

Senki nem tud felidézni olyan pechszériát, ami a Samsungot sújtja az elmúlt hetekben. Ami rossz megtörténhet egy elektronikai eszközöket gyártó cég életében, az megtörtént: a nagy rössel beharangozott csúcsmobil egy tervezési vagy anyaghiba miatt több alkalommal elfüstöl, majd ugyanez megtörténik a cserekészülékkel is.

Az újabb és újabb hírek felszínre kerülését egy idő után nem lehetett megállítani, a média (mi is) teljes erővel pörgette az ügyet, de ennél is szerencsétlenebb, hogy amikor végre csillapodtak volna a kedélyek, akkor jött egy újabb löket, amitől még az addigiaknál is mélyebbre süllyedt az ügy.

Ki, hol, mit, miért, mikor?

Az aktivitás persze érthető: nem volt példa még ekkora fiaskóra, így az sem világos egyelőre, hogy mi lesz a sztori szereplőinek sorsa. Három kérdés merülhet fel:

  • Mi lesz a Note 7-tel?
  • Mi lesz a Note sorozat sorsa?
  • Hogy jön ki mindebből a Samsung?

Az első kérdés megválaszolása lehet talán a legkönnyebb. A Samsung bejelentette, hogy beszünteti a telefon gyártását és értékesítését, amiből nem derült ki egyértelműen, hogy folytatják-e még valaha, de ha van egyetlen épeszű ember a vállalatnál (márpedig minden bizonnyal van), akkor ennek a történetnek itt kell befejeződnie.

note_series_burn
A kép, ami most teljes joggal fáj a Samsungnak

Tízpontos (sokcsillagos) marketing-trükkökre és főleg mesebeli összegekre lenne szükség ahhoz, hogy a Note 7-et újra piacra lehessen dobni. Eredeti áron, üzenettel, körítéssel. Ez a mobilos kínálat csúcsa, ezért ha ezzel történik valami, akkor ez pontosan akkorát esik, amilyen magasságba volt emelve. Nagyon nagyot.

A helyzet iróniája, hogy biztosan így is sokat el lehetne adni belőle. A márkahűség, a ragaszkodás makacs dolgok. A felhasználói fórumokat böngészve az derül ki, hogy sokan egyáltalán nem szeretnék visszacserélni a Note 7-üket, mert ők ezt szerették volna, ragaszkodnak hozzá. Sőt, még az sem tántorítja el őket, hogy pl. az Oculus kipöckölte a Gear VR kompatibilis eszközök közül. Az emberek (és a szakma is) szeretik ezt a telefont, amit a visszacserélési ráta is jól mutat.

Note-mentesítési eljárás

A második felvetés már eggyel nehezebb kérdéskör, és még az elemzők se nagyon találják rá a választ. Abban mindenki egyetért, hogy a Note márka komoly károkat szenvedett, és nagyon nehéz lenne ugyanezzel az elnevezéssel visszatolni a boltokba. Ugyanakkor egy speciális, nem csak zászlóshajó volta miatt is fontos termékről van szó. Egy stylusszal ellátott, az ezt kiszolgáló speciális szoftverekkel megtoldott, nagyképernyős okostelefon.

note_series
Egy darabka történelem

A Note széria aktuális darabjai a Samsung mobilos eladásainak a töredékét teszik ki (2-3%), amiből arra lehetne következtetni, hogy nem nagyon hiányozna senkinek. Pedig nagyon is. Pontosan annak a rétegnek, amely eddig megengedhette magának, akik legalább annyira hűségesek a márkához és a típushoz, mint az Apple- és iPhone-hívők.

A Samsung nagyon komoly összegeket fektetett az S Pennel összefüggő fejlesztésekbe (meg persze minden másba is), ami meg is látszott, és a Note 7 mellett működött eddig a legjobban. Ez egy unikális képesség, még akkor is, ha ott az Apple Pen, hiszen az androidos terepen senki nem rendelkezik ilyesmivel.

A fentiek miatt az az egyik legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a phablet kategória más néven él majd tovább.

Várhatóan kijön egy, a piac tesztelésére szánt modell (láttunk már ilyet a Samsungtól) és annak fogadtatásának megfelelően mennek tovább vagy indulnak el más irányba.

És akkor ezt így hogy?

Végül az utolsó kérdéskör ismét nem késztet nagy fejtörésre. Bár a Note 7 ügy kipattanása (szándékosan nem kirobbanása) után a legtöbb elemzői vélemény megegyezett abban, hogy mindez nem okoz nagy károkat a koreaiak eredményében, azért ott volt az a masszív értékvesztés, és máris kijött a következő negyedéves eredmények módosítása, természetesen mínusz tartományban.

Ott van a sajtóban egy ideje cirkuláló, 17 milliárd dolláros veszteség ígérete, ami lehet, hogy nem pontosan ennyi lesz, de az biztos, hogy valami hasonló nagyságrendű összegről van szó. A visszavett Note 7-eket a Samsung meg sem próbálja javítani vagy felújítani, inkább megsemmisíti. Az is általános vélekedés, hogy a Samsung az anyagi kárt heveri ki majd a legkönnyebben. A világ egyik legnagyobb elektronikai vállalatáról beszélünk, amelynél a mobilos divízió mellett pörög a félvezetők, a kijelzők, illetve a nagyvállalati piacra szánt adattárolók területe is.

Sokkal fontosabb, de egyben bizonytalanabb kérdés az egyelőre pénzben nem kifejezhető presztízsveszteség. Az a Samsung nagy szerencséje, hogy a volt/jelenlegi Note 7-tulajdonosoknak valószínűleg csak kis százaléka fordul el majd a márkától, hiszen ők képezik a gyártó leghűségesebb rétegét. Igen, biztos lesz, aki soha többet nem vesz Samsung telefont, de sokkal valószínűbb, hogy a többségük inkább vált S7-re, vagy S7 edge-re, sőt, vállalja a kockázatot és vissza sem adja a Note 7-et.

IMG_20160802_173510660_HDR
Újságírók mustrálják a frissen bejelentett Note 7-et: ekkor még senki sem sejtett semmit.

A Samsung számára ez utóbbi jelenti a legnagyobb veszélyt, hiszen mindent megtesz azért, hogy visszakerüljenek a telefonok, erre azonban mégsem kötelezheti a felhasználókat. A presztízst ért veszteség azonban sajnos kiterjed(het) a Samsung szélesebb vevőkörére, az egész iparágra, megrendülhet a bizalom az eszközökkel kapcsolatban, és hiba lenne azt gondolni, hogy ez éppen az ellenkező hatást váltja majd ki, azaz még biztonságosabb termékek születnek mint eddig, és mindenki megnyugszik.

Hiszen felmerül a kérdés: akkor ezek szerint hosszú évekig benne volt a pakliban, hogy elfüstölhet a fejem mellett bármelyik mobil? Nem túlságosan megnyugtató felvetés…

A Samsungra rengeteg munka vár még, hogy kibogozza az egész sztorit, sok kérdésre kell még válaszolniuk:

  • mi okozza a hibát? (mai napig nem tudjuk)
  • hogyan akadályozza meg a jövőben, hogy ez megtörténjen?
  • hogy lehet az, hogy a cserekészülék is lángra kapott?
  • maga a gyártó vagy valamelyik beszállító a felelős?

Főleg az első kérdés lenne életfontosságú és most nagyon úgy fest, hogy éppen ez az a terület, amiben nem várhatunk pontos tájékoztatást. Ha ez így lesz, az talán még nagyobb rombolást végezhet a bizalomban, ami ennek az egész történetnek a legfontosabb tényezője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik