Mobil

Itt az új Shazam, ami már nem eszik annyit

Mindössze egyetlen megabájtban megfér a töpörített Shazam, de nem csak ez az egyetlen trükkje, hanem valami más is.

A Shazam obligát alkalmazás lehet azoknak, akiknek általában fogalmuk sincs, hogy mi az a zene, amit hallanak, vagy tudni éppen tudják, de vagy az előadóban, vagy a címben nem biztosak. Ilyenkor csupán annyi a teendő, hogy néhány taktus erejéig meghallgattatják a telefonnal is a művet, és már köpi is, hogy az adott muzsika mondjuk Zámbó Jimmytől a Bukott diák. Csakhogy mindez eddig elég sok adatforgalommal és némi tárhelyfoglalással járt, ráadásul nem is Jimmy miatt.

Éppen ezért megérkezett a Shazam Lite, ami kifejezetten a fejlődő országok Androidjaira lett optimalizálva, ahogyan korábban a Facebook Lite, vagy a Messenger Lite, ami azt jelenti, hogy lényegesen kisebb adatforgalmat generál, mint teljes funkciójában működő verziója, és kevesebbet helyet is igényel. Olyannyira, hogy a Shazam Lite mindössze 1 MB-on “terpeszkedik”, míg a teljes méretű kivitel 26 MB-ot foglal, ami egyébként szintén észrevehetetlen mennyiség már egy alap, 8 GB-os háttértáron is, de sok kicsi sokra megy, szóval nem árt ezzel is spórolni.

shazam

Ami még hatalmas előnye a Lite-nak, hogy képes offline állapotban is azonosítani, ami kimondottan szívderítő dolog lehet azoknak, akik valamely fejlődő ország lakói, és vagy WiFi nincs a közelükben, vagy mobilnetes előfizetéssel nem rendelkeznek (netán e kettő kombinációja áll fenn). És ez még messze nem mindegy, hiszen a Shazam Lite olyan Androidos eszközökre is telepíthető, melyek finoman szólva nem mostanság kerültek ki a gyárból, és hardveresen már nem számítanak ütőképesnek.

Az alkalmazás angol nyelven hamarosan elérhető lesz az olyan piacokon, mint India, Vietnam, Indonézia, Fülöp-szigetek, és Nigéria, de az is lehet, hogy már hozzáférhető, míg spanyolul Venezuela örvendezhet neki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik