Mobil

Furcsa hangot ad ki az új iPhone 7 Plus

Megkezdődött az iPhone 7, illetve Plus modellek értékesítése, azaz egyre több és több ember jut hozzá hőn áhított mobiljához. Ahogy ilyenkor lenni szokott, azonnal megindulnak a beszámolók, első tesztek: van, aki atomjaira szedi, de olyan is, aki szimplán egy brutál hidraulikus prés alatt semmisíti meg a szerencsétlent.

És ott vannak azok, akik csak használnák, de belefutnak valami idegesítő hibába. Azt egyelőre nem lehet eldönteni, hogy máris megvan-e az iPhone 7 első komolyabb hardveres ügye, de olyan még biztosan nem fordult elő, amiről az egyik vásárló, Stephen Hackett számolt be egy tweetben.

A srác szerint a frissen vásárolt iPhone 7 Plus készüléke furcsa hangot ad ki magából, miközben azzal éppen az iCloud szinkronizációt végezte. A jelenségről készült egy videó is hirtelen, íme:

A mellékzajok, zörejek miatt ebből nehezen hámozható ki valami, de több kommentelő rámutatott, hogy ez bizony az úgynevezett „coil whine” jelenség lesz. A magyarban egyelőre nem sok megfelelője van a kifejezésnek: a tekercszaj elég közel áll a megfejtéshez, de nekünk mégis a „cicergés” az, ami a legjobban bejön. Imádjuk a magyar nyelvet, mondtuk már?

A coil whine elsősorban az asztali gépeknél, azon belül a grafikus kártyáknál ismert, megszokott jelenség. Arról van szó, hogy az ezekhez használt elektromágneses tekercsek nagyobb teljesítmény mellett hajlamosak berezonálni, ami gyakran egy furcsa, magas frekvenciájú, cicergő hangot is gerjeszt.

Az általános vélekedés szerint nem nagyon lehet mit kezdeni vele, ha van, akkor van, és még a legjobb minőségű, drágább komponensek is képesek produkálni ezt a hangot. Nagyon valószínű, hogy az említett iPhone esetében is erről van szó (és itt is csak akkor hallatszott, ha nagyobb teljesítményt adott le a telefon), ami azért meglepő, mert ilyen hardveres teljesítmény mellett ennek azért nem szabadna megtörténnie.

A Hackett féle eseten kívül többről egyelőre nem tudunk, akinek a telefonját az Apple egyébként szó nélkül kicserélte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik