Mobil

Teszt: az okostelefon, ami nem fél semmitől

Egy strapabíró smartphone azoknak, akik számára kiemelt fontosságú a külső behatások elleni hatékony védelem.

A Caterpillar, pontosabban Cat márkanévvel egy ideje már nem csak hatalmas munkagépeken, hanem többek közt okostelefonok borításán is találkozhatunk. Természetesen nem maga a Caterpillar, hanem régi megbízható partnere, a Bullitt Mobile gyártja ezeket a készülékeket, melyek kifejezetten olyan kialakítással bírnak, hogy extrém felhasználási körülmények mellett se eshessen bajuk. Magyarul jöhet víz, jöhet sár és akár egy kemény talajra történő véletlen leejtéstől sem kell tartanunk – a terepen dolgozók, illetve az extrém sportokat űzők számára a Cat mobilok ideális választást jelenthetnek. Legutóbb tavaly májusban teszteltünk Cat telefont, a B15-ös típust, most pedig az aktuális csúcsmodell, az S50 érkezett meg szerkesztőségünkbe.

 

 

Design
Ami a külcsínt illeti, nos e tekintetben nem sok változatásnak lehetünk tanúi a B15-höz képest, ez azonban teljesen rendben is van, ugyanis az elődmodell abszolút maszkulin megjelenésével tökéletesen elégedettek voltunk. Az S50 egyetlen pillanatig sem kertel vagy finomkodik, hanem kapásból az arcunkba vágja, hogy ő bizony egy kőkemény strapamobil, mellyel abszolút nem kell kesztyűs kézzel bánnunk. A fémet, üveget, műanyagot és gumit gazdagon felvonultató borításon itt-ott méretes csavarokra lehetünk figyelmesek, melyek ugyancsak jót tesznek az indusztriális designnak. Újdonság, hogy a készülék immár nem kapható szét, vagyis a szigetelt levehető hátlap és a cserélhető akksi immár a múlté, csakúgy, mint a dupla SIM-slot. A Cat S50 egyébként így viszonyul egy szupervékony és trendi Apple iPhone 6 Plushoz:

 

 

Felszereltség
A B15-nél hosszabb és szélesebb, illetve valamivel vékonyabb S50 minden csatlakozója, slotja és gombja masszívan le van szigetelve, ami értelemszerűen fontos szerepet játszik a strapabíróságban. Az IP67-es minősítésű, 185 gramm tömegű telefon simán elviseli, ha 1 méter mély vízben 30 percen keresztül megúsztatjuk, vagy ha közel 2 méter magasról a földre ejtjük. Ezenkívül hivatalos MIL-STD-810G minősítést is kapunk, és biztosak lehetünk abban, hogy a só, a por, a nedvesség, a vibráció, a napsugárzás és a termikus sokk sem képes károsítani a készüléket. Baloldalt található a microUSB-port és a bekapcsoló gomb, az ellentétes oldal pedig a microSD és microSIM slotoknak, illetve három nyomógombnak ad otthont. Utóbbiak közül a középső nyomvatartásával kelthető gyorsan életre az elemlámpa funkció.

 

 

A B15-öt sokat szidtuk, mert kimaradt belőle a LED-segédfény, az S50-ben azonban tehát jelen van ez is, csakúgy, mint az időközben kijött B15Q modellben. Az érdesített hátlap mögött egy 2000-ről 2630 mAh kapacitásúra hízlalt akksi található, mely óvatosabb használat mellett 1,5-2 napos üzemidőt biztosít, de ha jobban meghajtjuk a telefont, akkor minden nap végén töltőre kell dugnunk. A gyári vezetékes töltő 1 amperes töltőárammal bír, ezenkívül pedig opcionálisan akár vezeték nélküli Qi töltővel is táplálhatjuk a megfáradt akksit. A felső élen található az elmaradhatatlan jack dugalj, az átlagnál jelentősen komolyabb hangerőre képes hangszóró pedig a hátlap alsó szekciójában keresendő.

 

 

Kijelző
Az elődmodellben lévő 4 colos és mindössze 800×480 pixeles érintőkijelző megérett a váltásra, így a legújabb Catben már egy 4,7 colos képátlójú és 1280×720 pixeles HD felbontású panel található. Ennek hatására a pixelsűrűség 233 ppi-ről 312 ppi-re növekedett, és elérte a Retina referenciaszintet. A Gorilla Glass 3 védelmet élvező kijelzőn pixeleket szabad szemmel nem igazán láthatunk, azonban a kontrasztarány lehetne nagyobb, mert valahogy az az érzésünk, hogy a színek mintha egy kicsit fakók, mosottak lennének. Az IPS LCD fényerejét automatika szabányozza, betűméretből pedig négyfajtát kapunk. A virtuális QWERTY billentyűzet orientációtól függően 5×8, illetve 9×6,5 milliméteres gombokat vonultat fel: a Swiftkey 5.0 klaviatúra ötféle méretet vehet fel, témákkal díszíthető, feldarabolható és akár át is helyezhető. A kijelző felett egy hangszóróra és egy 0,3 megapixeles kamerára lehetünk figyelmesek, alul pedig nincs semmilyen fizikai gomb, hanem csak egy rács mögé rejtett mikrofon.

 

 

Kamera
A korábbi 5 megapixeles kamerával sem voltunk igazán elégedettek, és sajnos nincs ez másképp az S50-be szerelt 8 megapixeles fénylesővel sem, ugyanis az elkészült felvételek képminősége bizony elmarad a mostanság elvárható szinttől. A választható legnagyobb felbontás 3200×2400 pixel, a képarány 4:3, illetve 16:9 lehet, ezenkívül pedig kapunk még 3-10 másodperces időzítő funkciót, segédrácsot, geotagging funkciót, expozíciókorrekciót, valamint életlenítő opciót. Íme néhány tesztfotó (klikk a képekre az eredeti mérethez):

 

 

 

 

A videófelvevő felbontása papíron ugyan 1920×1080 pixelre nőtt, a valóságban azonban kevés részletet tartalmazó mozgóképeket kapunk, igaz legalább stabil 30 képkocka/másodperces sebességgel, illetve sztereó hangsávval. Tesztvideónk:

 

Szoftver
Míg a B15 még Android 4.1.2-vel (Jelly Bean) érkezett, addig a B15Q-n már Android 4.4.2 (KitKat) futott, és ez utóbbi szoftver landolt a legújabb S50-es modellen is. A standard androidos kezelőfelülethez nem nagyon nyúltak hozzá a fejlesztők: az alapképernyőn alaphelyzetben két slide fogad, a fentről lehúzható panelen kilenc gyorsgomb sorakozik, és az alsó sorban lévő 5 ikon közül a középsőre nyomva juthatunk a 4×5 ikonos felépítésű főmenübe. Itt aztán jó néhány webes Cat gyorslinkre lehetünk figyelmesek, melyek a default, vagy a Chrome browserben nyílnak meg. Említést érdemel továbbá diktafon, a fájlkezelő, a hírek&időjárás alkalmazás, a személyek névre keresztelt és három részre tagolt telefonkönyv, a naptár, az óra, a számológép, illetve a Google-féle térkép. Az időzíthető ki/be kapcsolási idejű telefon RDS-es FM-rádiója műsorrögzítésre is alkalmas, a zenelejátszóban van hangszínszabályzó, a videólejátszó pedig a Full HD és DivX anyagok kezelésével is egész jól elboldogul.

 

Hardver
A B15 duplamagos 1 GHz-es chipsete és 512 MB RAM-ja után felüdülést jelentett a B15Q-ban lévő négymagos 1,3 GHz-es SoC és az 1 GB RAM, és a fejlődés a jelek szerint nem állt meg. Az S50-ben már 2 GB RAM figyel, ami egy 28 nanométeres csíkszélességű Snapdragon 400-as chipset társaságát élvezi. Ez az MSM8926-os chipkészlet négy darab 1,2 GHz-es Cortex-A7 processzormagot és egy 450 MHz-es Adreno 305-ös GPU-t tudhat magáénak, és a következő teszteredményeket produkálta: Quadrant – 8210 pont, Linpack – 78/229 MFLOPS, AnTuTu – 17216 pont, Geekbench – 325/1075. A 8 GB belsőmemóriás (5 GB szabad) készülék alapvetően fürgén teszi a dolgát, de persze a 400-as Snapi ettől függetlenül nem egy erőművész megoldás. A Wi-Fi, a Bluetooth 4.0, az NFC és a GPS-vevő természetesen adott, ezenkívül pedig még 150/50 Mbit/s-os LTE mobilnetet is kapunk a pénzünkért, ami az elődökhöz képest komoly előrelépést jelent.

 

 

 

Konklúzió
Mindenképpen pozitívum, hogy a Cat folyamatosan az okostelefon termékcsalád frissítésén munkálkodik, ily módon ugyanis az igazán strapabíró készülékekre vágyók könnyen megtalálhatják a számukra legideálisabb modelleket. A Cat S50 a maga kategóriájában iszonyatosan jól néz ki, a kijelzője immár HD felbontású, a RAM-ja végre 2 GB-os, ezenkívül pedig még 4G-vel is kényeztet bennünket. Ennek ellenére mégsem lehetünk maximálisan elégedettek, hiszen a kamera továbbra is csalódást kelt, dupla helyett csak szimpla SIM-slotot kapunk, és az akkumulátor sajnos nem cserélhető. A magas áron pedig már meg sem lepődünk: cikkünk írásakor a Cat S50 mintegy 130 ezer forintos áron kapható, vagyis csak minimálisan olcsóbb a sokkal nagyobb tudású Samsung Galaxy S5 Active-nél. Ha ennél olcsóbban szeretnénk Cat készüléket vásárolni, akkor szóba jöhet egyrészt a 100 ezer forint körüli B15Q, illetve a 85 ezer forint magasságában mozgó B15.

Cat S50
Pozitívum: szemrevaló külcsín, strapabíró kivitel, nagyméretű HD kijelző, 2 GB RAM, megnövelt kapacitású akkumulátor, Qi töltési lehetőség, bővíthető memória, LED-segédfény, 4G mobilnet, Wi-Fi, Bluetooth, NFC, GPS-vevő, FM-rádió, nagy hangerő.
Negatívum: gyenge kamera, nem cserélhető akkumulátor, nem dupla SIM-es, magas ár.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik