Mobil

Egyszerre két mobillal indul a Nokia invázió

A finnek szerencsére maradnak az Androidnál és az első célpont Kína lesz.

Idén májusban végleg eldőlt, hogy a finnek diadalmas visszatérésre készülnek, amihez meg is tették az első lépéseket. Céges szinten rendezték soraikat, alapítottak egy HMD Global Oy nevű céget, aminek az lesz a dolga, hogy a Nokia nevet újra fényesre csiszolja. Nem kellett sokat várni az első mobilokról szóló pletykákra sem, amelyből rögtön kettő lesz és Kínában jelennek meg először.

Ez egyébként nem annyira meglepő, hiszen az N1 táblagépükkel is a távol-keleti országban kísérleteztek elég nagy sikerrel. Mostanában nagy divat egyszerre két telefont piacra dobni, így már a szemünk sem rebben amiatt, hogy kedvenc finn barátaink is erre készülnek. A netre nyilván teljesen véletlenül kikerülő fotók, infók alapján lesz egy 5,2, illetve 5,5 colos modell, mindkettő 2k (született QHD, ami egyébként 2048 × 1080 képpontot jelent) felbontással.

nokia_kina_leak

Az alapokat az Android legújabb (Nougat) verziója adja majd, amit a szintén a Nokia által fejlesztett Z Launcher tesz majd még kellemesebbé. Merthogy a cég pár éve készül már a visszatérésre, így fejlesztők szabadidejükben (nem) összedobtak egy komplett androidos kezelőfelületet. A hardveres részletekről azt lehet tudni, hogy Snapdragon 820 dolgozik majd bennük, mindkettő mobil fémből készült házat kap, az I68-cas szabvány pedig arról árulkodik, hogy vízbe, porba nyugodtan merítgethetjük majd őket.

A két telefon közötti egyik lényeges különbséget valószínűleg a kamera jelenti majd. Az 5,5-ös verzióba egy elég masszív, 22,6 megapixeles objektív kerül, ami mellé egy 500 dolláros (kb. 124 ezer Ft) árcédula párosul. A kijelzőt, a vízálló képességet, a fém használatát és főleg a márkát nézve ez egyelőre versenyképesnek tűnik, a nagy kérdés csak az, hogy mikor és milyen széles körben szakad majd el a Nokia Kínától és jutnak el az első mobilok Európába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik