Mobil

Feltámad a Nokia, már el is kezdte a bevásárlást

A Nokia felébredt a Microsoft által rákényszerített Csipkerózsika álomból, és rögvest vásárlással kezdi a napot.

Bizonyára sokan emlékeznek még a kikerekedett szemekre, amikor 2013-ban kiderült, hogy a Microsoft felvásárolja a Nokiát. Helyesebben annak mobilos divízióját, de ez nagyjából mindenki számára egyet jelentett a teljes céggel, hiszen ha azt mondtuk, Nokia, nem volt ember, aki ne a telefonokra gondolt volna. Mivel a felvásárlási szerződésben az állt, hogy a cég 3 évig nem jöhet ki “témába vágó” dolgokkal, ezért nem is nagyon lehetett hallani róluk, egészen mostanáig. Persze a teljes Nokia nem állt földbe, csak két részlegre zsugorodva újrarendezte sorait. A hálózati technológiákat fejlesztő Nokia Networks leginkább olyan területeken dolgozik, amik nincsenek közvetlenül a felhasználók szeme előtt, a Nokia Technologies pedig új technológiákkal kísérletezik, amik viszont egyelőre nem kerültek ki a laborból, vagy még csak a professzionális piacra céloz (mint például a filmeseknek kínált 360 fokos kamera, az Ozo).

A fent említett hároméves időszak az idei év végével lejár, a Nokia pedig szépen nekilátott bevásárolni, tehát láthatóan készül arra, hogy visszatérjen a konzumer piacra. Most 170 millió euróért (körülbelül 53 milliárd forintért) megveszi a Withings nevű vállalkozást, ami egy francia cég, és okosórákkal, fitneszkarkötőkkel, valamint egészséggel kapcsolatos digitális kütyükkel foglalkozik.

withings

Hogy miért fontos mindez? Okos kütyüket gyártanak jó sokan, de a Nokia belépésével egy még mindig jól csengő név kerülhet az eszközökre. A Technologies részlegbe beolvadó Withings megoldásokkal megerősödve, további eszközöket piacra dobva pedig akár komolyan be is törhetnek az Internet of Things, tehát az internetre kapcsolódó eszközök és szenzorok szegmensébe. Ráadásul van egy fontos ütőkártyájuk, a másik üzletág, ahol épp a következő generációs mobilhálózattal, az 5G fejlesztésével vannak elfoglalva. Az 5G iszonyúan fontossá válik akkor, ha az elkövetkezendő években több milliárd kütyü kezd el az interneten kommunikálni, és a jelenlegi hálózatokon egyszerűen bedugulna a kommunikáció – itt jöhet majd be mosolyogva a Nokia, akik az elsők között villantanak majd olyan eszközöket, amiket már egy jóval fejlettebb és gyorsabb hálózatra optimalizáltak.

Európai szempontból is érdekes a felvásárlás, hiszen egyelőre ritka példa, hogy nem egy amerikai (vagy épp ázsiai) nagyvállalat kezébe kerül egy itteni cég, hanem egy másik európai versenyzővel olvad össze. Ráadásul Finnországnak is nagyon kell már az újra erősödő Nokia, hiszen a cég pár évvel ezelőtti mélyrepülésével és feldarabolásával az egyik legfontosabb gazdasági húzónevüket veszítették el. Ha viszont az év végén tényleg jönnek új Nokia telefonok (amik a hírek szerint nem kérnek a mobil Windowsból, és Androidot futtatnak majd), valamint az okos kütyükkel és egyéb megoldásokkal újra letámadják a konzumer piacot, akár lehet is ebből feltámadás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik