Mobil

Így mentheted meg régi fotóidat az enyészettől

A régi fényképalbumok tele vannak szép lassan elsárguló fotókkal, szerencsére van egy ügyes megoldás a gyors digitalizálásukra.

Mit kezdhetünk azzal, ha hirtelen, mondjuk egy költözés, vagy padlástakarítás során ránk szakad fél tucatnyi fotóalbum a gyerekkorunk, vagy akár szüleink fiatalkorának összes momentumával? A papírképek nem tartanak örökké, és még a leggondosabb tárolás mellett is folyamatosan romlik a minőségük, ezért érdemes valamilyen formában digitalizálni őket (nem is beszélve arról, hogy így aztán könnyebb megosztani a frissen felfedezett antikvitásokat Facebookon vagy Instagramon).

Ha viszont egyenként szeretnénk beszkennelni őket, az bizony macera a köbön, és még az sem segít sokat, ha telefonnal igyekszünk darabonként végigfényképezni a papírképeket. Öt dollárnyi összeget azonban simán be lehet áldozni egy olyan alkalmazásra, ami egyszerre minden gondunkat megoldja (ráadásul van ingyenes verzió is viszonylag kevés hátulütővel).

A Photomyne Album Scanner segítségével ugyanis nem kell minden egyes képet külön kibányászni a fotóalbumból, majd precízen elhelyezni a kamera előtt és a lehető legjobb szögből lekattintani – elég, ha az adott album-oldalt fotózzuk le, az app pedig szépen felismeri az egyes fotók széleit, levagdalja a felesleget és még virtuális albumba is rendezi őket.

photomyne-02

Szintén hasznos, hogy a már megfakult, halvány, vagy színehagyott fotókat automatikus szűrőkkel igyekszik feljavítani, végezetül pedig beépített megosztási funkciójával az alkalmazáson belülről lőhetjük ki a kiválasztott képeket a kedvenc közösségi szolgáltatásunkra.

Az app egyelőre csak iOS alá érhető el, az Androidos változat a fejlesztők szerint hamarosan érkezik. Mindenesetre iPhone-osoknak máris tölthető az ingyenes verzió, a 4,99 dolláros Pro változatot pedig csak akkor kell megvásárolni, ha a rögzített képeket a szolgáltatás saját, felhős tárhelyén szeretnénk gyűjteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik