Mobil

A Huawei beperelte a Samsungot

Rátfai Gábor
Bátky Zoltán
Rátfai GáborBátky Zoltán

2016. 05. 26. 10:00

A Huawei elég súlyos szabadalmi vádakkal citálja bíróság elé a Samsungot, a tét pedig nem kicsi.

Két napja még a szabadalmi trollok pereskedéséről írtunk, ma azonban a gigászok csatájáról adunk hírt, melyben a Huawei és a Samsung feszülnek egymásnak, és bár itt is szabadalmakról van szó, a tét egészen más dimenziókban mozog, mint tegnapi hírünkben.

A Huawei a tegnapi napon pert indított a Samsung ellen az Egyesült Államokban és Kínában, többek között az Észak-Kaliforniai Körzeti Bíróságon és a Shenzeni Középfokú Népi Bíróságon. A per által a vállalat kártérítést követel azért, mert a Samsung megsértette a Huawei szellemi tulajdonjogát, beleértve számos mobilkommunikációs technológiára és szoftverre vonatkozó szabadalmát, amelyet a Samsung telefonjai alkalmaznak.

Akínai vállalat közleménye szerint a Huawei nagyszámú szabadalom birtokosa a mobiltelefonos hálózatok terén, és bár a vállalat elkötelezett ezen szabadalmak korrekt, méltányos és non-diszkriminatív engedélyeztetése mellett, olyan cégektől viszont jogosult kártérítést kérni, akik engedély nélkül használják ezeket a technológiáit.

Ding Jianxing, a Huawei Szellemi Tulajdonjogi Osztályának elnöke így kommentálta a lépést: „A Huawei hisz abban, hogy az iparági szereplőknek együtt kellene dolgozniuk, hogy nyitott, közös innováció segítségével előremozdítsák az ágazatot. Amellett, hogy tiszteletben tartjuk mások szabadalmait, meg is védjük a sajátjainkat. Számtalan szabadalom keresztengedélyezési megállapodással találkoztunk már ebben az iparágban, amelyek lehetővé tették a technológiák törvényes használatát, hiszen ez az alapja az okostelefon ipar egészséges fejlődésének.

Nem újdonság, hogy nagy gyártók egymás által kifejlesztett, vagy levédetett technológiákat használnak a telefonjaikban – furcsa is lenne másként, hiszen a legnagyobbak folyamatosan dolgoznak jobb kommunikációs megoldásokon, szebb kijelzőkön, vagy épp olyan extrákon, mint az ujjlenyomat-olvasó. Ilyenkor a szokásos eljárás az, hogy a gyártók kereszt-megállapodásokat kötnek az ilyen szabadalmak felhasználására. Erre vonatkozik a szakember véleményének második része is: “Az évek során aktívan tárgyaltunk más iparági szabadalomtulajdonosokkal ilyen keresztengedélyezésekkel kapcsolatban. Ez idáig versenytársaink tucatjaival írtunk alá ilyen jellegű megállapodásokat. Reméljük, hogy a Samsung tiszteletben tartja a Huawei kutatás-fejlesztési befektetéseit és szabadalmait, és felhagy ezek megsértésével, helyette pedig megszerzi a szükséges engedélyt, és a jövőben a Huawei-el együtt dolgozik majd azon, hogy előbbre vigye az iparágat.”

A Huawei évek óta kifejezetten sokat dolgozik azon, hogy megkülönböztesse magát az általános “kínai telefon” skatulya többi képviselőjétől. Ezért többek között aktívan fektet K+F tevékenységbe: csak a 2015-ös évben 59,6 milliárd jüant (9,2 milliárd dollár), éves bevételének 15 százalékát invesztálta új technológiák, új termékek és vezeték nélküli kommunikációs szabványok kutatásába és fejlesztésébe. A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) szerint a Huawei Technologies 2015-ben immár második éve vezette a legtöbb nemzetközi szabadalmat benyújtott vállalatok listáját. Ebben az évben például összesen 3 989 szabadalmat nyújtott be, 456-tal többet, mint 2014-ben. 2015. december 31-ére pedig a Huawei 50 377 világszerte elfogadott szabványnál tartott.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.