Mobil

Feltörték az iPhone üzenetküldőjét

Miközben az Apple nem hajlandó hátsó ajtót biztosítani az FBI-nak, és saját maga által feltörhetetlen rendszerrel fenyegetőzik, valaki feltörte az iMessage-t. Nyugalom, már befoltozták a hibát.

Miközben az FBI azon ügyeskedik, hogy rávegye valahogy az Apple-t a saját eszközeinek sebezhetővé tételére, mások nem kívánnak várni, és saját kezükbe veszik a dolgot. Természetesen a kettő között nincs összefüggés, de jó felvezetése annak, ami történt.

Korunk legfontosabb értéke az információ, és ahol érték van, ott megjelennek az értékre nem túl legálisan ácsingózók is, jelesül a hackerek, bár azért nem mindig rosszindulatú támadás áll a háttérben, de a legtöbbször kétségtelenül erről van szó. Az Apple-nek szerencséje van, mert bár kiderült, hogy messze nem olyan biztonságos az iMessage titkosítása, amilyennek gondolták, ezt nem a világ egy távoli pontján lévő, kapucnija homályába burkolózó hacker vitte véghez, hanem a Johns Hopkins Egyetem egyik kutatója.

imessage

Az ilyen jellegű sebezhetőség egyáltalán nem tréfadolog, hiszen az üzeneteken keresztül számos személyes adat megszerezhető, éppen ezért  a kutató azonnal értesítette az Apple-t, hogy bizony oda kell figyelni a biztonságra, és a cég azonnal cselekvésre szánta el magát. Ennek köszönhetően a tegnap hivatalosan is bejelentett iOS 9.3 frissítés már tartalmazza foltozást, melynek segítségével biztonságosabbá válik az iMessage.

A biztonsági rést felfedező Matthew Green szerint szomorú, hogy még az Apple rutinjával és lehetőségeivel, illetve a félelmetes kriptográfiájával sem volt képes rögtön megoldani a feladatot, és rémisztő, hogy miközben az FBI felé az iPhone feltörhetetlenségét bizonygatják, az alapvető titkosítással is voltak problémák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik