Mobil

Új változatokban támad és Európához közelít a Note5 csúcsmobil

A Samsung aktuális új csúcs-phablete most két újabb színváltozatot kapott.

A Samsung által augusztus közepén bejelentett, majd pedig még abban a hónapban piacra dobott Galaxy Note5 október 23-tól Silver Titanium és Pink Gold színváltozatokban is elérhető lesz – első körben sajnos csak Dél-Koreában. Megjegyzendő, hogy a Silver Titanium változat már augusztusban bemutatkozott, de eddig nem volt kapható, a Pink Gold variáns viszont vadonatúj. A 32 GB-os modell 899900 wonba (212 ezer forint), a 64 GB-os pedig 965800 wonba (228 ezer forint) kerül.

Mint ismeretes, a Samsung Galaxy Note5 jelenleg csak az Egyesült Államokban és Ázsiában kapható, és a gyártó azt ígéri, hogy a készülék 2016-ban érkezik meg Európába. Ennek megfelelően Magyarországon jelenleg csak szürkeimportos példányok kaphatók a boltokban, és nemrégiben mi is egy ilyen készüléket teszteltünk. Ezzel kapcsolatban friss fejlemény, hogy a Note5 október 28-tól Ukrajnában is hivatalosan elérhetővé válik, még pedig 19999 hrivnyás, vagyis átszámítva mintegy 250 ezer forintos áron. Ez az ár a 32 GB-os, fekete és arany színű alapmodellekre vonatkozik – a 64 GB-os kivitel ára egyelőre ismeretlen.

Snap616

Az elődjénél 2,5 milliméterrel keskenyebb és 0,9 milliméterrel vékonyabb Note5 immár unibody kialakítású, hiányzik belőle a microSD bővíthetőség és az akkumulátor sem cserélhető, melynek ráadásul 3220-ről 3000 mAh-re csökkent a kapacitása. Az viszont remek dolog, hogy a megfáradt akksi immár vezeték nélküli módon is tölthető szupergyorsan, nulláról százra akár két óra alatt. A Galaxy Note5 vadonatúj cerkát kapott, melynek végét immár nyomkodni is lehet, arra pedig nem árt odafigyelni, hogy amennyiben esetleg fordítva csúsztatnánk helyére a stylust, az károsíthatja a készüléket. Újdonság, hogy immár az inaktív, fekete alapképernyőn is jegyzetelhetünk, ezenkívül pedig az immár bekapcsolt kijelzőn megjelenő Air Command is sokat okosodott, és segítségével lényegében bármilyen alkalmazás elindítható.

Az üveg-fém borítású készülék Super AMOLED érintőkijelzője nem sokat változott, vagyis maradt az 5,7 colos képátlón felvonultatott 2560×1440 képpontos felbontás és az 515 ppi-s pixelsűrűség, egyedül a körülötte lévő káva lett vékonyabb. Az Android 5.1.1 (Lollipop) operációs rendszerű phablet “agya” az S6-ból érkezett: a telefonban egy 64 bites és 14 nanométeres csíkszélességű Exynos 7420-as chipset található, melyben négy darab 2,1 GHz-es Cortex-A57 processzormag, négy darab 1,5 GHz-es Cortex-A53 mag, illetve egy Mali-T760-as GPU található. A RAM 4 GB kapacitású és a legújabb LPDDR4 fajtából való – ezen a téren tehát 1 GB-os növekedésnek lehetünk tanúi.

Az integrált memória kiviteltől függően 32/64 kapacitású – 128 GB-os modell nincs. Az előlapi kamera 5 megapixeles felbontású, hátoldali társa pedig egy optikai képstabilizátoros, f1,9-es fényerejű 16 megapixeles példány, mely többek közt fázisdetektálós autofókuszt, LED-segédfényt és természetesen 4K videófelvevőt is kapott (az S6-ból ismerős lehet). Újdonság, hogy a kamerával immár akár Full HD élőközvetítést készíthetünk a YouTube-ra. Wireless fronton említést érdemel az LTE Cat. 9 mobilnet, az ac szabványú Wi-Fi, a Bluetooth 4.1, az NFC támogatás, illetve a GPS-vevő. A sztereó FM rádiós készülékbe többek közt ujjlenyomat szenzor, illetve Samsung Pay szolgáltatás is került. A vájtfülűek számára jó hír az Ultra High Quality Audio támogatás, mely a gyártó kompatibilis Level fülhallgatóival használható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik