Mobil

Teszt: Samsung Galaxy Note5 – túl a csúcson

Teszt: Samsung Galaxy Note5 – túl a csúcson

Bár Európában sajnos még jó ideig nem lehet kapni, mi már gyorsan kipróbáltuk a dél-koreai gyártó legújabb nagyágyúját, az új külcsínnel és továbbfejlesztett cerkával támadó Note5-öt.

A Samsung sokak számára meglepetést okozott azzal, hogy nem várta meg szeptember elejét idei új Note csúcsmobiljának a bejelentésével, hanem már augusztusban sort kerített erre. Ugyancsak meglepetést jelentett, de sajnos nem a kellemes fajtából valót, hogy a vállalat idén bizony nem hozza el Európába a készüléket, melynek hivatalos forgalmazásának megkezdésére nekünk tehát egészen 2016-ig kell várnunk. No persze aki nagyon akar, akár már most is vásárolhat magának Magyarországon Note5-öt (szóköz nélkül): hozzánk egy N920I típusjelzésű változat érkezett, a berlini IFA szakkiállításon egy N920C modellt nyomkodtunk, az Európának szánt modell pedig majd az N920F lesz. És akkor most csapjunk is gyorsan a lovak, pontosabban a karakterek közé!

s01_resize

Design
Míg a Note 3 egy komplett műanyag telefon volt, addig a Note 4 esetében az oldalkeret már minőségi (és sajnos karcolódó) fémből készült és a bőrhatású hátlap kvalitásain is sokat csiszolt a gyártó. Ehhez képest a négyféle színváltozatban gyártott Note5 már egy valódi fém-üveg harcos, hasonlóan a Sony-féle Xperia csúcsmobilokhoz. Az oldaléleken fémet tapogathatunk, elöl és hátul pedig Gorilla Glass 4 üveg figyel – a készülék elképesztően szépre sikeredett, viszont negatívum, hogy nagyon könnyen maszatolódik, és abban egyelőre csak bízni tudunk, hogy a szépen csillogó hátlapot nem fogják idő előtt elrondítani a kisebb-nagyobb karcok. Az S6 edge+-tól eltérően a kijelző oldalai nincsenek lefelé kanyarintva, ellenben a hátlap hasonló szekciója korrekt kis ívet kapott. Az ergonómia teljesen rendben van, azonban megjegyzendő, hogy a Note5 könnyebben kicsúszhat a kezünkből, mint az érdes hátoldalú elődje. Komoly teljesítmény, hogy változatlan kijelzőméret mellett a Note5 2,5 milliméterrel keskenyebb a Note 4-nél, vagyis az oldalsó káva jól láthatóan vékonyabb lett, ezenkívül pedig a készülék vastagsága is csökkent, egész pontosan 8,5-ről 7,6 milliméterre. A tömeg egyébként 176-ról 171 grammra olvadt.

s02_resize

Felszereltség
A hangerőt a baloldali +/- gombokkal lehet állítani, a bekapcsológomb pedig az ellentétes oldalra került. A felső élen keresendő a microSIM-slot helyébe lépett nanoSIM-slot, ami mellett csak egy apró mikrofont találunk, ugyanis a 3,5 milliméteres jack dugalj innen az alsó élre költözött, a tévétávirányításhoz használatos infravörös port pedig nyugdíjba vonult – sokak bánatára. Alul található továbbá a microUSB 2.0 csatlakozó aljzat, tehát a Samsung idén sem tért vissza a Note 3-on alkalmazott széles microUSB 3.0 portra, illetve egyelőre a szimmetrikus Type-C csatit sem merte bevállalni. Az egyetlen kiegészítő hangszórót tíz apró lyuk mögé rejtették: a hangminőség rendben van, ellenben a hangerő némileg csökkent a Note 4-hez képest, illetve 2015-ben talán illett volna már egy korrekt sztereó hangszórópárt pakolni a fedélzetre. A Note-széria most először szakított a szétszedhető kialakítással: a Note5 unibody kialakítású, annak minden előnyével és hátrányával. Utóbbiak közé sorolható, hogy az akkumulátor már nem cserélhető ki házilagosan pillanatok alatt.

s03_resize

Kijelző
A Note 4 kijelzőjét tavaly a DisplayMate a komplett iparágat tekintve a legjobbnak találta, és idén a Note5 esetében még jobb teljesítményt regisztrált. Az ötös Note-ban található újgenerációs Super AMOLED panel a korábbiaknál jobb színvisszaadással, nagyobb fényerővel és hatékonyabb működéssel büszkélkedhet, illetve érdekesség, hogy a Note5-ben lévő display mintegy 21 százalékkal kevesebbet fogyaszt, mint a Note 4-ben lévő elődje. Személyes tapasztalataink is azt mutatják, hogy a Note5 kijelzőjének sikerült ismét eggyel magasabb szintre lépnie: a bár a 2560×1440 pixeles felbontás és az 518 ppi-s pixelsűrűség változatlan, a színek kicsit szebbek lettek és a fényerő egyértelműen nőtt (maximum 620 nit). Érdekesség továbbá, hogy a display immár az előlap 75,9 százalékát uralja, ami némi előrelépést jelent a Note 4-féle 74,2 százalékos értékhez képest.

s04_resize

Új cerka
A változatlanul a jobbalsó sarokból elővarázsolható stylus több fronton is változott egy év alatt. Rejtekhelyéről már nem egyszerűen csak kihúzni kell a kicsikét, hanem először be kell nyomni a végét, és csak ezt követően jöhet a kifelé húzás. Az S Pen végén lévő nyomógomb mindössze erre jó, illetve maximum arra, hogy kattintgatásával levezessük a bennünk felgyülemlett stresszt. Az alsó harmadnál változatlanul ott figyel egy hosszúkás funkciógomb, és míg az előd esetében a cerka redői korrekt fogást biztosítottak, addig a teljesen csupasz felületű új cerka könnyebben csúszkál a kezünkben. Újdonság, hogy már a fekete/fehér standby kijelzőre is firkálhatunk a ceruzával, és sokat okosodott az Air Command: a hátteret homályossá tevő új felületen a már megszokott funkciókon kívül az általunk kiválasztott alkalmazások ikonjai is gyorsan elérhetők. Ugyancsak friss fejlesztés a PDF állományokra való írási lehetőség, illetve, hogy immár akár többoldalas, szkrollozható képernyőfelvétel is készíthető.

s13_resize

Kamera
A Note5 hátlapból enyhén kiálló kamerája lényegében egy az egyben az S6-os szériából érkezett, vagyis ugyanahhoz a 16 megapixeles felbontású és 1/2,6 colos méretű, 1,2 mikronos pixelméretű Sony IMX240 szenzorhoz van szerencsénk, mint korábban. Az elődhöz képest lényegi változás, hogy az objektív fényereje f2,2-ről f1,9-re növekedett, melynek köszönhetően rossz fényviszonyok mellett a Note5 bizony még a kiváló Note 4-re is rá tud verni egy keveset. A 16:9 képarányú szenzor révén maximum 5312×2988 pixeles felbontású fotók készíthetők, ráadásul villámgyorsan: a kamera a home gomb dupla lenyomására rögtön életre kel, szinte azonnal fókuszál és késedelem nélkül rögzít is. Alaphelyzetben minden beállítást elvégez helyettünk az automatika, professzionális módban pedig manuálisan állítható a fényérzékenység (ISO100-800), a fényérték, a fókusztávolság, a fehéregyensúly és színtónus, illetve a zársebesség (1/24000-10 másodperc), ezenkívül pedig RAW támogatást is kapunk. Összehasonlításképp, az ugyancsak remek manuális kamera üzemmóddal rendelkező LG G4 esetében a fényérzékenység ISO50 és ISO2700 között, a zársebesség pedig 1/6000 és 30 másodperc között állítható. Íme néhány tesztfotó:

Remek dolog, hogy a manuális beállításokat három egyéni üzemmódban könnyen elmenthetjük és ezeket utána gyorsan újból el lehet érni. Az időzítő 2/5/10 másodperces késleltetésre képes, a HDR funkció gyorsan és szépen végzi a dolgát, adott a hangvezérlési lehetőség (angolul), ezenkívül pedig kapunk még geotagging feature-t, látványos effekteket, szelektív fókuszálási lehetőséget, illetve fejlett panorámakép üzemmódot. A virtuális felvétel opciót választva egy adott tárgyat lehetőségünk van körben rögzíteni, majd pedig lejátszáskor bármikor újból körbejárni. A frontkamera sem lett elhanyagolva: az 5 megapixeles (Note 4: 3,7 megapixel) és ugyancsak f1,9-es fényerejű fényleső révén maximum 2560×1440 pixeles videók készíthetők, és akkor a széles önarckép funkcióról, a virtuális felvételről, az időközbeni felvétel opcióról, a HDR módról és az állítható erősségű arcszépítő effektről még nem is beszéltünk. Újdonság a videókollázs, melyben több darab rövidke videót lehet egymás után készíteni, majd pedig zenével megbolondítva egymásba fűzni, illetve megjelent az élő YouTube közvetítés funkció, melynek révén az általunk kiválasztott ismerősöknek akár élőben is közvetíthetjük életünk jeles történéseit. A videófelvevő természetesen simán megugorja a manapság elvárható 3840×2160 pixeles Ultra HD szintet, a 4K felbontású anyagok 48 Mbit/s-os bitrátával, 30 fps sebességgel és sztereó hangsávval rendelkeznek. Ezenkívül választható 2560×1440 pixeles felbontás is, az 1920×1080 pixeles Full HD anyagok pedig akár már 60 fps sebességűek is lehetnek (17-28 Mbit/s). HDR mód, digitális stabilizálás és videózás közbeni fotózás csak Full HD 30 fps mellett, illetve alatt van, 720p HD felbontás mellett maximum 120 képkocka/másodperc sebesség választható.

s12_resize

Szoftver
A Note 5-ön a jelenleg elérhető legfrissebb Android operációs rendszer, az 5.1.1-es Lollipop szaladgál, mely egyébként nemrégiben a Note 4-re is megérkezett frissítés formájában. A kevesebb néha több alapelvre építkezve a Samsung az elődhöz képest újragondolta a komplett felhasználói felületet, mely ily módon átláthatóbb és könnyebben használható lett. A fentről lehúzott sávon egyszerre öt gyorsgomb, illetve egy fényerő csúszka, valamint az S Kereső és a Gyors kapcsolódás gombja vehető szemügyre, a 4×5 ikonos főmenübe pedig az alapkijelző jobbalsó sarkában lévő gombbal tudunk belépni. Az alapképernyőn rengeteg slide-ot helyezhetünk el, melyek közül az első a kikapcsolható Briefing (Flipboard) – pinch-to-zoommal tudunk szerkesztésre váltani, és itt tudjuk megadni azt is, hogy az alapoldalakon 4×4, 4×5, vagy 5×5 ikon legyen. Az ikonok természetesen mappákba pakolhatók, melyek átnevezhetők és egyben akár át is színezhetők, akinek pedig túl bonyolult lenne a default UI, bármikor átválthat a minimalizált Egyszerű üzemmódra. Ha az alkalmazásváltó gombot lenyomva tartjuk, máris előjön a többablakos mód felülete, és kiválaszthatjuk, hogy mely két alkalmazást szeretnénk egymás mellett futtatni. Adott alkalmazásokban pedig arra is lehetőség van, hogy az ablakot lekicsinyítsük, ami többek közt az egykezes használatot segíti.

Szolgáltatások
A telefon alkalmazásra nyomva egy három részre (napló, kedvencek, névjegyzék) tagolt felület villan fel, tárcsázni pedig a jobbalsó sarokban lévő ikon lenyomását követően tudunk. Böngészésre mind az Internet nevezetű és ujjlenyomatos bejelentkezést támogató Samsung app, mind a Google-féle Chrome remekül használható, ezenkívül pedig kapunk még YouTube-ot, Facebookot, Instagramot, Whatsappot, masszív online támogatást élvező galériát és természetesen Google térképet és navigációt is. Ha offline térképekre vágyunk, érdemes letölteni a Nokia-féle remek Here alkalmazást. A Microsoft a Word, az Excel, a PowerPoint, a OneDrive (100 GB felhőtárhely), a OneNote és a Skype révén képviselteti magát a fedélzeten, no és persze számológépről, jegyzetkészítőről, fájlkezelőről és hangfelismerős diktafonról is gondoskodott a Samsung. Az S Tervező többek közt időjárás információkkal is szolgál, az S Health 4.5-ös legújabb kiadása pedig alapos ráncfelvarráson esett át: minden korábbinál egyszerűbben monitorozható a mozgási mennyiségünk, hogy mennyi kávét/vizet fogyasztunk, hogy mennyit eszünk, illetve, hogy milyen a pulzusunk vagy a véroxigénszintünk. Az UV-szenzor sajnos kimaradt, de kit érdekel, ha a Home gombba integrált ujjlenyomat szenzor végre olyan lett, amilyennek mindig is lennie kellett volna. Mostantól már nem kell elhúzni rajta az ujjunkat, villámgyorsan működik és lényegében minden fontosabb szervezet támogatását élvezi. Az FM-rádióról le kell mondanunk, cserébe viszont kapunk egy minden hájjal megkent, hétsávos ekvalizeres és FLAC támogatású zenelejátszót, valamint egy feliratkezelős és átméretezhető lebegőablakos videólejátszót.

s11_resize

Hardver
A Samsung ezúttal nem Snapdragon és Exynosos, hanem csak és kizárólag Exynosos változatban gyártja csúcsphabletét, és ebben nincs is semmi kifogásolni való. Míg ugyanis a Qualcomm csak nemrégiben váltott 28-ról 20 nanométerre Snapdragon fronton, addig a Samsung már a 20-ról 14 nanométerre történő előrelépést is megejtette, és az S6 testvérpárosban debütált Exynos 7420-as chipsete valami elképesztően jól sikeredett. A csak minimálisan melegedő, 64 bites big.LITTLE SoC részét képezi egyrészt négy darab 2,1 GHz-es Cortex-A57 mag, másrészt négy darab 1,5 GHz-es Cortex-A53 mag, harmadrészt pedig nyolc darab 772 MHz-es órajelű Mali T760-as grafikusgyorsító. A duplacsatornás 64 bites és 1600 MHz-es LPDDR4 memória sávszélessége nem kevesebb mint 25,6 GB/s, az UFS 2.0 NAND flashmemória pedig a korábbiaknál jelentősen kisebb fogyasztás mellett nyújt közel háromszoros teljesítményt. A még a nem éppen gyenge Note 4-et is könnyen falhoz állító Note5 minden körülmények között iszonyatosan gyors, teszteredményeink a következők: AnTuTu – 69917 pont, Geekbench 3 – 1506/5196 pont, Basemark X – 26935 pont, Basemark OS II – 1849 pont.

s09_resize

Memória, adatátvitel
Míg az előző Note-ban és az S6-ban, illetve S6 edge-ben “csak” 3 GB RAM található, addig az új S6 edge+-hoz hasonlóan a Note5-ben is már 4 GB figyel, ami a legtöbb esetben több mint elegendő. A belsőmemória kiviteltől függően 32, illetve 64 kapacitással bír (128 GB-os modell nincs) – a nálunk járt példány 32 GB-jából alaphelyzetben mintegy 24 GB volt szabad. A memória sajnos nem bővíthető, amit a Samsung azzal magyaráz, hogy a telefon elképesztően gyors belsőmemóriája által biztosított felhasználói élménybe nem akartak belerondítani egy relatíve lassú microSD-slottal. Ez egyrészről érthető, másrészről viszont talán a felhasználókra kellett volna hagyni a döntést, hogy adott esetben microSD-t csúsztatnak a telefonba, vagy sem. Wireless fronton említést érdemel többek közt a 450/50 Mbit/s-os LTE Cat. 9 mobilnet, az a/b/g/n/ac szabványú Wi-Fi, az LTE+Wi-Fi letöltésgyorsító (30 MB-nál nagyobb állományokhoz), a Bluetooth 4.2 és NFC támogatás, illetve a kiváló GPS-vevő (Glonass, Beidou). Az MHL 3.0, illetve az USB OTG pedig már tulajdonképpen csak a hab a tortán.

s08_resize

Akksi, szoftver
Az akksi kapacitása ugyan 3220-ról kereken 3000 mAh-ra csökkent, azonban a csökkentett fogyasztású hardverelemeknek köszönhetően ennek ellenére minimális mértékben nőtt az üzemidő – óvatos használat mellett akár a 2 napos használati idő is benne van a pakliban, 4-5 órás kijelzőidő mellett. A gyárilag mellékelt vezetékes töltő nem változott, vagyis 9 Volt mellett 1,67 Amperrel (15 W) tölti a villámgyorsan a megfáradt akksit. A Note5 és az S6 edge+ az első olyan mobilok, melyek a külön megvásárolható spéci töltővel akár vezeték nélküli módon is villámgyorsan feltölthetők. A boltokban mintegy 20 ezer forintos áron debütáló wireless töltő nulláról százra mintegy 90 perc alatt felpumpálja az akkumulátort, ezenkívül pedig a Samsung nemrégiben olyan külső akksikat is bejelentett, melyek a gyárilag mellékelt vezetékes töltőhöz hasonlóan ugyancsak QuickCharge kompatibilisek. A Sidesync alkalmazás 4.0-ásra frissült, Mac támogatást kapott és segítségével rendkívül egyszerűen megjeleníthetjük a számítógépünkön a telefon kijelzőképét (vezetékes és vezeték nélküli módon), és persze kezelhetjük is a mobilt onnan (hívás indítás, üzenetküldés), a remek szinkronizációs lehetőségekről nem is beszélve. A beállítások között újdonságként bukkant fel az UHQ Upscaler, mely megnöveli a zenék/videók hangfelbontását, és ezáltal tisztább hangzásélményt biztosít – a legjobb hangminőséget biztosító új feature a Samsung legújabb vezeték nélküli füleseivel használható.

s07_resize

Konklúzió
A Samsung elvégezte a kötelező feladatot: az őszi Note-ot ugyanolyan fém-üveg gúnyába bújtatta, mint a tavaszi S6-osokat, továbbfejlesztette a cerkát, és persze többek közt kijelző, kamera, chipset és RAM fronton is pozitív változásoknak lehetünk tanúi. Az elődjénél kompaktabb és elegánsabb megjelenésű, de könnyebben piszkolódó és talán sérülékenyebb Note5 a jelenlegi okostelefon piac egyik legkomolyabb versenyzője – aki ilyen phabletet vásárol, egész biztosan nem fog csalatkozni. Az persze már más kérdés, hogy Note 4-ről vélhetően kevesen váltanak majd Note5-re, hiszen az elődmodell mind a mai napig nagyon komoly produkciót ad elő (egyre jobb áron), és az ötös Note megvásárlásától sokakat elriaszthat a microSD-slot hiánya, illetve a nem cserélhető akksi. Cikkünk írásakor hazánkban a legolcsóbban mintegy 200-230 ezer forintos áron vásárolhatunk 32 GB-os Note5-öt, természetesen szürkeimportos formában, és akár dupla SIM-slotos változatban.

Samsung Galaxy Note5 (N920I)
Pozitívum: minőségi fém-üveg kivitel, masszív és szemrevaló kialakítás, megnövelt fényerejű QHD display, új cerkás funkciók, elképesztő chipkészlet, 4 GB RAM, villámgyors memóriakezelés, OIS-es és f1,9-es főkamera, manuális kamerabeállítások, 5 megapixeles szelfikamera, korrekt üzemidő, villámgyors vezetékes és vezeték nélküli tölthetőség, szupergyors LTE mobilnet, ac-s Wi-Fi, Bluetooth 4.2, NFC, GPS-vevő, kiváló ujjlenyomat szenzor, remek multimédiás képességek, UHQ felskálázás, többablakos üzemmód.
Negatívum: könnyen piszkolódik, nem bővíthető a memória, nincs 128 GB-os csúcsmodell, nem cserélhető az akksi, nem vízálló a készülék, csak monó hangszóró, kimaradt az infravörös-port, az UV-szenzor, az USB 3.0 és az FM-rádió, nincs exponálógomb és 240 fps-es videófelvevő, alapáron járhatna mellé Qi-töltő, késik a hivatalos európai bevezetés.

s06_resize
Olvasói sztorik