Mobil

IFA 2015: végre kezünkben a Note5 csúcsmobil

IFA 2015: végre kezünkben a Note5 csúcsmobil

Az augusztusi budapesti sajtórendezvényen még nem találkoztunk vele, az IFA-n viszont végre megfogdostuk Samsungék új phabletét.

Az IFA-n volt szerencsénk kézbe fogni a Note5-öt: az általunk kipróbált példány még nem az európai F-es, hanem egy C-s példány volt, mindenesetre a magyar nyelvet ki lehetett választani a beállítások között.

P1010178_resize
Az elődjénél 2,5 milliméterrel keskenyebb és 0,9 milliméterrel vékonyabb Note5 immár unibody kialakítású, hiányzik belőle a microSD bővíthetőség és az akkumulátor sem cserélhető, melynek ráadásul 3220-ről 3000 mAh-re csökkent a kapacitása. Az viszont remek dolog, hogy a megfáradt akksi immár vezeték nélküli módon is tölthető szupergyorsan, nulláról százra akár két óra alatt. A Samsung egyébként egy vadonatúj hordozható akksitöltőt is bemutatott, mely 10000 mAh kapacitású és ugyancsak támogatja a gyorstöltést.

P1010180_resize

A Galaxy Note5 vadonatúj cerkát kapott, melynek végét immár nyomkodni is lehet, arra pedig nem árt odafigyelni, hogy amennyiben esetleg fordítva csúsztatnánk helyére a stylust, az károsíthatja a készüléket. Újdonság, hogy immár az inaktív, fekete alapképernyőn is jegyzetelhetünk, ezenkívül pedig az immár bekapcsolt kijelzőn megjelenő Air Command is sokat okosodott, és segítségével lényegében bármilyen alkalmazás elindítható.

P1010181_resize

Az üveg-fém borítású készülék Super AMOLED érintőkijelzője nem sokat változott, vagyis maradt az 5,7 colos képátlón felvonultatott 2560×1440 képpontos felbontás és az 515 ppi-s pixelsűrűség, egyedül a körülötte lévő káva lett vékonyabb. Az Android 5.1.1 (Lollipop) operációs rendszerű phablet “agya” az S6-ból érkezett: a telefonban egy 64 bites és 14 nanométeres csíkszélességű Exynos 7420-as chipset található, melyben négy darab 2,1 GHz-es Cortex-A57 processzormag, négy darab 1,5 GHz-es Cortex-A53 mag, illetve egy Mali-T760-as GPU található. A RAM 4 GB kapacitású és a legújabb LPDDR4 fajtából való – ezen a téren tehát 1 GB-os növekedésnek lehetünk tanúi. Az alábbi képen a negyedik és az ötödik generációs Note látható egymás mellett.

P1010191_resize

Az integrált memória kiviteltől függően 32/64 kapacitású – 128 GB-os modell nincs. Az előlapi kamera 5 megapixeles felbontású, hátoldali társa pedig egy optikai képstabilizátoros, f1,9-es fényerejű 16 megapixeles példány, mely többek közt fázisdetektálós autofókuszt, LED-segédfényt és természetesen 4K videófelvevőt is kapott (az S6-ból ismerős lehet). Újdonság, hogy a kamerával immár akár Full HD élőközvetítést készíthetünk a YouTube-ra. Wireless fronton említést érdemel az LTE Cat. 9 mobilnet, az ac szabványú Wi-Fi, a Bluetooth 4.1, az NFC támogatás, illetve a GPS-vevő. A sztereó FM rádiós készülékbe többek közt ujjlenyomat szenzor, illetve Samsung Pay szolgáltatás is került. A vájtfülűek számára jó hír az Ultra High Quality Audio támogatás, mely a gyártó kompatibilis Level fülhallgatóival lesz használható. Új kiegészítő a hátlappal együtt kombinált hardveres QWERTY billentyűzet, mely a kijelzőn keresztül kommunikál a telefonnal – ennek a kütyünek az ára nagyjából 20 ezer forint lesz.

A berlini IFA 2015 szakkiállítás újdonságairól a helyszínről számolunk be – utazásunkat a Samsung, a Lenovo, a Panasonic és a Telenor támogatja.

Galéria
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik