Élő Mobil

Itt az iPhone 6s és az iPad Pro: élőben közvetítettük az Apple bejelentéseit

Befrissült az Apple Watch szoftvere, bemutatkozott az óriási iPad Pro, ráncfelvarrták az Apple TV-t, és 3D tapizást kaptak az új iPhone-ok.

Még szebb szelfik

Miután örültünk egy kicsit annak, hogy már 4K videókat is rögzíthetünk, meglestük az előlapi kamerát is, ami még szebb és élesebb fotókat készít (általában saját magunkról), a vaku funkcióját pedig maga a telefon kijelzője veszi át, az villog majd az arcunkba.

Tényleg 12 megapixeles lett a hátlapi kamera

A képpontok növekedése mellett persze más is fejlődött, gyorsabb az autofókusz, és reszeltek a képpontok közötti “átfedés” problémáján is, hogy élesebbek lehessenek a fotók. A szenzor különféle fényviszonyok között is igyekszik színhű képeket rögzíteni, és a kifejezetten “fényszegény” szituációkban is jól teljesít (ezt persze azért majd szívesen kipróbáljuk élőben is, mert a demó fotókon egy szem ISO szemetelés és egyéb hiba sincs, ilyet élő ember nem csinál).

iPhone 6S fotó

Játszani is engedd...

…mert az új hardverrel tényleg brutális látványt képes hozni az új iPhone, ahogy a színpadi demóból is kiderül. Csak az a fránya tapogatós irányítás ne lenne.

iPhone 6S játék

Nyomkodás másképpen

A várakozásoknak megfelelően az új iPhone-okban jelenik meg a 3D Touch-nak nevezett módszer, amely már nem csak a kijelző megérintését, vagy az érintés hosszát képes figyelni, hanem az erejét is. Ennek megfelelően egy csomó új formáját érhetjük el az interakciónak. Az e-mailek között egy rövid érintés felvillantja az adott levél előnézetét, egy hosszabb nyomás megjeleníti azt, míg az erős nyomás azonnal válaszlevelet nyit meg. A telefon visszajelző “motorja” is finomodott, hogy az apró rezgések a lehető legjobban visszaadják a fizikai gombok nyomkodásának érzetét.

iPhone 3D Touch

Ha valakit az Apple TV alapadatai érdekelnek...

Íme:

Apple TV adatok

Október végétől kapható (valószínűleg még szintén nem itthon), 149 dollárért a 32, 199 dollárért pedig a 64 gigabájtor tárhellyel rendelkező verziót viheti haza a Kedves Vásárló. A tvOS, tehát az új tévés operációs rendszer bétája mától már elérhető a fejlesztőknek.

Akkor talán lássuk az új iPhone-okat

Visszatért Tim Cook, és egy rövid filmmel bevezette a két új modellt. A nevek terén nem tévedett a pletyka, iPhone 6S és 6S Plus érkezik. Íme.

iPhone 6S

Tévénézés 2.0

Most épp baseballt néznek a színpadon – de nem ám csak úgy, hogy bámulják a képet és hallgatják a kommentátort. Pár mozdulattal elküldhetjük a meccs képét az egyik sarokba és előhívhatjuk a meccs részleteit, vagy a liga eddigi eredményeit. Ha két meccs megy egyszerre, osztott képernyőn nézhetjük a kettőt egyszerre. Két szimultán koncerttel ugyanezt azért nem ajánlanám.

Szélmalomharc a színpadon

A Rock Band játékokért is felelős Harmonix képviselői a színpadon mutogatják legújabb címeiket, ahol zenével kombinált ügyességi feladatokat lehet megoldani, itt a távirányító a Wii konzolban megismert 3D-s vezérlővé változik, csapkodhatunk kedvünkre.

Apple TV játék

Az Apple TV már játékkonzol is

Ha főzni is tudna, feleségül venném. Csak a feleségem meg ne tudja. Most épp kifejezetten erre a platformra tervezett játékokat demóznak a színpadon, az irányítást átszabva a speciális tévétávirányítóra.

Apple TV játék

Még mindig Apple TV

A tévézésen kívül ott az iTunes integráció, beleértve a webrádiót. Simán belekérdezhetünk a filmbe, ki nyerte a mai meccset, vagy milyen lesz az idő holnap, a film pause-ra kapcsol, és felugrik a kért információt mutató ablak. Tévés és filmes kapcsolatok terén a HBO mellett ott a Showtime, a Netflix és a Hulu, legalábbis azokban a boldog országokban, ahol ezek a szolgáltatások elérhetőek.

Sirivel tényleg egész okos lett az Apple TV

Kis dolog, de azért jól néz ki: az Apple TV képernyővédői is nagyfelbontású videók nagyvárosokról és tájakról, amit ráadásul az alapján változtat a rendszer, hogy milyen nap van. Az Apple TV távirányxítója önmagában is ügyes, nem csak nyomkodni lehet, hanem érintésérzékeny is, és persze ott a Siri gomb, amit megnyomva máris mondhatjuk a kívánságainkat, ráadásul nem kell leegyszerűsített nyelvezettel vesződni. “Mutasd meg azt a Modern Family részt, amiben Edward Norton szerepel” – hangzott el, és máris felbukkant az epizód. “Ugorj át hét percet!” – hangzik el a parancs, és máris tekerünk előre. A legszebb parancs ez volt: “Mit mondott?” – erre a rendszer visszaugrott pár másodpercet, és bekapcsolta a feliratozást.

Jön az Apple TV

Újra Tim Cook a színpadon. Azt fejtegeti, hogy a tévé jövőjét az alkalmazások jelentik. A bejátszásból pedig kiderül, hogy ezen kívül a Siri is. A távirányító mellett szóban is kaphatja az utasításokat az Apple TV. Mutass családi filmeket, mondja az anyuka, mire apu kiegészíti: de csak az újakat. A gyerek pedig beleszól: csak animációsakat! A Siri pedig – legalábbis a promóban – szépen érti az élő beszédet, és szorgalmasan válogatja a filmeket a kéréseknek megfelelően.

Apple TV Siri

A Pro tényleg Pro

Ahogy most egy egészségügyi kutatóknak készült anatómiai alkalmazást mutogatnak, tényleg hatékonyan húzzák alá a tényt, hogy az iPad Pro tényleg egy profiknak készült eszköz, már egyáltalán nem mérhető össze a húsz-harmincezres, 7-8 hüvelykes tabletecskékkel. Erős a hardver, jók a megoldások, míg a viszonylag nagy kijelző ellenére megmaradt a vékony, légies megjelenés.

Az Adobe-tól is érkeznek a színpadra

Természetesen továbbra sem lesz Flash az iOS alatt, de egy pillanat alatt összeraktak egy nagyon jól kinéző dokumentumot, többféle betűtípussal és fotóval. Ráadásul egy ma elinduló, csak iPadre elérhető új Photoshop verzióba átemelve a képet gyorsan retusálni is sikerült, majd visszaemelték a doksiba. Mindezt kevesebb, mint két perc alatt.

iPad és Adobe

Na, ezt se gondoltuk volna pár éve

A Microsoft képviselője a színpadon. A redmondi cég valóban komolyan gondolja, hogy elszakad saját hátországától és más platformokra is beszivárog. Most az iPaden fotó Office-ban mutogatják, mennyire egyszerűen használható az új almás cerka. Aztán pedig az osztott képernyős képességeket éltetik azzal, hogy egymás mellé nyitnak egy Word és egy Excel doksit, és utóbbiból előbbibe áthúznak egy táblázatot.

És az Apple érintőceruzáját úgy hívják, hogy...

Apple Pencil!!!!!!!!!!! Tényleg.

Egyébként mondjuk tényleg szépnek és hasznosnak tűnik, a nyomásérzékenység mellett olyat is tud például, hogy a cerka dőlésszögét is figyeli a vonalak meghúzásakor, így sokféleképpen változtathatjuk az írásképet. Kifejezetten kalligrafikus, művészi szintre emelhetjük a kézírásunkat.

Apple Pencil

Külső billentyűzet

Ha már notebookot kiváltó eszközt faragtak egy tabletből, nem árt hozzá egy külső billentyűzet is. Ez is érkezik.

iPad Pro billentyűzet

Ismét kaptunk egy nagy számot

A processzor Phil Schiller szerint gyorsabb, mint az elmúlt évben szállított hordozható gépek 80 százaléka. A grafikus vezérlőnél ugyanez az arány 90 százalékos. Várjuk a PC-s hardvergyártók kommentjeit. :)

Valóban nem kicsi az iPad Pro

12,9 hüvelykes képátló. A hatalmas kijelző már másra is használható, mint bélyegméretű filmek nézegetése és gyors jegyzetelgetés. Osztott kijelzős alkalmazásokat is futtathatunk az iOS 9 segítségével, az A9X processzor pedig a korábbiaknál nagyobb erőt biztosít mindehhez.

Itt az iPad Pro!

“Az iPad nyugodtan lehet nagy, mert senki sem akarja zsebre rakni” – vezetik be a legújabb almás tabletet.

iPad Pro

Olvasói sztorik