Mobil

Éget a nap? Ezzel a mobillal UV-sugárzást is mérhet!

Létezik egy olyan okostelefon, mely megmondja nekünk, hogy éppen mennyire ajánlott napozni ebben a remek július kánikulában.

Az elmúlt időkben kijött okostelefonokba egyre több szenzort pakolnak a gyártók, elég csak a különböző fényérzékelőkre, közelség-szenzorokra, gyorsulásmérőkre és giroszkópokra gondolnunk. Egyes készülékek ezenkívül még pulzusmérésre is használhatók, de ez még mindig nem a csúcs.

A tavaly ősszel piacra dobott Samsung Galaxy Note 4 és testvérmodellje, a Note Edge ugyanis ezenkívül véroxigénszint mérésre is képes, sőt ezek a telefonok még UV-szenzorral is fel vannak vértezve. Napozás előtt elég csak elindítani az S Health alkalmazást, illetve azonbelül kiválasztani az UV-mérés funkciót, majd pedig a nap felé fordítani a telefon UV-szenzoros hátlapját.

 

A néhány másodperces mérést követően a kijelzőn máris megjelenik, hogy mennyire erős a napsugárzás, ezenkívül pedig néhány ötletet is kapunk azzal kapcsolatban, hogy hogyan védekezhetünk a leégés és az egyéb káros hatások ellen. Érdekesség, hogy a Samsung idei csúcsmobiljában, a Galaxy S6-ban (és S6 edge-ben) nincs UV-szenzor, a Gear S okosórában viszont van hasonló érzékelő. Arra pedig ugyebár lényegében bármely okostelefon alkalmas, hogy mobilneten lehívjuk a legfrissebb napsugárzási és egyben időjárási adatokat.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik