Mobil

Lenovo Vibe X2 teszt: színes egyéniség

Végre egy készülék, mely szakítva a konvenciókkal némi színt visz az okostelefonok egyre szürkébb világába.

A Lenovo név hallatán a legtöbbünknek az IBM génekkel rendelkező különböző ThinkPad hordozható számítógépek jutnak eszünkbe, pedig a kínai gyártó már jó ideje okostelefonokat is készít. A néhány hónapja már hazánkban is hivatalos formában elérhető Lenovo mobilok egyre népesebb rajongótáborral rendelkeznek, most pedig van szerencsénk szerkesztőségünkben köszönteni a gyártó és egyben a mobilpiac valaha készült egyik legszínesebb egyéniségét, a Vibe X2-t.

 

Szivárványos produkció
A fehér, vörös, arany és szürke színváltozatban gyártott, nem vízálló kivitelű készülék egyediségét az adja, hogy oldalról nézve jól látszik a négyféle különböző színt kapott rétege. A világelső rétegelt mobilként is jegyzett készülék minden oldala teljesen sík, tehát nincsenek kiálló elemek, így aztán a mindössze 7,3 milliméter vastag telefont bármikor könnyen zsebre lehet vágni. Az unibody, tehát házilagosan a garancia elvesztése nélkül megbonthatatlan borítás teljes egészében műanyagból készült, de szerencsére a minőségibb fajtából, ezenkívül pedig nem árt tudni, hogy a masszív kialakításra a magnéziumból készült váz jelent garanciát. A Vibe X2 egyébként mindössze 120 grammot nyom a mérlegen, és a gyári alapcsomagban nemcsak a szokásos töltő-füles párost találjuk, hanem egy kijelzővédő fóliát, valamint egy teljesen átlátszó kiváló műanyag hátlap tokot.

 

Felszereltség
A baloldali élen található a microSIM-mel etethető kis kipattintható tálca, az ellentétes oldal pedig a hangerőállító kezelőszerveknek és az on/off gombnak ad otthont. A vezetékes headsetet a felső élen lévő jack dugaljba tudjuk csatlakoztatni, a fedetlen microUSB aljaz alul keresendő. Az integrált akkumulátor sajnos átlagon aluli, mindössze 2300 mAh kapacitással rendelkezik, így aztán a 2 napos használati időről nem is nagyon álmodozhatunk. Még szerencse, hogy többféle energiatakarékos funkciót is kapunk a Lenovótól, melyek közül a durvábbik példány lényegében csak hívások lebonyolítását és SMS-ek küldését/fogadását teszi lehetővé. A hátlapon felfedezhetünk három apró pöttyöt, melyek nem meglepő módon érintkezők, ugyanis ezek révén lehet a telefont a JBL hangszórós mini dokkolóhoz, vagy az extra akksihoz csatlakoztatni.

 

 

Kijelző
Az 5 col az a méret, ami még nem olyan egérmozi, mint a 4-4,5 col, de nem is olyan phablet őrület, mint a sokak számára már kezelhetetlen 5,5-6 col. És ha ezt a középutas méretet remek Full HD felbontással sikerül ötvözni, akkor máris örülhetünk, mint esetünkben, hiszen a 441 ppi-s pixelsűrűség tökéletesen elegendő a hétköznapokban. Az előlap mintegy 71,7 százalékát uraló érintőképernyő IPS LCD technológiára épül, melynek köszönhetően a betekintési szögek kellően nagyok és a fényerő kellemesen magas, egyedül talán a kontrasztarányon lehetne még egy kicsit húzni. A fényerőt természetesen automatika állítja, a kijelzőkép elforgatás kikapcsolható, illetve nemcsak egyszerű “on”, hanem “intelligens” üzemmódja is van ennek a feature-nek.

 

A színegyensúly manuálisan tuningolható, a betűméret négy fokozatban állítható, a kijelző akár normál kesztyűben is kezelhető, de a legjobb, hogy ezen a készüléken is működik a dupla koppintásos felébresztés. Az LCD felett ott figyel a szokásos notifikációs LED, valamint az 5 megapixeles frontkamera, mely több trükköt is tud. A már megszokott digitális sminken kívül hanggal, mozdulatokkal (békejel, integetés), illetve pislogással is vezérelhető a Full HD videófelvevős fényleső. A kijelző alatti szekcióban három olyan érintőgombot találunk, melyek alaphelyzetben láthatatlanok, illetve állítható a megvilágítási idejük. A virtuális QWERTY billentyűzet kijelzőkép állástól függően 5×7, illetve 10×5,5 milliméteres gombokat vonultat fel.

 

 

Kamera
A hátlapba tökéletesen belesimuló kameramodul lelke egy 13 megapixeles képszenzor, melynek tudását 4:3-as képarány mellett lehet maximálisan kiaknázni, ugyanis ha 16:9-es szélesvászonra váltunk, akkor a felbontás 9,5 megapixelre redukálódik. Sötétben jó szolgálatot tehet a szimpla LED-es segédfény, illetve az ISO100 és ISO1600 között állítható fényérzékenység, a háromtengelyű szintezés révén pedig garantálható, hogy felvételeink minden tekintetben egyenesek legyenek. Optikai képstabilizátor sajnos nincs a fedélzeten, illetve említést érdemel még a geotagging feature, a HDR üzemmód, a többek közt logaritmikus csigavonal megjelenítésre is képes segédrács, a szuper panoráma funkció, illetve a közel két tucatnyi témabeállítás. Íme néhány tesztfotó, melyekre kattintva máris megkapjuk az eredeti felbontású képeket:

 

 

 

 

 

A videófelvevő révén maximum 1920×1080 pixeles Full HD felbontású MP4 felvételek készíthetők, igen magas, 33 Mbit/s-os bitráta mellett, 30 fps sebességgel, illetve sztereó hangsávval. A videók kellően részletgazdagok, de a dinamikatartományuk elég szűkös, ezenkívül egyesek hiányolhatják a 4K felbontást, illetve a gyorsított/lassított videókat. Tesztvideónk:

 

Szoftver
Nyalókát (Lollipop, Android 5.0) egyelőre ugyan még nem kapott a Vibe X2, de a készüléken a cikk írásakor futó Android 4.4.2-es KitKatre sem lehet panaszunk, hiszen stabilan és fürgén teszi a dolgát. A zöld robot ezúttal egy Lenovo Launcher 6.0 nevezetű felhasználói felületet húzott magára, mely a korábbi Lenovo felhasználók számára alapjaiban véve már ismerős lehet. Hagyományos értelemben vett főmenü nincs, vagyis minden alkalmazást és widgetet az alapképernyő slide-jainak valamelyikén kell elhelyezni: a maximum 18 oldalon 5×4-es elrendezésben figyelnek a kis ikonok. Hétféle lapozási animáció közül lehet választani, ezenkívül pedig adott a lehetőség, hogy az “asztalról” mentést, illetve visszaállítást készítsünk. A felülről lehúzható sávon alaphelyzetben öt gyorsgomb és egy fényerő csúszka látható, de egy lefelé irányuló húzással ennél több ilyen készséget is felfedhetünk egyszerre. A be- és kikapcsolás ütemezhető, a készülék rázással zárolható és a zsebünkben hangosabban csörög, az asztalról felvéve pedig csökken a csengés hangereje.

 

 

Szolgáltatások
A Security szekcióban többek közt víruskeresőt, adatvédelmi őrt, adathasználat figyelőt, üzenetszűrőt, gyorsító funkciót, privát tér opciót, lopásvédelmet és szülői felügyeletet is találhatunk, a SYNCit révén pedig a névjegyekről, az SMS-ekről és a híváslistáról készíthetünk biztonsági mentést. A SHAREit egyszerű fájlátvitelt biztosít a telefon, a tablet és a számítógépünk között, a CLONEit pedig névjegyeket, SMS-eket és képeket transzportál két mobil között. Szólnunk kell továbbá a fájlkezelőről, a számológépről, a diktafonról, az iránytűről, az Evernote kliensről, a Kingsoft Office-ről, illetve a Chrome mellett ott figyelő UC Browserről. A VezetésApp hat nagyméretű ikonnal támogatja a vezetés közbeni biztonságos mobilhasználatot, navigációra pedig ott a Google-féle standard megoldás, illetve a 30 napos Route 66 demó. A videólejátszó remekül teszi a dolgát és a képét lekicsinyítve bárhova oda lehet pakolni a kijelzőn (feliratokat azonban sajnos nem kezel), ezenkívül pedig egy korrekt zenelejátszót és FM-rádiót is kapunk a pénzünkért.

 

 

Hardver
Míg a Vibe Z2 Pro nagytesóban egy négymagos Qualcomm Snapdragon 801-es chipset figyel, addig a Vibe X2-ben egy MediaTek MT6595m SoC rejtőzik, mely még a manapság modernnek már egyáltalán nem mondható 28 nanométeres gyártási technológia segítségével készül. A True8Core megoldásnak köszönhetően ezúttal mind a nyolc processzormag bármikor maximális sebességen pöröghet: mindez a négy Cortex-A17 mag esetében 2 GHz-et, a négy Cortex-A7 mag esetében pedig 1,5 GHz-et jelent. Az általános tempóval nincs semmi probléma, ellenben a 450 MHz-es PowerVR 6200 GPU-t a komolyabb játékok már könnyen két vállra fektethetik. A RAM 2 GB kapacitású, a 32 GB flashmemória pedig egyrészt nem bővíthető, másrészt pedig alaphelyzetben csak 25 GB szabad belőle. Teszteredményeink a következők: AnTuTu – 48368 pont, GeekBench 3 – 1023/3571 pont, Basemark X – 12889 pont, Basemark OS II – 950 pont. Az opcionálisan dupla SIM-slotos változatban is elérhető készülék LTE Cat. 4 mobilnete maximum 150/50 Mbit/s-ot tempóra képes, a HSPA+ 42/5,76 Mbit/s-os sebességet diktál, valamint a/b/g/n/ac szabványú dual-band Wi-Fi-t, Bluetooth 4.1-et és persze GPS-vevőt is kapunk. Az NFC-ről és a wireless tölhetőségről azonban le kell mondanunk.

 

 

Konklúzió
A Lenovo Vibe X2 egy nagyon korrekt módon összerakott felső-középkategóriás okostelefon, mely a phabletekkel nem igazán szimpatizálók számára egy kellemesen kompakt vásárlási alternatíva lehet. A színes és rétegelt borításért egyértelműen jár a pacsi a designereknek, akik végre mertek némi új színt és vidámságot vinni az egyre inkább beszürkülő mobil iparágba. Ezen túlmenően azonban a Vibe X2 nem túl sok egyedi vonással rendelkezik a borítás alatt, hanem egyszerűen csak egy korrekt iparos munkának nevezhető, a maga néhány hibájával és hiányosságával. A cikk írásakor mintegy 100-110 ezer forintos áron kapható a Lenovo Vibe X2, ami nem is lenne rossz ár, ha 100 ezer forint magasságában ne kapnánk 3 GB RAM-os, microSD slotos és 3100-as akksis Honor 6-ot, illetve, ha 80 ezer forintért nem árulnának LG G2-t. Ez van, ezt kell szeretni – ha egyedi külcsínű mobilra vágyunk, annak bizony meg kell fizetnünk az árát.

Lenovo Vibe X2
Pozitívum: egyedi design, általánosan jó minőség, masszív kialakítás, teljesen sík felületek, 5 colos Full HD kijelző, dupla koppintásos felébresztés, fürge működés, nagyfelbontású szelfikamera, 13 megapixeles főkamera, LTE mobilnet, ac Wi-Fi, Bluetooth 4.0, FM-rádió, fólia és tok alapáron jár hozzá, opcionális dupla SIM-slot és Xtension kiegészítők.
Negatívum: még nem Android 5.0 fut rajta, nem bővíthető a memória, a RAM lehetne 3 GB-os, az akkumulátor lehetne combosabb és cserélhető, a kamerában nincs OIS és 4K videófelvevő, gyenge GPU, a hangszóró lehetne jobb minőségű, hiányzik az NFC, az infravörös port és a wireless tölthetőség, nem vízálló, kicsit lehetne olcsóbb.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik