Mobil

Tipp: így bánjunk a mobilunkkal télen

Mobilport
Mobilport

2014. 12. 26. 06:00

Furcsa az idei tél, hol tavaszi meleg és eső, hol zimankó és jeges szél fogad. Olvasói kérdésre gyors tippeket adunk arra, mit és hogyan bírnak a drága telefonok.

Ha már egyszer akár százezres nagyságrendben fizettünk egy telefonért, teljesen egyértelmű, hogy igyekszünk megóvni, és a lehető legtovább sérülésmentesen használni. A tél azonban rejt veszélyeket az érzékeny készülékekre, főlag, ha olyan őrült időjárással okoz káoszt, mint a mostani.

A legfontosabb, hogy mint minden műszaki eszközt, a mobilokat is “normál” hőmérsékletre és időjárási kondíciókra készítik fel. Ez persze gyártótól függően más és más, de nagyjából minden használati utasításban a mínusz 5-10 és plusz 25-30 fokos hőmérsékletet és az átlagos, vagy annál kisebb páratartalmat jelölik meg használati környezetként. A kép utáni pontokban megpróbáljuk összeszedni, idén télen mik azok a körülmények, amiket “nem szeret” a telefonunk, és hogyan óvhatjuk meg a készülékeket.

tel-hideg-telefon-tippek (mobilport, telefon, mobiltelefon, okostelefon, tél, tipp, tippek, karbantartás, )

  • Ha túl nagy a hideg, az anyagok változatossága miatt különböző mértékben összehúzódó belső alkatrészek között megszakadhat a kapcsolat. Szerencsésebb esetben a forrasztások engednek el, de akár el is pattanhatnak parányi vezetékek, vagy alkatrészek. Ugyancsak nem kedvez a hideg a folyadékkristályos kijelzőknek, amelyek időszakosan, vagy akár véglegesen is megrongálódhatnak a nagy hidegben. Épp ezért a telefonokat érdemes meleg kabátzsebben hordani, vagy a táskában olyan külön tokot is köréjük kanyarítani, amelyek megvédik a mínuszoktól.
  • Idén télen nem annyira a hó, mint inkább az eső okozott eddig gondot minden téren. Mindegy is, melyikről beszélünk, a telefonok egyiket sem szeretik igazán. Az esővíz, vagy az olvadt hó ugyanis könnyen bejuthat a mobilok burkolatának illesztési résein, valamint a csatlakozókon keresztül, és korróziót okozhatnak az érzékeny belső alkatrészeken. Még tövidebb távon az is elképzelhető, hogy a készülék belsejébe kerülő folyadék, vagy vízpára rövidzárlatot okoz, amely időlegesen, vagy akár véglegesen is az eszköz károsodásához vezethet. Egyes telefonokat már kifejezetten cseppálló kivitelben árulnak (ilyenek például a Sony Xperia Z sorozat újabb modelljei, vagy a frissebb Gamsung Galaxy S készülékek), de ha nem ilyen mobillal rendelkezünk, lehetőleg ne sokat használjuk közvetlenül az esőben, havazásban állva, és mindig töröljük le a borítást, mielőtt zsebre tennénk.
  • Ha véletlenül a szabadban felejtjük a telefont, még nincs feltétlenül minden veszve. A fagyban, esetleg nedves környezetben hagyott készüléket viszont ne próbáljuk meg azonnal bekapcsolni, és ne kíséreljük meg gyorsan felmelegíteni (például hajszárítóval, vagy radiátorra helyezve). Ilyenkor ugyanis a hirtelen hőtágulás okozhat hibákat: inkább várjunk türelmesen akár egy egész napot, míg a telefon belseje kiszellőzik, és lassan minden alkatrész szobahőmérsékletű lesz. Ilyenkor még van egy kevés esély arra, hogy működőképesen tér vissza a telefon a “hibernációból”.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.