Mobil

Tipp: így bánjunk a mobilunkkal télen

Furcsa az idei tél, hol tavaszi meleg és eső, hol zimankó és jeges szél fogad. Olvasói kérdésre gyors tippeket adunk arra, mit és hogyan bírnak a drága telefonok.

Ha már egyszer akár százezres nagyságrendben fizettünk egy telefonért, teljesen egyértelmű, hogy igyekszünk megóvni, és a lehető legtovább sérülésmentesen használni. A tél azonban rejt veszélyeket az érzékeny készülékekre, főlag, ha olyan őrült időjárással okoz káoszt, mint a mostani.

A legfontosabb, hogy mint minden műszaki eszközt, a mobilokat is “normál” hőmérsékletre és időjárási kondíciókra készítik fel. Ez persze gyártótól függően más és más, de nagyjából minden használati utasításban a mínusz 5-10 és plusz 25-30 fokos hőmérsékletet és az átlagos, vagy annál kisebb páratartalmat jelölik meg használati környezetként. A kép utáni pontokban megpróbáljuk összeszedni, idén télen mik azok a körülmények, amiket “nem szeret” a telefonunk, és hogyan óvhatjuk meg a készülékeket.

  • Ha túl nagy a hideg, az anyagok változatossága miatt különböző mértékben összehúzódó belső alkatrészek között megszakadhat a kapcsolat. Szerencsésebb esetben a forrasztások engednek el, de akár el is pattanhatnak parányi vezetékek, vagy alkatrészek. Ugyancsak nem kedvez a hideg a folyadékkristályos kijelzőknek, amelyek időszakosan, vagy akár véglegesen is megrongálódhatnak a nagy hidegben. Épp ezért a telefonokat érdemes meleg kabátzsebben hordani, vagy a táskában olyan külön tokot is köréjük kanyarítani, amelyek megvédik a mínuszoktól.
  • Idén télen nem annyira a hó, mint inkább az eső okozott eddig gondot minden téren. Mindegy is, melyikről beszélünk, a telefonok egyiket sem szeretik igazán. Az esővíz, vagy az olvadt hó ugyanis könnyen bejuthat a mobilok burkolatának illesztési résein, valamint a csatlakozókon keresztül, és korróziót okozhatnak az érzékeny belső alkatrészeken. Még tövidebb távon az is elképzelhető, hogy a készülék belsejébe kerülő folyadék, vagy vízpára rövidzárlatot okoz, amely időlegesen, vagy akár véglegesen is az eszköz károsodásához vezethet. Egyes telefonokat már kifejezetten cseppálló kivitelben árulnak (ilyenek például a Sony Xperia Z sorozat újabb modelljei, vagy a frissebb Gamsung Galaxy S készülékek), de ha nem ilyen mobillal rendelkezünk, lehetőleg ne sokat használjuk közvetlenül az esőben, havazásban állva, és mindig töröljük le a borítást, mielőtt zsebre tennénk.
  • Ha véletlenül a szabadban felejtjük a telefont, még nincs feltétlenül minden veszve. A fagyban, esetleg nedves környezetben hagyott készüléket viszont ne próbáljuk meg azonnal bekapcsolni, és ne kíséreljük meg gyorsan felmelegíteni (például hajszárítóval, vagy radiátorra helyezve). Ilyenkor ugyanis a hirtelen hőtágulás okozhat hibákat: inkább várjunk türelmesen akár egy egész napot, míg a telefon belseje kiszellőzik, és lassan minden alkatrész szobahőmérsékletű lesz. Ilyenkor még van egy kevés esély arra, hogy működőképesen tér vissza a telefon a “hibernációból”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik