Mobil

Milyen mobilokat vegyünk karácsonyra?

Több szempontból is igyekszünk tanácsokat adni. Olcsó, középkategóriás és drága ajándék-ötletek, valamint végszóként egy elgondolkodtató türelemjáték is szóba kerül.

Teljességgel személyes tapasztalat, hogy egyre többen vásárolnak okostelefonokat családtagjaiknak, vagy akár saját maguknak az ünnepi időszakban. Ez egyrészt érthető, ha már ajándék, legyen praktikus, ráadásul sokfelé ilyenkor eleve leárazásokkal igyekeznek fizetésre buzdítani az érdeklődőket. Másrészt könnyen “lyukra is futhatunk”, főleg akkor, ha nem ismerjük az aktuális trendeket, elvárásokat, buktatókat. Nézzük, mit érdemes a következő két hétben a kosárba tenni!

Belépő szint

Pénztárcánk szempontjából ez a legnépszerűbb kategória, a jellemzően 10 és 30 ezer forint közötti készülékeket még az is be meri vállalni, akinek nem telik iPhone nagyságrendű telefonokra. Két szolgáltatófüggetlen áruház, az Extreme Digital és a Speedshop kínálatát vettük alapul – nem feltétlenül azért, mert kiemelnénk őket, inkább azért, mert az áraik és árukészletük alapján jól reprezentálják a hazai mobilos árakat és kínálatot.

Alig tízezer forint fölött olyan készülékeket találunk itt, mint az Alcatel Pop C1, a Samsung Galaxy Pocket Neo, a telefonos világban még nem túl ismert nevű NAVON Mizu D402, vagy a teljesen ismeretlen BeeX M1D. Ami közös ezekben a készülékekben, az a hardveres specifikációk egybecsengése. Kis kijelző, jellemzően 3,3 és 4 hüvelykes képátló között, nagyon gyenge felbontással. A 240×320 képpont sajnos már-már az olvashatatlanság határát súrolja, ezért mindenképpen a kategóriában ritkábban megtalálható 480×800-as kijelzővel szerelt modelleket ajánljuk. A készülékek motorja általában 1 gigahertz környékére kalibrált, egymagos processzor, ami valóban nem egy erőmű, de a legalapvetőbb okostelefonos alkalmazások (Gmail, Facebook, Térképek) futtatására még megfelelő. Nagyon figyeljünk azonban a RAM mennyiségére: 512 megabájt alatt inkább ne rizikózzunk, ilyenkor ugyanis vállalhatatlanul lassan és akadozva működik majd a rendszerünk, gyakori akadásokkal és akár hibákkal is. A beépített háttértár szintén maximum 1-2 gigabájt ezen az árszinten, ilyenkor figyeljünk arra, hogy legyen microSD bővítőhely (egy kisebb bővítőkártyát már pár ezer forintért vehetünk hozzá).

Arra is érdemes odafigyelni, hogy milyen verziójú Android fut a készülékeken: a 4.x alattiakat kerüljük, mert ezek manapság már elég elavultnak számítnak, és a teljesítmény mellett biztonsági szempontból sem előnyösek. A 2-5 megapixel közötti kameráktól se várjunk csodát, az általában vaku és autofókusz nélküli megoldások legfeljebb útifotók készítésére alkalmasak.

Érdemes megjegyezni, hogy most már nem csak Android alapú készülékeket találunk a belépő szinten, a Nokia legolcsóbb Windows Phone-os készüléke, a Lumia 530 is befér ide – aki a Microsoft telefonos rendszere iránt sem táplál ellenérzéseket, tehet egy próbát ezzel a modellel is.

Összességében ez az a kategória, amit tényleg csak akkor válasszunk, ha az alacsony árért cserébe több kompromisszumot is hajlandóak vagyunk megkötni. A kicsi, lassúcska készülékekkel csak az alapokat tudjuk használni az okostelefonos világból, viszont ha valóban csak egy e-mailezésre, facebookozásra használható apróságra van szükségünk, a fenti tanácsok figyelembe vételével meg lehet próbálkozni valamelyik szerencsésebb modellel. Ha esetleg a családi malacperselyből még néhány ezrest ki tudunk préselni, érdemes egy picivel a 30 ezres határ fölé nézni, ahol már egész tűrhető készülékeket is lehet találni. Ilyen például az LG F70, amit ügyes keresgéléssel 34 ezer forint környékén is elvihetünk. Ugyan a koreai gyártó belépő szinttű csaldjának tagjáról van szó, ez a mobil igazán jól összerakott darab, a 4,5 hüvelykes átlójú kijelző már használható méret, a 480×800-as felbontás ezen a szinten elegendő, a proceszor pedig már egy négymagos Snapdragon MSM8296, melyet 1 GB RAM támogat. A belső tárhely 4 gigabájtjából a rendszer és beépített alkalmazások másfelet hagynak szabadon, ez kezdetnek nem rossz, és végveszélyben még mindig ott a microSD bővítőhely. Kifejezetten ritka, hogy ilyen árkategóriás telefonok LTE hálózatokat is kezeljenek, ez esetben az F70 ezt is tudja, bár valószínűleg nem az olcsó mobilok vásárlói fognak drágábbnak számító LTE-s csomagokra szerződni a szolgáltatóknál. Szintén extra az NFC megléte, így az érintős kommunikáció, például a mobilos fizetés, mobiltárca funkciók is elérhetővé válnak. Az Android 4.4.2 kurrens verziónak számít, és az előre telepített alkalmazásokkal, valamint az LG egyszerűre, de szépre és praktikusra tervezett felületével együtt már jól használható környezetet ad. A 2440 mAh kapacitású akkuval nagyjából másfél napig bírja a készülék, amiért összességében megéri néhány ezressel a kategória plafonja fölé tévedni.

Középúton

50-70 ezer forint környékén azért már valamelyest könnyebb a választás. Itt már nem kényszerülünk fájdalmas kompromisszumokra, bár még mindig van mire figyelni a választáskor, és fontos, hogy ennyiért ne várjunk a legerősebb csúcsmobilokkal egyenértékű tudást. De azért lehet jól közelíteni…

Nézzük az itt elérhető modelleket. LG L Fino, Huawei Ascend G630, Alcatel Idol 2, Sony Xperia E3… Erősebb, valamelyest stílusosabb készülékek, amelyek egy részében már elérhető egy kissé erősebb felbontás, akár 720p-s HD kijelzőket is találunk ezen a szinten. A processzorok itt már jellemzően négymagosak, már csak arra figyeljünk, hogy valamilyen nevesebb gyártó, vagy távol-keleti konkurens (például MediaTek) motor próbálkozik-e a burkolat alatt. Memória terén itt már alap az 1 gigabájt, ez alá ezen a szinten semmiképp se menjünk. A hátlapi kamerákon néhol már felbukkan az autofókusz és a vaku, ha szeretnénk egy fokkal vállalhatóbb képeket készíteni, akkor ez a két ismertetőjegy talán még a megapixelek számánál is fontosabb (amiből azonban ebben a kategóriában azért ne adjuk alább ötnél).

Ezen a szinten már érdemes próbálkozni olyan modellekkel is, amelyeket talán kevésbé ismerhetünk (de persze csak körültekintő vizsgálódás, fórumok és felhasználói vélemények, tesztek olvasgatása után). Ilyen például a Xiaomi, amely ugyan távol-keleti csoda, mégis kifejezetten jó visszajelzéseket kap a nemzetközi piacon, és a kiváló ár-érték arány miatt egyre többen választják. A Xiaomi Redmi 1S például 55 ezer forint környékén kelleti magát, és 720×1280 képpontos felbontású, 4,7 hüvelykes kijelzőjével, 8 megapixeles kamerájával, Qualcomm Snapdragon 400-as rendszerchipjével valóban egy erős középkategóriás versenyző. Az 1 GB RAM mellett 8 GB belső háttértárat kínál (persze itt is van hely bővítőkártyának). Kamerájával akár FullHD videókat is lőhetünk, már csak a 4.3-as Android számít nagyon picit túlhaladottnak.

Ha egy ilyen árkategóriájú készüléket választunk (és jól választunk), ezen már nem csak pár alap-alkalmazásra leszünk szorítkozva, elfutnak az átlagos hardverigényű játékok és médialejátszók is, és akár több, egyidejűleg futó app sem akasztja meg a rendszer működését.

A csúcson és azon túl

Ha nem számít az ár, akkor persze jóval könnyebb dolgunk van a választás során. Itt már tényleg csak akkor érdemes ránézni az árcédulára, ha azt szeretnénk tudni, hogy hasonló tudású versenytársaihoz képest vajon mennyire túlárazottnak számít az általunk kinézett modell. Persze itt is vannak még lépcsőfokok, de igazából ezeknél már nem azt szokás nézni, hogy milyen kompromisszumokat kell kötnünk egyes modellek esetében, inkább pont az ellenkező irányból közelítünk: mennyit fizetnénk rá, hogy bizonyos extrákhoz jussunk?

A százezer forint fölötti kategóriában nagyon hatásosan nyitott a nemrég megjelent Honor 6, a Huawei újrabrandelt modellje, amelynek hazai, kártyafüggetlen listaára 105 ezer forint, és ezért valóban csús-közeli felszereltséget kapunk. részletes Honor 6 tesztünkből kiderül, hogy csak olyan extrák hiányoznak, mint az optikai képstabilizátor, vagy az ujjlenyomat-olvasó, viszont ezen az áron még mindig ez a leginkább bejövős csúcstelefon.

Az androidos csúcson most leginkább a Samsung Galaxy S5 és Note 4, az LG G3 és a Sony Xperia Z3 csücsül – tesztjeinket a készülékek neveire kattintva lehet elolvasni, és ezekből is jól látható, hogy itt már az dönti el a “melyiket vegyem” kérdést, hogy melyiknek szimpatikusabb a kialakítása, melyiknek áll jobban kézre a kezelőfelülete, tudásban nagyon kevés választja el őket egymástól. Persze akinek talicskányi pénze van, vehet még mindig alaposan túlárazott új iPhone-t is, amelyből ráadásul legutóbb két méret is érkezett, az óriás változatot mi is kiveséztük. Windows Phone-os modellből pedig ott a Lumia 930, amely simán felér a többi versenyzővel, ha valaki “bírja” a Microsoft mobilos rendszerét.

Álljunk meg egy szóra!

Azért egy provokatív lezárást nem tudunk kihagyni. Aki ugyanis olyan okostelefont venne, ami tényleg a legújabbnak számít, esetleg várjon vele néhány hónapot. A bevált gyakorlat szerint ugyanis már január első napjaiban, a Las Vegasban induló CES-en bemutatják a 2015-ös év első csúcsmobiljait, és februárban, a Barcelona-i Mobil Világkongresszuson már szinte minden gyártó megvillantja a legfrissebb technológiákkal felturbózott készülékeit. Amilyen szinten fejlődik a telefonos világ, teljesen elképzelhető, hogy alig két hónap múlva a mostani csúcskészülékek hirtelen középkategóriássá szürkülnek – ezért az árérzékenyek akkor majd jobb feltételek mellett vásárolhatnak be belőlük, az újdonságokra harapók pedig futhatnak a frissen bejelentett modellekért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik