Nagyvilág

Aludni mentek a pilóták, az utaskísérők vezették a gépet

Air India (air india, légi utaskísérők, )
Air India (air india, légi utaskísérők, )

Negyven percen át szunyáltak a business osztályon. Aztán rohanhattak, amikor az egyik stewardess véletlenül kikapcsolta a robotpilótát.

Az eset még április 12-én történt az Air India egyik Bangkokból Delhibe tartó járatán, de csak most számolt be róla a helyi sajtó. A beszámoló szerint fél órával a felszállás után hagyta el a pilótafülkét a másodpilóta, helyére az egyik légi utaskísérőt ültetve. Majd pár perccel később a pilóta is úgy döntött, jót tenne neki egy kis alvás. Ezért behívott egy másik stewardesst, hogy vegye át az ő helyét is.

De nem ment ki azonnal. Előbb egy pár perces gyorstalpalót tartott arról, hogyan kell vezetni az utasszállítót, amelyen 166 utas volt. Majd lefeküdt a business osztályon, és szunyókálni kezdett, miközben a gép robotpilótára kapcsolva repült.

A két pilóta negyven percig tudott csak pihenni. A pilótafülkében lévő utaskísérők egyike ugyanis véletlenül kikapcsolta a gépet vezető robotpilótát, és igencsak sietniük kellett, hogy megakadályozzanak egy esetleges katasztrófát.

Az esetet a legénység egyik tagja jelentette az Air India vezetőségének, és végül a két pilótát és a stewardesseket is felfüggesztették állásukból.

A Times of India az esetről szóló hírében megemlíti: akkor is kell lenni pilótának a fülkében, ha a gép robotpilótával repül, hogy ott legyen egy hozzáértő ember is arra az esetre, ha valami meghibásodás történik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik