Média

Nyomdát vett a Central Csoport

A Central Csoporthoz tartozó Central Production Kft. a mai napon bejelentette, hogy június folyamán megvásárolta a Dabasi Nyomda Zrt.-t a Reálszisztéma Csoporttól.

Az akvizícióval a hazai könyvnyomtatási szakma egyik legerősebb szereplője kerül a Central Csoporthoz. A Dabasi Nyomda évente közel 6 millió darab könyvet gyárt, melyet 21 ország megrendelőinek készít. A nyomda 2017-re 2,2 milliárd forint árbevételű, európai szinten is sikeres és elismert minőségi könyv, naptár és prospektusgyártó vállalkozássá nőtte ki magát. Az elmúlt években tevékenységi körében egyre hangsúlyosabb szerepet kaptak a magas minőségigényű kiadványok, több új nyomó- és kötészeti géppel gazdagodott a géppark.

A nyomdaipari tevékenység szerves része a Central Csoporthoz tartozó Central Médiacsoport értékláncának. A nyomdai szaktudás és technológiai knowhow támogatja a kiadó versenyképes működését, valamint jó alapot teremthet a jövőben a Central Csoport számára további könyvpiaci akvizíciókhoz is. A Central Médiacsoport 2003 óta foglalkozik könyvkiadással. A Central, az Animus és Teknős kiadók együttesen közel 600 címmel vannak jelen a piacon. Ezek között a Nők Lapja szerzőinek kötetei és a hazai gasztrokultúra meghatározó szakácskönyvei (160 grammos diéta kötetek, reform és babaétkezéssel foglalkozó szakácskönyvek) mellett olyan bestsellerek is megtalálhatók, mint a Harry Potter-sorozat kötetei, a Millennium-sorozat, Jo Nesbo művei, valamint ismert skandináv szerzők és sorozatok.

Szügyi Gergely, a Central Médiacsoport gazdasági igazgatója a tranzakcióval kapcsolatban elmondta:

A Dabasi Nyomda jó hírét kiváló technológiai felszereltsége, termelésének és ügyfélkiszolgálásának a színvonala együttesen alapozzák meg. Ez a hazai piacon egyedi versenypozíciót biztosít, a nemzetközi piacon pedig a hosszú távú siker alapvető feltétele. Akkor tekintünk sikeresnek egy céget, ha az a nemzetközi versenykörnyezetben is megállja a helyét a stabil hazai piaci szerep fenntartása mellett. A Dabasi Nyomda ennek a tulajdonosi elvárásunknak megfelel, emellett növekedési potenciált látunk az exportforgalom további építésében. Büszkék vagyunk a nyomda szakembergárdájára és menedzsmentjére, akiknek munkájára a jövőben is számítunk. Célunk a stabilan tervezhető, fenntartható működés feltételeinek folyamatos biztosítása.

Balizs Attila, a Dabasi Nyomda vezérigazgatója hozzátette:

Nyomdánk jól ismert jellemzője a stabil háttér és a kiszámíthatóság. Az új tulajdonosi kör erős alapot biztosít a rövid és a hosszú távú fejlesztési terveink eléréséhez. Az akvizíció eredményeképpen a Dabasi Nyomda a korábbi hagyományos gyártói szerepéből kilépve a jövőben igazi alkotóműhellyé válhat. A társaság tervei szerint a tartalomszolgáltatás és az információközvetítés még nagyobb hangsúlyt kap a jövőben a tevékenységek között. A felvásárlásnak köszönhetően tovább növekszik a Dabasi Nyomda termékkörén belül a magasabb hozzáadott értékű termékek részaránya. Középtávú terveink között szerepel nemzetközi jelenlétünk további erősítése, új külföldi partnerkapcsolatok építése is.

A tranzakció lezárásának feltétele egyebek mellett a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása. Ezt követően a vállalkozás neve Central Dabasi Nyomda Zrt.-re változik, közölte a Central Csoport.

A 24.hu kiadója, a Central Digitális Média Kft. tulajdonosi átfedésben van a Central Csoporttal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik