Média

Nyomdát vett a Central Csoport

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2018. 06. 29. 09:19

Korábban a témában:

A Central Csoporthoz tartozó Central Production Kft. a mai napon bejelentette, hogy június folyamán megvásárolta a Dabasi Nyomda Zrt.-t a Reálszisztéma Csoporttól.

Az akvizícióval a hazai könyvnyomtatási szakma egyik legerősebb szereplője kerül a Central Csoporthoz. A Dabasi Nyomda évente közel 6 millió darab könyvet gyárt, melyet 21 ország megrendelőinek készít. A nyomda 2017-re 2,2 milliárd forint árbevételű, európai szinten is sikeres és elismert minőségi könyv, naptár és prospektusgyártó vállalkozássá nőtte ki magát. Az elmúlt években tevékenységi körében egyre hangsúlyosabb szerepet kaptak a magas minőségigényű kiadványok, több új nyomó- és kötészeti géppel gazdagodott a géppark.

A nyomdaipari tevékenység szerves része a Central Csoporthoz tartozó Central Médiacsoport értékláncának. A nyomdai szaktudás és technológiai knowhow támogatja a kiadó versenyképes működését, valamint jó alapot teremthet a jövőben a Central Csoport számára további könyvpiaci akvizíciókhoz is. A Central Médiacsoport 2003 óta foglalkozik könyvkiadással. A Central, az Animus és Teknős kiadók együttesen közel 600 címmel vannak jelen a piacon. Ezek között a Nők Lapja szerzőinek kötetei és a hazai gasztrokultúra meghatározó szakácskönyvei (160 grammos diéta kötetek, reform és babaétkezéssel foglalkozó szakácskönyvek) mellett olyan bestsellerek is megtalálhatók, mint a Harry Potter-sorozat kötetei, a Millennium-sorozat, Jo Nesbo művei, valamint ismert skandináv szerzők és sorozatok.

Szügyi Gergely, a Central Médiacsoport gazdasági igazgatója a tranzakcióval kapcsolatban elmondta:

A Dabasi Nyomda jó hírét kiváló technológiai felszereltsége, termelésének és ügyfélkiszolgálásának a színvonala együttesen alapozzák meg. Ez a hazai piacon egyedi versenypozíciót biztosít, a nemzetközi piacon pedig a hosszú távú siker alapvető feltétele. Akkor tekintünk sikeresnek egy céget, ha az a nemzetközi versenykörnyezetben is megállja a helyét a stabil hazai piaci szerep fenntartása mellett. A Dabasi Nyomda ennek a tulajdonosi elvárásunknak megfelel, emellett növekedési potenciált látunk az exportforgalom további építésében. Büszkék vagyunk a nyomda szakembergárdájára és menedzsmentjére, akiknek munkájára a jövőben is számítunk. Célunk a stabilan tervezhető, fenntartható működés feltételeinek folyamatos biztosítása.

Balizs Attila, a Dabasi Nyomda vezérigazgatója hozzátette:

Nyomdánk jól ismert jellemzője a stabil háttér és a kiszámíthatóság. Az új tulajdonosi kör erős alapot biztosít a rövid és a hosszú távú fejlesztési terveink eléréséhez. Az akvizíció eredményeképpen a Dabasi Nyomda a korábbi hagyományos gyártói szerepéből kilépve a jövőben igazi alkotóműhellyé válhat. A társaság tervei szerint a tartalomszolgáltatás és az információközvetítés még nagyobb hangsúlyt kap a jövőben a tevékenységek között. A felvásárlásnak köszönhetően tovább növekszik a Dabasi Nyomda termékkörén belül a magasabb hozzáadott értékű termékek részaránya. Középtávú terveink között szerepel nemzetközi jelenlétünk további erősítése, új külföldi partnerkapcsolatok építése is.

A tranzakció lezárásának feltétele egyebek mellett a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása. Ezt követően a vállalkozás neve Central Dabasi Nyomda Zrt.-re változik, közölte a Central Csoport.

A 24.hu kiadója, a Central Digitális Média Kft. tulajdonosi átfedésben van a Central Csoporttal.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nikola Gruevski, Macedonia's prime minister, speaks during the 10th Bloomberg BusinessWeek European Leadership Forum, in London, U.K., on Tuesday, Nov. 23, 2010. The one day conference brings together key speakers from Government, Finance and International companies at City Hall, in London. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.