Andy Vajna legyűrte a Kossuth Rádiót

A kormánybiztos Rádió 1 hálózata ma már hallgatottabb mint az állami Kossuth Rádió - derül ki a legújabb rádiós mérésből.
Kapcsolódó cikkek

Andy Vajna kormánybiztos Rádió 1 hálózata hallgatottabb mint az állami Kossuth Rádió – derül ki a legújabb, 2017. október-decemberi időszakra vonatkozó rádiós mérésből. Ez annak is köszönhető, hogy Vajna rádiója már 30-nál is több helyi rádiós frekvencián érhető el.

Ez alapján országos szinten a 15 éves vagy idősebb lakosság körében ugyan az egyik állami rádió, a Petőfi Rádió vezetett 1,8 milliós hallgatótáborával a rádiók versenyében, de őt már nem az állami Kossuth Rádió, hanem a Rádió 1 követte 1,3 milliós közönségtáborral. A Kossuthnak körülbelül 100 ezer hallgatóval volt kevesebb mint a kormánybiztosnak: 1,2 milliós közönségtábort mért a közmédia ezen csatornájának a TNS Hoffmann-Mediameter konzorcium.

A Simicska Lajos érdekeltségében lévő Music FM közönsége 670 ezres volt, míg a Radu Morar román üzletember tulajdonában lévő Tematic Media Groupjához tartozó Sláger FM országosan 617 ezres hallgatótáborral rendelkezett a mérés szerint. A félmilliós hallgatótábor közelében az ugyancsak állami Dankó Rádió volt országosan (445 ezer fő). A Rádió Rockot 216 ezren, a Klubrádiót 214 ezren hallgatták egy átlagos napon; a Bartók Rádió pedig 152 ezer hallgatót ért el naponta. A Magyar Katolikus Rádió hallgatottsága 122 ezres, a Lánchíd Rádió tábora pedig 65 ezres volt.

 

Az országos rádióhallgatottsági adatok 2017. október és 2017. decemberi időszakra

Budapesten Vajna hálózata szintén második

A fővárosban, az átlagos napi hallgatószám tekintetében is második helyen végzett a Rádió 1, melynek 227 ezer hallgatót mért a konzorcium. A piacvezető a budapestiek körében 246 ezer fős táborral a Sláger FM lett. Harmadik helyen áll a Petőfi Rádió  Budapesten, 204 ezer hallgatóval, majd a sorban a Music FM következik 169 ezer fővel. A Kossuth Rádiónak 155 ezer fős volt az elérése, a Klubrádiót 141 ezren hallgatták. A Rádió Rock napi hallgatótábora 88 ezer fős volt. Negyvenezer körüli hallgatóval a Bartók Rádió (45 ezer), az InfoRádió (45 ezer) és a Dankó Rádió (36 ezer) rendelkezett. A Klasszik Rádió hallgatósága 33 ezres, a Jazzy Rádióé 32 ezres. A Magyar Katolikus Rádiót 22 ezren, a Lánchíd Rádiót pedig 15 ezren hallgatták a fővárosban 2017 végén.

A budapesti rádióhallgatottság alakulása 2017. október és december között

Vajna országosan és Budapesten is tovább előzhet

A Rádió 1 egyébként a következő időszakban várhatóan tovább tud majd erősíteni, így akár a Petőfi Rádiót is kiütheti országosan, köszönhetően például a legújabb, szolnoki kereskedelmi rádiós frekvenciának.

Szolnokot is behúzta Andy Vajna rádiója
A kormánybiztos ügyvédjeinek cége, az LB Rádió szolnoki kereskedelmi rádiós frekvenciát kap a Médiatanácstól, mely eheti ülésén ezenkívül öt évre megújította a Magyar Katolikus Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát.

Budapesten a Sláger FM pozíciói kerültek veszélybe, miután a Rádió Q helyén elindult a Retro Rádió, mely olyannyira közel áll Andy Vajnához, hogy ugyanott készülnek műsorai, mint a Rádió 1-nek, műsorait a Rádió 1 programigazgatójának cége készíti, és reklámjait is ugyanaz a cég értékesíti, mint Vajna rádióját. Az ingyenes frekvencián sugárzó Retro Rádió hallgatókat vihet el a Sláger FM-től, mely ezáltal visszacsúszhat Vajna mögé.

Andy Vajnánál a Retro Rádió reklámideje
Andy Vajna tavalyi alapítású cégéhez került az ingyenes frekvencián sugárzó egykori Rádió Q reklámidejének értékesítése. A Médiatanács nem lát összeférhetetlenséget az ügyben.

A rádiós mérés alapján egyébként naponta több mint 6 millióan, hetente 7,5 millióan hallgatnak rádiót országosan. Ez azt jelenti, hogy országos szinten a 15 éves vagy idősebb lakosság 71 százaléka hallgatott rádiót naponta, míg 90 százaléka legalább hetente. Budapesten a lakosság 68 százaléka naponta, míg 88 százaléka heti rendszerességgel hallgatott valamilyen rádiót.

Kiemelt kép: Andy Vajna (középen), Habony Árpád (balra) és Havasi Bertalan (jobbra) társaságában. Fotó: MTI (archív)