Hemzseg a hibáktól A Piramis

A TV2-n futó gameshow játékosai milliókat veszíthetnek a rengeteg trehányul összerakott kvízkérdés miatt. Mutatunk pár érdekes példát.
Kapcsolódó cikkek

A TV2-n látható A Piramis című gameshow-ban olyan gyakran fordulnak elő hibás kérdések, hogy az már egészen kínos.

15 adás alatt legalább 4 hiba is előfordult, ami azt jelenti, hogy közel minden harmadik adásban volt valamilyen „baki”, és még jóindulatúan számoljuk a különös eseteket.

A hibákra egy olyan, a vetélkedők világában járatos olvasónk hívta fel a figyelmünket, aki évek óta napi szinten követ minden vetélkedőt, lelkesedése olyan nagy, hogy játékosként is részt vett ilyenben, és egyszerűen nem érti, hogyan fordulhat elő, hogy ilyen gyakran hibáznak A Piramis kérdéseinek összeállítói, amikor a tét ráadásul több millió forint. Mivel a műsorok felvételről mennek, utólag már javításra is csak nagyon nehezen van lehetőség.

Érződik a kérdéseken, hogy egy amatőr állítja őket össze, akinek még nem, vagy alig van ilyesmiben rutinja

– mondta.

Bár időnként előfordulhatnak hibák vetélkedőkben, de ilyen egy évadban általában legfeljebb egy alkalommal megbocsátható, a négy semmiképp, ahogy az történt a Piramis néhány héttel ezelőtti premierje óta.

Ki tudja, még hány hasonló lesz a már felvett első évad következő részeiben?!

– jegyezte meg forrásunk, mivel szerinte a TV2 teljesen hiteltelenné teszi ezzel a műsorával a kvízműsorok formátumát, és félretájékoztatja a nézőit, ráadásul így több millió forint kár érheti a játékosait is.

Probléma földrajzból

Az első hibát még decemberben, nem sokkal a műsor indulásakor követte el a TV2, de akkor a szakértő még jogosan remélte, hogy nem fordul elő több legalább az első évad folyamán. A kérdés az volt, hogy melyik országban van önálló minisztériuma a mesterséges intelligenciának. A válaszlehetőségek között Dubaj és az Egyesült Arab Emirátusok is szerepelt. Csakhogy Dubaj maga is az egyik emirátus, vagyis valójában két válaszlehetőség is jó volt. A TV2 azért is úszta meg a balhét, mert a játékosok Japánt jelölték jónak, persze tévesen. Jó kérdés, mi lett volna, ha Dubajt jelölték volna meg a játékosok. (Azt már csak zárójelben említjük, hogy egyébként Dubajt Dubainak írták, ami nem hivatalos átírás, de ez most eltörpül a fő probléma mellett.)

h Két jó válasz is volt

A sporttörténeti kérdés is mellément

Egy másik alkalommal azt kérdezte a Stohl András vezette gameshow a játékosoktól, hogy hány aranyérmet nyert a magyar küldöttség az 1984-es Los Angeles-i Olimpián. Szakértőnk szerint azonban már a kérdés feltevése is rossz, hiszen a magyarok távol maradtak az 1984-es Los Angeles-i Olimpiáról.

Zűrös kérdés a hangszerről

A január 14-i adásba újabb baki csúszott: „Melyik hangszer az oboa rokona, a tuba vagy az angol kürt?” – kérdezték. Csakhogy ez olyan mintha arról érdeklődnének, ki a rokonod, az apád vagy az unokatestvéred. Mindkét válaszlehetőség fúvós hangszer, és bár az egyik rézfúvós, a másik nem, de bármelyik válaszra mondhatod, hogy rokona az oboának. A játékosok a tubát jelölték meg, de ezt a TV2 nem fogadta el, és vesztettek. Bár végül nem ezen múlott esetükben a továbbjutás, de ha a golyók nem úgy esnek, ahogy ez történt, akkor ezen kieshettek volna.

Probléma hangszerismeretből

Hiányosság a gazdaság területén

Két nappal később, január 16-án újabb durva hiba történt. Ekkor az volt a kérdés, ki volt a magyar köztársasági elnök a 2007-es gazdasági világválság kitörésekor. Igen ám, de a TV2-nél senkinek nem esett le, hogy a gazdasági válság nem 2007-ben tört ki, így a kérdés eleve értelmetlen volt. Még szerencse, hogy az egyik válaszlehetőségként szereplő Sólyom László 2007-ben és 2008-ban is elnök volt.

Gazdasági válság 2007-ben?

Az operás kérdés is furcsára sikeredett

Január 18-án újabb különös kérdés következett. Arra kellett válaszolni, ki a címszereplője az Aida című operának? A két lehetséges válasz:

Csakhogy Aida az etióp király lánya, aki Egyiptomban raboskodik. A játékosok az „A” választ jelölték meg a két válaszlehetőség közül. Végül 2 millió forint körüli összeget buktak, igaz, nem ezen, hanem a golyókon múlott, hogy nem jutottak el a következő szintre.

„Ilyen, ha rutintalan a szerkesztő és felületes az írói csapat” – kommentálta a szakértő.

A kérdésben a válasz és más szokatlan dolgok

A Piramisban ezenkívül az is előfordult, hogy a kérdésben szereplő egyik szó gyakorlatilag elárulta magát a választ. Ilyen volt például, hogy „Mi az ájtatos manó?”. Már a „mi” kérdésszócska sejtetni engedi, hogy nem egy személyről van szó, ami az egyik válaszlehetőségben szerepelt, így pedig marad a másik válaszalternatíva, a rovar.

A Piramis rendszeres nézője azt is észrevette, hogy a műsor szerkesztői nem törődnek az ismétlődésekkel sem. A Testről és lélekről című filmről például kétszer, a 7. és a 12. adásban is kérdeztek.

A furcsa kérdések sorát gyarapította az a kérdés is az egyik alkalommal, hogy honnan kapta a nevét a budapesti Péterfy Kórház, Péterfy Sándorról, vagy az utcáról, ahol a főépület áll. E kérdés azért különös, mert a főépület helyszínéül szolgáló utcát Péterfy Sándorról nevezték el, a kórházat pedig az utcáról, így valójában mind a két válasz elfogadható.

Kimagasló nézettség

A Piramis a szokatlan mennyiségű baki ellenére kimagasló nézettséggel fut. Úgy tűnik, a nézők közül nem sokakat érdekel, hogy megtévesztő kérdés-válaszokkal találkoznak, vagy talán nem is veszik észre a hibákat. Abban lehet bízni, hogy a Piramis második évadában már jobban odafigyelnek a szerkesztők a hitelességre, mivel egyik forrásunk szerint a számos hiba kiváltó oka az lehet, hogy a TV2 nagyon kapkodott, hogy le tudja másolni az RTL Klubon látható A Fal című műsort, és ezért nem járt el kellő alapossággal.

A TV2 tényleg megcsinálta az RTL Klub vetélkedőjét Stohl Andrással
Lement az első adás A Piramisból, ami majdnem ugyanolyan, mint az RTL Klub verziója. De megérte ennyit küzdeni a labdás vetélkedőért?

Nem rúgják ki az Ötödik Németh Zsolt-riport készítőit

A nagyobb odafigyelés egyébként a TV2 Tények című hírműsorára is ráférne, ahol nemrég a fideszes V. Németh Zsoltra „Ötödik” Németh Zsoltként hivatkoztak egy riportban. Sem a riporternek, sem a bejátszás narrátorának, sem pedig a műsor felelős szerkesztőjének nem tűnt fel ezek szerint, hogy az ország államformája nem királyság. Információink szerint a történtek miatt a múlt héten Kökény-Szalai Vivien hírigazgató szóban ugyan figyelmeztette a hibázó munkatársakat, de ennél nagyobb következménye nem lett az ügynek, miután meggyőződött róla a hírigazgatóság vezetője, hogy nem szándékosan járatták le a TV2-t. Egy, a TV2 belső ügyeire rálátó személy az „Ötödik” Németh Zsolt ügyet azzal magyarázza, hogy a TV2-höz a szakma elismert munkatársai nem szívesen jelentkeznek, és meglehetősen nagy arányban támaszkodik a csatorna a TV2 Akadémiáról kikerülő, kevésbé rutinos gyakornokokra, ráadásul a TV2 munkatársai rendkívül túlterheltek.

Bohózatba illő átkeresztelés a TV2 Tényekben
V. Németh Zsoltot királyi magasságokba emelték.

A TV2 egyébként két másik vetélkedővel is készül a következő időszakra A Piramison kívül. Folytatódik a Gundel Takács Gábor vezette táskás műsor, az Áll az alku, és jön a Bezár a Bazár című műsor is, mely klasszikus kvízjátékot és az ügyességi feladatokra épülő műsorokat vegyíti.

Elárulták, mikor tér vissza az Áll az alku
Már nem kell sokat várni Gundel Takács Gábor táskás műsorának visszatérésére a TV2-re.

Frissítünk!

A január 22-i adásba újabb furcsaság került. A TV2-n futó vetélkedő szerint Szijjártó Péter sportja, a Magyar Labdarúgó-szövetség által szervezett kispályás labdarúgás nem foci, illetve Hevesi Tamás abbahagyta az éneklést. Az a Hevesi Tamás, aki egyébként rendszeresen énekel a TV2 képernyőjén.