Média

Nem távozik Vaszily Miklós az MTVA éléről

Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója
Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója

Több portál is beszámolt róla a hvg.hu nyomán, hogy decembertől leigazolja Schmidt Mária (a Terror Háza főigazgatójának és a kormánybarát Figyelő című hetilap tulajdonosának) cége, a BIF (Budapesti Ingatlanhasznosítási és Fejlesztési Nyrt.) az MTVA vezérigazgatóját, Vaszily Miklóst, ő pedig tagja lenne a Schmidt tulajdonába került vállalat menedzsmentjének. Rögtön találgatások is kezdődtek arról is, hogy Vaszily ezek után marad-e a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), más szóval a közmédia vezérigazgatója, annál is inkább, mivel Schmidt immáron médiavállalkozóként is jelen van, amióta tavaly megvásárolta a Figyelőt.

Az MTVA-t megtartaná, nem menedzsment tag lenne a BIF-nél

Az ezzel kapcsolatos első információk megjelenése után azonban szerkesztőségünknek az MTVA sajtóirodája jelezte: Vaszilyt ugyan valóban megkeresték a BIF-től, de egyrészt nincs még az ügyben döntés arról, hogy elfogadja-e a felkérést, illetve még nem kerülhetett sor a megválasztására, másrészt nem a BIF menedzsmentjébe hívják Vaszily Miklóst, hanem igazgatósági tagnak, ez pedig teljesen szokványos, és nem érintené az MTVA-s vezérigazgatói feladatkört, így azt Vaszily megtartaná akkor is, ha a BIF-es felkérést egyáltalán elfogadja, illetve megválasztják.

Idén nyáron lett már egy plusz feladata

Vaszily 2015-ben került az MTVA-hoz, először annak operatív vezérigazgató-helyettese volt, majd megbízott vezérigazgatója, 2016-tól lett véglegesített vezérigazgatója a közmédiának. Diplomáit 1996-ban a Budapesti Közgazdasági Egyetem gazdálkodási karának pénzügy szakirányán, egy évvel később pedig az ELTE jogi karán szerezte. Karrierje kezdetén eleinte részvényelemző volt, majd 2001-től vezérigazgatója és társtulajdonosa volt a Portfolio.hu gazdasági portált működtető Net Média Zrt.-nek, majd 2005-től az Index.hu Zrt. vezérigazgatójaként és az akkori tulajdonos, a Spéder Zoltán érdekeltségében lévő CEMP médiacsoport operatív vezetőjeként folytatta munkáját. 2010 és 2014 között az akkor még a Magyar Telekom Csoporthoz tartozó Origo Zrt. vezérigazgatójaként dolgozott, az ő nevéhez fűződik az akkor már eladásra váró és azóta kormányközelivé átalakított Origo korábbi főszerkesztőjének, Sáling Gergőnek a nagy port kavaró menesztése is.

Vaszilyt idén júliusban a Magyarországon működő tévétársaságokat átfogó Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete (MEME) elnökségébe is beválasztották alelnöknek. Az alelnökválasztásra azért kellett sort keríteni, mert Vidus Gabriellának, az RTL Magyarország vezérigazgatójának és Tóth Csabának (az AMC televíziós médiavállalat jogi és szabályozási igazgatójának) a két évre szóló MEME alelnöki megbízatása lejárt. (Vaszilyn kívül még Bartosz Witak lett alelnök.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik