Média

Csökkent az újságok bevétele

A kevesebb reklámbevétel miatt egyre jobban ki vannak téve az olvasói bevételeknek a nyomtatott médiumok. Többek között ez jellemezte 2016-ban a világsajtót a World Press Trends 2017 kutatás alapján, melyet a lapkiadókat nemzetközi szinten tömörítő World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA) a berlini IFRA/DCX Expo alkalmából publikált.

A kutatás alapján két évvel ezelőtt fordulópont történt a médiaiparban, mivel ekkor fordult át az, hogy a hírmédiumok számára a legnagyobb bevétel már az olvasóktól érkezett. A legújabb kutatás is megerősíti ezt a trendet, ugyanis 2016-ban az újságok összárbevételének nagyobbik része (immáron 56 százaléka) a terjesztési értékesítésből (print és digitális) származott, és csak ezután következtek a hirdetési bevételek. Emiatt az olvasók bizalma vált a radikális változások és a jövőbeli sikerek legfontosabb tényezőjévé, annak ellenére, hogy a hagyományos média iránt még sosem volt tapasztalható ekkora bizalmatlanság.

A bizalom csökkenése a legnagyobb kockázat egy iparág számára, és minden erőfeszítésünknek arra kell irányulnia, hogy visszaszerezzük. Korábban a figyelem volt a fő érték, manapság pedig a bizalom. A bizalom csökkenése erodálja üzleti működésünk alapját: a hiteles, első osztályú újságírás

– mondta el Vincent Peyrègne, a World Press Trends 2017 vezérigazgatója.

A kutatás alapján a globális digitális terjesztési bevételek 28  százalékkal nőttek az előző évhez képest, 2012-2016 között pedig 300 százalékkal. A jelentés kitér arra is, hogy az összes digitális bevétel több mint 30 százalékát adják az olvasói bevételek. Mindezek ellenére az újságok globális bevétele 2016-ban 2,1 százalékkal csökkent az előző évhez képest, és az elmúlt öt évben ez a csökkenés 7,8 százalékos volt.

A print adja a bevétel túlnyomó többségét

A World Press Trends 2017 szerint még mindig a nyomtatott média adja az olvasói bevételek túlnyomó részét, és ez tovább növekszik, az elmúlt 5 év átlagát tekintve 3 százalékkal. A becslések szerint 2016-ban a print a bevételek 91,6 százalékát adta, 2012-ben ez az arány 95,1 százalék volt. A printhirdetési árbevétel ugyanakkor tovább csökkent, az elmúlt évhez képest 8  százalékkal, globálisan 58,2 milliárd dollárra, az elmúlt 5 év átlagában pedig 26,8 százalékkal.

A digitális hirdetési árbevétel 5 százalékkal nőtt 2015-ről 2016-ra, ami így 9,6 milliárd dollárt tett ki globálisan. Ez a tanulmány készítői szerint rámutat a kiadók előtt álló feladatra is, hogy nem csak több digitális bevételt kell produkálniuk, de új bevételi forrásokat is kell szerezniük, hogy a print miatti kieső bevételeket pótolni tudják.

Az összbevételek jelentős csökkenéséhez nagy mértékben járult hozzá a hirdetési bevételek visszaesése, amit a terjesztési bevételek próbálnak egyensúlyozni
Az összbevételek jelentős csökkenéséhez nagy mértékben járult hozzá a hirdetési bevételek visszaesése, amit a terjesztési bevételek próbálnak egyensúlyozni

Az internetes óriáscégeknek a digitális hirdetési árbevételek terén érvényesülő dominanciája ellenére, és amellett, hogy a kiadók nagy hangsúlyt fektetnek az olvasói bevételekre, a kiadók számára további lehetőségek is adódnak, hogy a tortából nagyobb szeletet tudjanak a magukénak, ha szövetségeket alakítanak és kihasználják a kiváló minőségű márkájukban levő lehetőségeket – hívják fel a médiavállalatok figyelmét a jelentés készítői.

Még mindig nő a terjesztett példányszám
Még mindig nő a terjesztett példányszám

 

A globális médiapiaci bevételek alakulása és azok összetétele
A globális médiapiaci bevételek alakulása és azok összetétele

 

A WAN-IFRA jelentése több mint 70 országból származó éves adatokat elemez.

Néhány napja számoltunk be a magyar médiapiacot jellemző legfontosabb kutatási adatokról is, melyeket a WhiteReport Financial jelentésében láttunk.

csend, adás, média Fotó: Bielik István
Folytatódott a lejtmenet a médiában
Folytatódott a médiavállalatok profittermelő képességének 2014 óta tartó csökkenése, miközben a hazánkban működő médiacégek árbevétele, tőkeereje egyébként is messze elmarad a hazai gazdaság egyéb nagy szereplőitől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik