Média

Andy Vajna megszerezte a GVH engedélyét is: övé a Bors, a Délmagyarország és a Kisalföld kiadója

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) bejelentette: tudomásul vette, hogy az AValue Befektetési Kft. – Andy Vajna cége – átveszi a Lapcom Kiadó Zrt.-t, a Bors, a Délmagyarország és a Kisalföld kiadóját, vagyis minden akadályt elhárult az elől, hogy a kormánybiztos vállalkozása irányítást szerezzen egy újabb médiavállalatban. Vajna a Lapcom részvényeinek 100 százalékát szerzi meg.

A GVH hétfői közleménye emlékeztet rá: a bejelentő AValue előzetes szakhatósági hozzájárulást kért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH), az NMHH Médiatanácsa pedig idén július 25-én megadta a szakhatósági hozzájárulást a tranzakcióhoz.

rádió keverőpult
Andy Vajna kiütheti a nyeregből az állami rádiókat
Vajna rádiója, a Rádió 1 kiütötte Budapesten a Sláger FM-et a piacvezetőségből, országosan pedig a két állami főadót, a Kossuth és a Petőfi rádiót szorongatja, de nagyon.

Bár az AValue Befektetési Kft. a Vajna-csoport tagja, amely a televíziós és a rádiós médiaszolgáltatási és hirdetési piacokon is érdekelt –  a filmügyi kormánybiztoshoz tartozik az országban már több mint két tucatnyi városban fogható Rádió 1 és az országos vételkörzetű TV2 kereskedelmi televízió is – , a GVH szerint a tranzakcióban részes felek piaci tevékenységei között a bejelentési űrlappal benyújtott információk alapjánérdemi horizontális átfedés vagy versenyprobléma lehetőségét felvető kapcsolódás nem volt azonosítható sem az országos, sem a regionális hirdetési piacokon, a Lapcom csoport ugyanis a nyomtatott sajtó piacán van jelen.

A GVH emellett azt hangsúlyozta, hogy a felek által benyújtott űrlap megfelelt a törvényi követelményeknek és a káros versenyhatások lehetősége is elvethető volt, így versenyfelügyeleti eljárás indítására okot adó körülmény nem vetődött fel, és a GVH hatósági bizonyítványt állított ki a bejelentő számára.

A Lapcom volt tulajdonosa, a Kajmán-szigeteki Radio Bridge Media Holdings Ltd. és Vajna idén szeptember 11-én jelentette be a sajtónak, hogy Vajnához kerül az amúgy üzletileg rendkívül sikeres lapkiadó. A GVH-n tehát kevesebb mint két hét alatt át is ment az ügylet.

A filmügyi kormánybiztos egyébként a ma már Mészáros Lőrinc felcsúti nagyvállalkozó, Orbán Viktor barátjának érdekeltségében lévő MKB Bank hiteléből tudta megvásárolni a Lapcomot.

Elengedni, ami jól teljesít

A Kajmán-szigetekre bejegyzett tulajdonos a sikeres működés ellenére adja el a Lapcomot. A Lapcom 2015-ben 9,5 milliárd forint nettó értékesítési árbevételt és 1,3 milliárd forint adózott eredményt ért el. A cég 2016-ban is szép nyereséget produkált: 1,4 milliárd forintot vett ki a tulajdonos, a Kajmán-szigetekre bejegyzett Radio Bridge Media Holdings Limited. A Lapcom által kiadott Bors jelentőségét mutatja, hogy 2017 első negyedévében mintegy 60 ezer példányt tudtak értékesíteni belőle, ezzel a legnagyobb pénzért értékesített országos elérésű újságok egyike, melyet csak a konkurens Ringier Axel Springerhez tartozó Blikk tud megelőzni. A Lapcomhoz tartozik ezenkívül a Kisalföld című regionális napilap is, mely az idei év első negyedévében közel 55 ezer példányban fogyott, valamint a Délmagyarország című Csongrád megyei napilap, mely az ország legrégebbi regionális napilapja, szintén jelentős eléréssel. Ugyancsak ez a cég adja ki a soproni Superinfót és a Rejtvény magazint is. Már korábban, a Bors főszerkesztőjének és a Lapcom vezetőjének, Pallagi Ferencnek a nyugdíjba vonulásakor is lehetett arról hallani, hogy fideszes pénzemberek környékezik a Lapcom Kajmán-szigetekre bejegyzett tulajdonosát, hogy megvásárolnák tőle a kiadót, de Pallagi – aki 11 évig a Lapcomot is irányította – akkor azt mondta, egyszerűen csak szeretne nyugodt nyugdíjas éveket magának, azért hagyja abba az újságírást 33 év után. Ennek ellenére sokak számára kezdett egyértelművé válni, hogy mégis készülődik valami a háttérben, és szép éves profittermelő képessége ellenére megválna a kiadótól a Radio Bridge Media Holdings.

Aláírták: Andy Vajnáé a Bors, a Délmagyarország és a Kisalföld kiadója
A Lapcom eddigi tulajdonosa, a Radio Bridge Media Holdings vezetősége és a filmügyi kormánybiztos aláírta az adásvételi szerződést, így hivatalosan is Vajnáé lehet a lapkiadó és a hozzá tartozó két nyomda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik