Média

Ingyenes rádiós frekvenciához juthat Budapesten

rádió
rádió

Ahogy arról korábban beszámoltunk, akár két új rádió is indulhat hamarosan Budapesten, miután idén március végén a Médiatanács arra kérte a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Hivatalát, hogy dolgozza ki két budapesti telephelyű rádiós műsor-szolgáltatási lehetőség frekvenciatervét. A cél ezzel az, hogy két új médiaszolgáltatási lehetőséget alakítsanak ki a lehető legjobb minőséggel és legnagyobb egybefüggő vételkörzettel. Most friss fejlemény van az ügyben: a Médiatanács pénteken bejelentette, hogy elfogadta és még ma nyilvánosságra is hozza honlapján a Budapest 101,6 MHz helyi közösségi rádiós frekvencia pályázati felhívásának tervezetét. (A közösségi frekvencia – szemben a kereskedelmi jellegűvel – azt jelenti, hogy a frekvenciát ingyenesen használhatja a frekvencia elnyerője, cserébe a közösségi médiaszolgáltatásra vonatkozó vállalásaiért. Közösségi frekvencián üzemel például a Klubrádió és az InfoRádió is.)

Miskolcon, Székesfehérváron és Tatabányán is frekvenciapályázat lesz

Szintén a rádiós piaccal összefüggő döntés, hogy a testület eheti ülésén véglegesítette a Miskolc 103,0 MHz, a Székesfehérvár 101,8 MHz és a Tatabánya 96,7 MHz rádiós médiaszolgáltatási lehetőségekre vonatkozó pályázati felhívások szövegét is. A grémium közlése alapján a székesfehérvári és tatabányai kiírások május 8-tól, a miskolci pályázat május 9-től lesz olvasható a Médiatanács honlapján.

Bírság az FM1 Rádiónak

A Médiatanács eheti ülésén a miskolci FM1 Rádió üzemeltetőjét 20 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte, mivel a rádió év eleji vizsgálatakor a médiaszolgáltató a heti műsoridejét fél órával megnövelte, viszont közszolgálati műsorokból kevesebbet sugárzott az általa vállaltaknál. A tanács a döntéskor súlyosbító körülménynek tekintette, hogy a szolgáltató már harmadik alkalommal sértette meg a médiatörvény előírásait. A rádió legutóbb több mint három éve követett el hasonló jogsértést.

Iskolák is pénzt kaphatnak online tartalmakra

A Médiatanács eheti ülésén ötmillió forinttal megemelte és egyúttal egy újabb, ötödik fordulóval meghosszabbította a 2016-os Neumann János online tartalmak gyártására meghirdetett pályázatát, amelyben előnyben részesülnek majd a gyermekek médiaműveltségét szélesítő alkotások. Az online filmek terveit nemcsak profi filmesektől várják, hanem egyetemektől, középiskoláktól, egyesületektől vagy alapítványoktól és természetesen a határon túli pályázóktól is. A pályázat fontos feltétele, hogy a támogatott alkotások hosszú távon, folyamatosan hozzáférhetőek legyenek az interneten. A pályázatokat június 15-ig lehet benyújtani.

102 millió forint történelmi dokumentumfilmekre

A testület arról is határozott, hogy újabb öt, egyenként 52 perces dokumentumfilm elkészítéséhez járul hozzá a Magyar Média Mecenatúra program tavaly év végén meghirdetett Nemeskürty István-pályázatán, amely archív anyagok újrafelhasználásával készülő, XX. századi történelmi eseményeket, személyeket, helyszíneket és évfordulókat feldolgozó alkotások gyártását támogatja. A megítélt, összesen 102,4 millió forintos támogatásból egyfelől filmet forgat Hollós János rendező a Rózsafa fedőnevű akcióról, amikor Magyarország a Varsói Szerződés tagjaként több más országgal együtt megszállta Csehszlovákia délkeleti részét. A szintén támogatott Árpád-vonal című film a második világháborúban a Kelet-Kárpátokban több száz kilométer hosszan kiépített magyar védelmi vonal történetét mutatja majd be Pajer Róbert rendezésében. Három életrajzi film is készül a pályázati támogatásból. Papp Gábor Zsigmond Szabó Magda születésének századik évfordulója alkalmából az írónő életét viszi majd filmre, archív felvételekkel, külföldi ismertségét és elismertségét állítva a középpontba. Jamrik Levente rendezésében Ujszászy István hírszerző vezérőrnagy életét is feldogozzák, aki segítője volt Horthy Miklós kormányzónak a háborúból való kilépés során,  és akinek halála olyannyira rejtélyes, hogy annak oka, időpontja és helyszíne egyaránt ismeretlen. Az utolsó nagyasszony nyomában címmel Ugron Zsolna és Bertha Lívia rendez dokumentumfilmet gróf Mikes Johannáról; az arisztokrata nő fiatal évein keresztül bemutatva a politikai elit hétköznapjait és titkos játszmáit a 30-as és a 40-es években.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik