Média

Váratlanul távozik Nobilis az MTVA cégének éléről

Nobilis Márton. Fotó: portfolio.hu
Nobilis Márton. Fotó: portfolio.hu

A 24.hu információi szerint a tegnapi napon lemondott a közmédia online és teletext szolgáltatásáért felelős Új Média és Teletext Kft. ügyvezető igazgató posztjáról Nobilis Márton, a leggazdagabb magyarok top-listáján is szereplő Nobilis Kristóf magyar milliárdos fia, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal volt elnöke.

Alig volt profit a cégben, pedig milliárdos nagyságrendű árbevétele volt

Az Új Média és Teletext Kft. 908,7 millió forint nettó értékesítési árbevétellel zárta a 2015-ös pénzügyi évet – derül ki a leadott pénzügyi beszámolóból. Érdekesség, hogy a jelentős árbevétel ellenére a társaság csekély, mindössze 1,5 millió forint adózott eredményt tudott produkálni tavaly.

Értesülésünket az MTVA sajtóosztályán is megerősítették szombaton.

Az utódlására irányuló kérdésünkre válaszolva elmondták, hogy mától, azaz október 15-től Nagy Antal Zsolt veszi át az ügyvezető igazgatói feladatokat. A változás okát firtató kérdéseinkre nem válaszoltak.

Az utód egy volt HírTV-s

Nagy Antal Zsoltról azt érdemes tudni, hogy korábban a Simicska Lajos médiaérdekeltségei közé tartozó HírTV-nél volt főrendező, majd nem sokkal Simicska és Orbán Viktor emlékezetes tavalyi összeveszését követően az MTVA-nál kapott fontos pozíciót, és lett a közmédiánál tanácsadó, majd produkciós igazgató.

Nobilis egy évig se húzta ki

A tegnap távozó Nobilis kevesebb mint egy éven át volt az 1998-ban az MTV által még Új Képújság Kft. néven létrehozott leányvállalat ügyvezetője, hiszen 2015 novemberében nevezték ki a cég élére, ahová az Orbán-kormány által létrehozott Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) elnöki székéből került át. Ez utóbbi 2014-ben felállított hivatal felel az állam reklámköltéseinek központosítása óta az egyes minisztériumok, illetve más állami szervek reklámköltéssel összefüggő megrendeléseinek lebonyolításáért, vagyis nagy hatással bír a hazai reklám- és médiaiparra. A hivatal nehézkesen kezdte meg a munkáját, Nobilist pedig sok bírálat érte – ilyen előzmények után igazolt az MTVA cégéhez ügyvezetőnek, ahol az ő feladata volt, hogy újítsa meg a közmédia online jelenlétét.

A jelenleg 31 éves Nobilis az NKH-t megelőzően a közmédiától is jelentős megbízásokat elnyerő Prestige Mediánál volt tanácsadó. Ez a cég a 2002 őszén folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt jogerősen felfüggesztett egyéves börtönbüntetésre ítélt Várhegyi Attila volt fideszes államtitkár és szolnoki polgármester és felesége, Várhegyiné Fekete Mariannának a tulajdonában van.

(Kiemelt képünkön: Nobilis Márton. Fotó: portfolio.hu)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik