Média
elemző béla (Array)

Új emberek felügyelete alatt az állami média

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2017. 03. 02. 11:33

Korábban a témában:

Csakúgy mint tavaly, ezúttal is sorsolással döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán a Közszolgálati Testület civil jelölő szervezeteiről. Az NMHH közlése alapján így hamarosan véglegessé válhat a közmédia társadalmi felügyeletére kijelölt grémium összetétele.

Az új testület idén március 31-én kezdheti meg munkáját, megbízatása három évre szól majd.

A sorsolást megelőzően egyébként 28 jelölő szervezet jelentkezett, de három esetben az NMHH megtagadta a regisztrációjukat.

A médiatörvény alapján sorsolás nélkül, automatikusan delegálhat egy-egy főt a

 • Magyar Tudományos Akadémia
 • a Magyar Katolikus Egyház
 • a Magyarországi Református Egyház
 • a Magyarországi Evangélikus Egyház
 • a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
 • a Magyar Olimpiai Bizottság
 • a Magyar Rektori Konferencia
 • a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

A Magyarország települési önkormányzatainak szövetségei, szervezetei és a családok érdekeit védő szervezetek kategóriáiban előzőleg egy-egy nyilvántartásba vett jelölő szervezet volt, így sorsolás nélkül delegálhatott tagot a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. A magyarországi nemzetiségek országos önkormányzatainak kategóriájában érvényes jelölés nem volt, így innen nem delegálnak tagot, de ez nem jelent akadályt a testület működésében. További három kategóriában – szomszédos államok magyar kulturális szervezetei, fogyatékkal élők érdekvédelmi szervezetei, kulturális szervezetek – a hatóság több jelölő szervezetet is nyilvántartásba vett, így a jogszabály alapján sorsolással kellett eldönteni, mely jelöltek kerülhetnek be a Közszolgálati Testületbe.

A szerdai sorsolás eredményeként egy-egy tagot küldhet a testületbe:

 • a Kolozsvári Magyar Diákszövetség
 • a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete
 • az Arany János Alapítvány

A jelentkezők hat csoportba kérhették nyilvántartásba vételüket, és az egy tematikus kategóriába tartozó szervezetek közül csak egy küldhet képviselőt a testületbe. Ha egy kategóriába több szervezet is jelöl tagokat, a szervezetek megállapodhatnak egymással a delegált személyről. Ha nem születik ilyen egyezség, az NMHH sorsolással dönti el, hogy melyik szervezet jelöltje delegálható, közölte a médiahatóság.

A Közszolgálati Testület feladata a közszolgálati médiaszolgáltató feletti társadalmi felügyelet és a közszolgálatiság érvényesülésének ellenőrzése.

A grémium elnökét saját tagjai közül választja.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.