Média

Új fejlemény a Népszava tulajdonosváltása kapcsán

A Népszava kiadói jogai átkerültek a XXI. Század Média Kft.-hez, aminek az újonnan bejegyzett és máig tisztázatlan tulajdonosi hátterű, liechtensteini XXI Century Invest AG válik az anyavállalatává.

A hvg.hu úgy tudja, hogy bejegyezte a médiahatóság a Népszava kiadói jogainak megváltozását, vagyis azt, hogy a budapesti székhelyű XXI. Század Média Kft. nevére került a lap megjelentetésének joga a korábbi Népszava Lapkiadó Kft.-től.

A XXI. Század Média Kft.-t a többek között a Vasárnapi Hírek és a Szabad Föld című lapokat kiadó Geomédia hozta létre idén szeptemberben, nem sokkal azelőtt, hogy bejelentették, a Liechtensteinben akkor még bejegyzés alatt álló, máig tisztázatlan tulajdonosi összetételű XXI Century Invest AG felvásárolja a Népszavát, valamint a Geomédia lapjait, a Vasárnapi Híreket és a Szabad Földet. A liechtensteini cég, azaz az új tulajdonos cége, ahogy arról korábban beszámoltunk, időközben létrejött, majd november végén új munkaszerződést írattak alá a Népszava addigi dolgozóival, akiket átvett a XXI. Század Média Kft. nevű cég. A dolgozók a munkát a valamikori MSZP-székházban folytatják, ahol Gál J. Zoltán volt kormányszóvivő és egykori MSZP-képviselő irányításával megtörténik a Népszava és a nevével ellentétben egy ideje már szombatonként megjelenő Vasárnapi Hírek integrációja. (Arról, hogy mik most a tervek a Népszavával, itt írtunk bővebben egy néhány nappal ezelőtti értekezletről kiszivárgott információk alapján.)

Amióta a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc közelébe került a Mediaworks, mely még október 8-án 8 óra 40 perckor váratlanul bezáratta a Népszabadságot és elérhetetlenné tette annak internetes archívumát, a Népszava korábbi példányszáma – a Népszava kiadójának korábbi állítása szerint – néhány ezerrel, a korábbi 10 ezerről körülbelül 13 ezerre nőtt meg.

A Népszava tulajdonosváltozása egyébként máig meglehetősen zavarosnak tűnik, az ügyben több önmagával is ellentmondó nyilatkozat született, illetve furcsa fejlemény volt. (Ezzel foglalkozó cikksorozatunkat ide kattintva érheti el.) Máig tisztázatlan például, hogy ki a XXI Century Invest AG tényleges tulajdonosa. Ahogy az sem világos, hogyan került a képbe egy Socus nevű cég mint eladó, hiszen a Népszava Lapkiadó mögött korábban a svájci TGD Intermedia nevű cég állt.

Gál J. Zoltán, a Vasárnapi Hírek főszerkesztője egyébként igyekezett mindenkit megnyugtatni egy interjúban, hogy az új tulajdonosok nem “Pecinák”, szándékuk pedig az, hogy megmentsék a veszteséges Népszavát a megszűnéstől.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik