Lovass Tibor, HTOE
Média

„Az ország egészét jelenítik meg a helyi televíziók”

A hetvenhét helyi televízió az ország egészét jeleníti meg a magyar médiában, és ez olyan alap, amelyre hosszú távon lehet építeni - nyilatkozta Lovass Tibor, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének (HTOE) novemberben megválasztott elnöke az MTI-nek. Azt is mondta, hogy a munkaerőhiány veszélyezteti a helyi média működését.

 Lovass Tibor a jogbiztonság, az ismertség és az anyagi biztonság növelését jelölte meg célként az előtte álló hároméves ciklusra.

A jogbiztonságot nemcsak a médiatörvény adja, de ide tartoznak a szerzői jogok is, valamint az a jogi környezet is, amelyben a helyi televíziók biztonsággal működhetnek – fogalmazott a HTOE elnöke, aki ismertség alatt egyaránt ért nézettséget és szakmai elismertséget. Kifejtette: szeretné, ha a helyi televíziók adásait minél többen néznék, de számít a szakmai elismerés is, amit olyan állandó és magas minőséggel kell elérni, amelynek hosszabb távon az egész hazai, benne a helyi televíziózást jellemeznie kell.

Közölte: a helyi tv-k olyan értékeket tudnak összegyűjteni és közvetíteni a helyi közösségek felé, amelyeknek nemcsak helyben lehet megtartó erejük, de érdemes megmutatni másoknak is, ezért érdemes lenne olyan országos műsorban, műsorsávban gondolkodni, amelyet a helyi televíziók állítanának össze a műsoraikból.

Munkaerőhiány veszélyezteti a helyi médiát

Kitért arra is: az évtizedek során a helyi médiumoknál olyan szakemberek tanulták meg a szakmát, akik országos csatornáknál váltak ismertté. Ugyanakkor figyelmeztetett: a vidéki médiában – legalábbis a Nyugat-Dunántúlon – ma már munkaerőhiány van, a helyi televíziók nehezen találnak szerkesztő-riportert, operatőrt, vágót, felkészült marketingszakembert. Ennek oka szerinte, hogy a vidéki egyetemeken megszűntek a médiaszakok, a fővárosi egyetemeken és médiaintézetekben végzett fiatalok pedig nem akarnak vidéken letelepedni. A helyzet megoldását abban látná, ha a hazai médiaoktatásban is bevezetnék a duális képzési formát, a helyi televíziók pedig gyakorlati helyként be tudnának kapcsolódni, legalább a vidékről jelentkező médiaszakos hallgatók oktatásába. Ezenkívül a HTOE-nek szerinte a médiaszakemberek továbbképzésében lehet és kell is a jövőben nagyobb szerepet vállalnia.

Más csatornáknak is eladható műsorok kellenek

A HTOE elnöke úgy látja, az anyagi biztonságot továbbra is a fenntartói támogatásokkal, a pályázati forrásokból, valamint a nézettség növelésével, a rendelkezésre álló reklámidő hatékony értékesítésével, illetve olyan minőségi műsorok elkészítésével lehet biztosítani, amelyek más csatornák számára is eladhatóak. A független filmesek támogatása, a fesztiválok szervezése a helyi televíziók számára a szakmai elismeréseken túl a filmezés megszerettetésével az utánpótlást is biztosíthatja – tette hozzá.

Lovass Tibor a Szombathelyi Médiacentrum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, korábban több mint egy évtizeden át irányította a Zalaegerszegi Városi Televíziót, megszervezte az immár tizenharmadik évében járó Göcsej Filmfesztivált, emellett megálmodója és elindítója a Savaria Filmfesztiválnak is, amely harmadik esztendeje szintén a független filmesek országos találkozója.

(MTI)

(Kiemelt kép: Lovass Tibor. fotó: HTOE)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.