Média

Elmarasztalást kapott a Magyar Telekom

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság megállapította, hogy a szolgáltató megsértette az EU hálózatsemlegességi elveit, amikor megkülönböztette a TV GO és az HBO GO szolgáltatások elérését az összes többi internetes forgalommal és alkalmazással szemben.
Korábban a témában:

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság bejelentette, hogy uniós szinten az elsők között alkalmazta a hálózatsemlegességre vonatkozó EU-s előírásokat, amikor kötelezte a Magyar Telekomot a szolgáltatói beavatkozástól mentes internetezés biztosítására, a jogsértő forgalomszabályozási intézkedés megszüntetésére. A hatóság  ugyanis megállapította, hogy a szolgáltató az Európai Unió hálózatsemlegességre vonatkozó előírásai ellenére megkülönböztette a TV GO és az HBO GO szolgáltatások elérését az összes többi internetes forgalommal és alkalmazással szemben.

Az NMHH a hálózatsemlegességre vonatkozó szabályok érvényesülését vizsgálta a Magyar Telekom mobil-előfizetéséhez igénybe vehető „Korlátlan TV és Film” havidíjas opció, azon belül a TV GO és az HBO GO szolgáltatás kapcsán. A november 21-én lezárult vizsgálat szerint a szolgáltató az érintett tartalmakat jogszerűtlenül megkülönböztette az összes többi internetes forgalommal és alkalmazással szemben, és azok használatát nem számította bele az előfizetések adatforgalmába. A csomag adatkeretének kimerülése után pedig az előfizető számára minden internetes tartalmat és szolgáltatást lelassítottak, de az érintett tartalmakkal kivételt tettek.

A hatóság a jogsértés miatt kötelezte a szolgáltatót a tartalmak megkülönböztetésének megszüntetésére és a jogszerű állapot helyreállítására.

Az NMHH közölte: a hatóság ellenőrző vizsgálatai és az e nyomán meghozott döntések, esetleg szankciók a szolgáltatók jogkövető magatartásának ösztönzését szolgálják, és a jogkövetkezmény típusát és mértékét minden esetben a fokozatosság és arányosság elve alapján, a konkrét ügy összes körülményére tekintettel határozzák meg. Jelen esetben a szolgáltatóra nem rótt ki szankciót a hatóság. A határozat nem jogerős, a szolgáltató a döntéssel szemben jogorvoslattal élhet.

Nem lassíthat a szolgáltató megkülönböztetve

Az internetes hálózatsemlegesség uniós szabályozásának lényege, hogy az internetszolgáltatók nem tilthatnak le, nem lassíthatnak, nem korlátozhatnak és nem különböztethetnek meg konkrét tartalmakat, alkalmazásokat vagy szolgáltatásokat. A Telekom TV GO szolgáltatásának eddig alkalmazott, korlátlan feltételei ezt az alapelvet sértik, hiszen a szolgáltatásán kívüli más, hasonló, úgynevezett OTT típusú internetes videószolgáltatásokhoz az előfizetők csak az adatforgalmi keretük terhére férhetnek hozzá. A hálózatsemlegességi előírások biztosítják az előfizetők számára az általuk – és nem az internetszolgáltatók, vagy más harmadik személy által – választott tartalmakhoz és információkhoz való hozzáférést, továbbá, hogy megkülönböztetéstől mentesen vehessenek igénybe szolgáltatásokat a világhálón keresztül, és abban jogszerű indok nélkül senki se korlátozza őket.

Az OTT-szolgáltatásokról

A TV GO egy internetalapú műsorterjesztési szolgáltatás, más néven OTT-szolgáltatás, ami a kábeltévén is elérhető élő tv-műsor, videótár-tartalmak vagy teljesen egyedi műsorok elérését biztosítja számítógépen, laptopon, tableten, okostelefonon vagy játékkonzolon keresztül. Az OTT-szolgáltatásoknál a tartalom szolgáltatója nem felelős a fogyasztóhoz történő jelátvitelért: a felhasználó a „nyílt interneten” keresztül éri el a szolgáltatást. E szolgáltatások működőképességének tehát előfeltétele az internet szabadsága.

A Telekom fellebezni fog

Az ügyben a Magyar Telekom is megszólalt. Kommunikációs igazgatóságuk azt jelezte a 24.hu számára, hogy a Telekom fellebbezni fog az egyelőre nem jogerős határozat ellen.

Azt írják:

az NMHH határozata egy, az ügyfelek körében egyre kedveltebb és előnyös konstrukcióban biztosított szolgáltatást érint. (Olyan ügyfélelőnyökre kell gondolni, mint hogy például a Magenta1 kedvezménycsomagba bevont mobil előfizetésről a TV GO-hoz való hozzáférés nem fogyasztja az előfizetéshez tartozó, benne foglalt adatmennyiséget). Az NMHH döntésének következményeként az ügyfelek számára kedvezőtlenebbé, akár drágábbá válik a TV GO használata és pont a szolgáltatásra jellemző kényelem, és mobilitás (bárhol használhatom) érzése sérül. Másfelől a netsemlegességi szabályozás az EU-ban friss fejlemény (a vonatkozó szabályozás 2015 végén jelent meg), az egységes uniós (tagállami) gyakorlat nem alakult még ki, és nem világos, hogy az EU-s gyakorlat az NMHH mostani határozatának irányába fog-e menni. A TVGO szolgáltatáshoz hasonló megoldások egyébként a többi magyarországi és európai szolgáltatónál is ismertek.

(Kiemelt kép: a Telekom egyik bázisállomása. Fotó: MTI)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.