Gazdaság
A Portfolio gazdasági konferenciája Budapesten

Spéder-ügy: megvan, min rágott be Orbán

24.hu
24.hu

2016. 06. 23. 10:41

Egyre pontosabban látni, hogy mi bosszanthatta fel a kormányzatot és különösen Orbán Viktor miniszterelnököt - írja a csütörtökön megjelenő Figyelő.
Korábban a témában:

Game Over, Zoli ezt nagyon elmérte – így foglalható össze Spéder Zoltán üzleti környezetének a hangulata. A Figyelő számára úgy tűnt, hogy bár van egy-két Spéder képességeiben és kapcsolataiban vakon bízó híve, valójában már mindenki felmérte az elmúlt hetek történéseiből, hogy nem visszafordítható a folyamat.

Spéder harcolni fog

A lap forrásai szerint nem kérdés, hogy Spéder harcolni fog. Tapasztalatuk szerint az ellenoldalon felsorakozott „támadói” is pontosan tudják, hogy nehezen fogható bármiért is perbe, nem ő volt a döntésekben az aláíró, megmaradt a folyamatok informális irányítójának. De ellenfelei közül többen még mindig emelni szeretnék a téteket, így nehéz napok következhetnek az FHB-birodalomban.

Demján Sándor közvetlenül a miniszterelnökkel is tárgyalhatott az elmúlt napokban a szövetkezeti átalakítás jövőjéről. A lap éppen ezért tőle is megkérdezte, vajon miért éppen most fordult meg Spéder kormányzati megítélése. Demján Sándor elmesélése alapján Orbán sokáig el volt altatva, mert téves, diadalittas jelentéseket kapott arról, hogy milyen sikeresen robog előre az integráció. Aztán hirtelen feleszmélt.Mit ismert fel Orbán?

Egyrészt zavarta, hogy problémái, vizsgálatai származhatnak az unióban az FHB kötvényei miatt. Az ügye kirobbanása után lett annyira erős a nyomás, hogy már Spéder sem várhatott, bejelentette: a bank visszafizeti a kötvényt. A második problémakör is legalább egy éve húzódott. Egyre több helyről jöttek az információk Orbán irányába, hogy az államtól folyamatosan szivárog, olykor ömlik a pénz az FHB-hoz a csoport tőkehelyzetének megerősítése miatt.

Végül meglepő módon egy online cikk miatt is berágott a miniszterelnök. A Spéder Zoltán irányította CEMP-csoporthoz tartozó portfolio.hu ugyanis az FHB tőkeemelése kapcsán szembeállította Orbánt és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt (MNV). Ez a nagy fiú mögé bújás nagyon felbőszítette a politikát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.