Média

Megnégyszerezhette vagyonát, aki elhitte, hogy a Mészároshoz közelálló cégé lesz a Népszabadság kiadója

Az Opimus részvényárfolyama az elmúlt időszakban forrás: BÉT
Az Opimus részvényárfolyama az elmúlt időszakban forrás: BÉT
Néhány hónap alatt közel négyszeresére ugrott az Opimius részvényárfolyama azt követően, hogy kiszivárgott: a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterhez közelálló Opimus Press várhatóan megvásárolja a Mediaworks kiadót.

Degeszre kereshette magát az elmúlt időszakban az a befektető, illetve tőzsdespekuláns, aki a pénzét a tőzsdén fialtatta, és a vagyonát Opimus részvények vásárlására fordította. Ha az illető jól időzített a vásárlással, akár meg is négyszerezhette vagyonát pár hónap alatt.

Aki például már rögtön azután 10 millió forintnyi Opimus részvényt vásárolt, hogy a 168 Óra hetilap arról kezdett el cikkezni, hogy a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterhez közelálló Opimus megszerezheti a Népszabadság és a Világgazdaság kiadóját, a Mediaworks céget, ma vidáman vethetett számot eddigi nyereségével: a pénze ugyanis mostanra közel 40 millió forintra, egészen pontosan 39.166.666 Ft-ra ugrott. Ha a tranzakciót tartós befektetési számlán indították, árfolyam-nyereségadót sem kell utána fizetni.

12 Ft-ba került ugyanis június 12-én egy darab Opimus-részvény, amelynek ára a tegnapi napon, mielőtt tőzsdezárás előtt bejelentették volna hivatalosan is a Mediaworks ügyletet, már 47 Ft volt a Budapesti Értéktőzsdén. Ez 392 százalékos hozamot jelent, mindössze pár hónap alatt. De az sem járt rosszul, aki csak a 24.hu vonatkozó hírének megjelenésekor, július 25-én vásárolt be, ugyanis ekkor is még csak 19 Ft-on volt az árfolyam, ami a cikkünk megjelenése utáni napokban kezdett el nagyot emelkedni.

Persze ha valakinek nem voltak bennfentes információi, és nem volt biztos abban, hogy az ügylet tényleg megvalósul, akkor azért jelentős kockázatot is vállalnia kellett, főleg amiatt, mert az Opimusnak a felcsúti polgármesteren kívül a bedőlt Buda-Cash volt tulajdonosaihoz is elég sok köze van. A kockázatot viszont csökkentette, hogy az Opimus nem hogy nem tagadta, hogy felvásárlási tervei vannak a médiapiacon, de erről korábban még befektetési közleményt is közzétett a Budapesti Értéktőzsde és a saját honlapján, jelezvén, hogy 20 millió eurónyi kötvényt bocsátott ki médiaakvizíciók finanszírozása érdekében. Árulkodó volt az is, hogy valamilyen nagy súlyú médiafelvásárlás készül, amikor kiderült, hogy Mátrai Gábor, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) volt alelnöke, a néhai Szalai Annamária munkatársa is felbukkant a cég igazgatóságában.

Azt persze még ekkor sem mondták el, hogy konkrétan milyen céget fognak megvenni, sőt a Mediaworks osztrák tulajdonosa, a VCP még a tegnapi búcsúközleményében is úgy fogalmazott, hogy az Opimus csak október 17-én tett felvásárlási ajánlatot. Mészáros Lőrinc egyébként néhány nappal ezután az ajánlattétel után adta azt az  interjút a HírTV-nek, amiben azt válaszolta, azért nem tartja kizártnak, hogy médiatulajdonossá válik, mivel pár éve még azt sem gondolta volna, hogy szállodája is lesz. A múlt heti interjú idején azonban már a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa előtt volt a Mészároshoz közelálló cég felvásárlásra vonatkozó engedélykérelme, amit e héten keddre bíráltak el.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik