Média

Hosszú időre is néma lehet a Class FM, mivel csak jövőre írják ki a frekvenciapályázatot

Morning show (győr, class fm, morning show, )
Morning show (győr, class fm, morning show, )
Az NMHH Médiatanácsnak meg kell várnia a Class FM-et működtető cég bírósági jogorvoslatának lezárultát a pályáztatással. Emiatt 2017-re húzódik át az ügy, a rádió viszont már novemberben elveszíti a frekvenciát.

Csak az év végén, egészen pontosan december 21-én indul meg egyáltalán az a bírósági per, amelynek a lezárulta után írhatja majd ki a mostanáig a Class FM által használt országos rádiófrekvencia-sáv pályázatát az NMHH Médiatanács.

Ez azt jelenti, hogy akár egészen extrém időtartamra, hónapokig vagy még tovább is kihasználatlan lehet majd a rádió frekvenciája, az állam ez alatt bevételektől esik el, a Class FM 2,5-2,7 milliós hallgatói tábora pedig nem jut hozzá a megszokott műsorához. Sőt, fennáll annak is a veszélye, hogy a rádió ez alatt az időszak alatt széthullik, bár a vezérigazgató szerint vannak tartalékaik, amiből egy ideig finanszírozni tudják majd a munkatársaik fizetését.

A rádiót működtető, korábban Simicska Lajos, jelenleg a Sláger Rádió Zrt. tulajdonában lévő Advenio Zrt. frekvenciahasználati jogosultsága november 19-én lejár, mivel a Médiatanács idén augusztusban  úgy határozott, hogy nem hosszabbít szerződést a céggel, hanem új pályázatot ír ki a frekvenciára. Az Advenio ezt a döntést megfellebbezte, így az ügy a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra került, melynek tegnapi végzése alapján a frekvenciapályázati eljárást csak a per lezárultát követően indíthatja meg a Médiatanács. Az ügy első tárgyalási napját 2016. december 21-ére tűzte ki a bíróság, ugyanakkor a bíróság – a Médiatanács csütörtöki közleménye szerint –

“határozottan rögzítette, hogy a Class FM műsorsugárzását biztosító használati jogosultság ez év november 19-én lejár, és annak ideiglenes meghosszabbítására nem kötelezhető a Médiatanács”.

Semmilyen országos elérésű rádió nem lesz, csak a közmédia

A Class FM november 20-i elnémulását követően Magyarországon egyetlen kereskedelmi rádió sem lesz fogható országosan, így csak az állami Petőfi, Bartók, Dankó és Kossuth Rádió marad, illetve a helyi frekvenciákon a kisebb elérésű rádiók.

Idén szeptemberben egyébként Földes Ádám, a Class FM-et működtető Advenio Zrt. vezérigazgatója a 24.hu-nak adott interjúban arról beszélt, hogy vannak a rádió tulajdonosának tartalékai, ha egy átmeneti időre néma lenne a rádió, de arra már nem adott választ, mennyi időre tudják ezt biztosítani. Ebben az esetben a rádiós stáb együtt maradhatna.

Piaci és technológiai változásokra hivatkozott a Médiatanács

A Médiatanács idén augusztus elsejei határozatában egyébként indoklása szerint “a piaci és technológiai változásokat figyelembe véve” döntött úgy, hogy a frekvenciát versenyben tartja és új pályázatot ír ki egy kibővült vételkörzetű, további 200 ezer új hallgatót is megszólító rádiószolgáltatás nyújtására. A hatóság mai közleménye szerint mindent megtesz azért, hogy egy új országos kereskedelmi rádiós médiaszolgáltatást biztosítson: augusztus 10. és 24. között tette közzé az adóhálózat főbb paramétereit; a pályázat tervezete szeptember 14-től nyilvános és bárki számára olvasható volt, október 5-én a társadalmi egyeztetés folyamatában bárki elmondhatta személyesen vagy október 10-ig írásban is jelezhette szakmai véleményét, meglátásait.

A Médiatanács eheti ülésén más témák is szóba kerültek. Erről itt olvashat bővebben.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik