Média

A Népszabadság egyik szervere egyelőre megúszta a felfüggesztést

Népszabadság Online Fórum
Népszabadság Online Fórum
Úgy tűnik, a Mediaworks szombaton elfeledkezett az egyik szerveréről.

Elfelejtették elérhetetlenné tenni a Népszabadság Online (NOL) egyik szerverét, ahogyan azt megtették az archívumot tartalmazó nol.hu esetében, ahol jelenleg csak egy fekete színű kiadói közlemény jelenik meg. Egy ideig pedig még ennyi sem: csak egy hibaüzenet volt olvasható, ha valaki megpróbálta megnyitni az oldalt.

Tapasztalataink szerint továbbra is működik a NOL online fóruma, a forum.nol.hu címen, sőt ott  még a mai napon is voltak friss hozzászólások, kommentek.

A fórumoldal kiterjedtségét mutatja, hogy azon jelen cikkünk készítésekor 797.414 hozzászólás található, összesen 4.076 témában. Ezeket 3.481 felhasználó írta.

Valószínűleg a fórumsite azért úszhatta meg egyelőre, mert azt nem ugyanott üzemeltették, ahol az archívumot is tartalmazó szervert, a forum.nol.hu oldalt ugyanis az internetes reklámkiszolgálással, adserver üzemeltetéssel foglalkozó Adverticum Zrt. működtette. A főkiszolgálót viszont az Infotechna nevű hosting cég üzemelteti jelenleg.

Egyébként ugyancsak elérhető a NOL Randi oldal is, bár azt a regisztráció miatt nem tudjuk, hogy vannak-e ott még aktív felhasználók. Ezt a site-ot egy másik vállalattal, a Dating Central Europe Zrt.-vel (DACE) együttműködésben működtették bevételmegosztásos üzleti modellben. A DACE működteti többek között a Randivonal társkeresőt is.

A Népszabadság archívumát most szombaton tették elérhetetlenné váratlanul az azóta már két vezetőváltásán átesett Mediaworks emberei, miközben gondoskodtak a szerkesztőség tagjainak belépőkártyáinak és telefonjainak letiltásáról is. A szerkesztőség tagjait motorosfutárokkal kezdték el értesíteni arról, hogy a munkájukat egyelőre nem tudják folytatni. A NOL.hu és a Népszabadság napilap felfüggesztését azzal magyarázták, hogy új koncepció kell a lapnak, mert az veszteséget termel, de arra máig nincs magyarázat, hogy miért kellett bezárni a minimális költséggel elérhető webarchívumot. Azóta csak trükkökkel lehet elérni a szerkesztőség korábbi cikkeit.  Köztük azokat az írásokat, amelyekben feltárták Rogán Antal helikopterezését.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik