Média

Nagy átalakításra készül a háttérben a közmédia

Az M5 kísérleti adása
Az M5 kísérleti adása
Szeptember 18-án alakul át oktatási-kulturális jellegű csatornává a riói ötkarikás játékokat megelőzően elindított M5 tévéadó, melynek új, Ötödikes című műsoráért egyébként 418 millió forint összeget számlázhat majd egy kis pécsi vállalkozás.

Szeptember 18-án reggel 7 órától oktatási-kulturális tévéadóvá alakul át az M5 csatorna, mely indulását követően az elmúlt hetekben az olimpiáról tudósított, mostanában épp a riói versenyeket ismétli, hamarosan pedig a paralimpiáról tudósít majd – erősítette meg a 24.hu-nak Kobza Miklós, az MTVA sajtófőnöke.

Mint a sajtófőnök kérdésünkre elmondta, az új csatorna indítása szorosan összefügg azzal a stratégiai átszervezéssel, mely a televíziós piacon mára teljesen elfogadottá vált: egy-egy fő televíziós adót több tematikus csatorna támogat egy adott médiavállalaton belül. Ennek a stratégiának megfelelően a Duna vált a főadóvá, a Duna World a világ magyar diaszpórájának televíziójává, az M1 hírcsatornává alakult, az M2 napközben gyerekcsatorna, este pedig ifjúsági csatorna Petőfi TV néven. Az M3 egy ismétlő-retrótévé, az M4 Sport pedig “a legkurrensebb hazai sportcsatorna, a legbővebb hazai és nemzetközi sporttartalommal”. Kobza szavai szerint a közszolgálati televíziók sorából régóta hiányzott egy, a magyar és európai kultúrát zászlajára tűző, de egyben ismeretterjesztéssel és oktatással is foglalkozó televíziós csatorna.

Koncertek, nyelvlecke és törióra a tévében

Ez lesz a szeptember 18-án startoló M5, ahol

egyaránt láthatóak lesznek komolyzenei koncertfelvételek, színházi előadások, megszakítás nélkül adott magyar és európai filmklasszikusok mellett olyan oktatási tartalmak is, amelyek televíziós sugárzására nincs példa idehaza. Gondolunk itt nyelvleckékre (orosz, angol, német, spanyol), illetve külön érettségizőknek vagy éppen felsős általános iskolásoknak szóló műsorokra. A csatorna célkitűzése, hogy közelebb vigye a tudományt, a történelmet, a magyar irodalmat, a magyar kultúra legjavát, valamint az élethosszig tartó tanulás eszméjét az emberekhez. S természetesen a maga eszközeivel támogatja, reprezentálja a magyar kulturális és tudományos élet legjavát.

Kobza Miklós hozzátette, napközben oktatási és ismeretterjesztő tartalmakkal az életen át tartó tanulásban segít majd az M5, mely különösen a hatékony nyelvtanulásban nyújt támogatást; főműsoridejében pedig művészeti műsorokkal, napi kulturális híradóval, koncertfelvételekkel, színházi közvetítésekkel, filmekkel ad teret a magyar és az egyetemes kulturális és tudományos örökségnek.

Gyerekekhez és az érdeklődő felnőttekhez is szólnak majd

A sajtófőnök szerint egyébként az M5 “mérföldkő a hazai televíziózásban, mivel soha nem volt még idehaza olyan csatorna, mely a kultúraközvetítést, az élethosszig tartó tanulást és az ismeretterjesztést egyszerre tűzte volna zászlajára. Az M5 a modern magyar közszolgálatiság egyik jelképe lehet a jövőben: biztosítva az esélyegyenlőséget, azaz a kulturális közkincseinkhez történő hozzáférés lehetőségét, egy olyan kultúrmissziót teljesít, mely a mi hitvallásunk szerint egyszerre lesz hasznos a nézőinknek, egyszerre szolgálja az egyetemes magyar és európai kultúra reprezentációját, és eközben szórakoztatóan biztosítja személyes életünkben a továbbtanulás lehetőségét. A csatorna egyszerre szól gyerekekhez, általános- és középiskolásokhoz, valamint kíváncsi, ismeretterjesztésre, kultúrára, és élethosszig tartó tanulásra nyitott felnőttekhez”.

Közel félmilliárd egy kis pécsi cégnek

Az MTVA illetékesét egyébként kérdeztük arról is, hogy az új csatorna elindításával függ-e össze az Erla Technopro Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel kötött szerződésük, mely alapján 418,75 millió forint összegről számlázhat majd a mostanáig csekély árbevételű pécsi kft. a köztévének, illetve ez a vállalkozás fogja-e gyártani az M5 összes tervezett műsorát. Kobza közlése alapján azonban a vállalkozás csak egy konkrét műsorszámot gyárt majd, vagyis nem a teljes M5 tartalmainak beszállítója lesz majd. Az általa készített műsor Ötödikes címmel kerül majd képernyőre. A céget amúgy összesen 335 epizód gyártásával bízták meg,  vagyis egy 26 perc időtartamú produkcióért 1,250 millió forintot fizet majd a köztévé.

A napi.hu írta meg korábban, hogy közbeszerzési hirdetmény közzététele nélkül kötötték meg a céggel szerződést. Az MTVA egy uniós irányelvre és a közbeszerzési törvényre hivatkozott, amely szerint “az ajánlatkérő audiovizuális médiaszolgáltatónak minősül, és ilyenként a jelen hirdetményben megjelölt szerződés szerinti audiovizuális médiaszolgáltatásra szánt műsorszámok előállítása (gyártása) közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül beszerezhető”. A napi.hu azt is írta, hogy az Erla Technopro Kft. fő tevékenysége az egyéb kiegészítő üzleti szolgáltatás és jelenleg a pécsi Urbán Ernő és a nagyharsányi Oláh László tulajdonában áll. A társaságot 2011 szeptemberében I-Mediator Kft. néven biztosítási ügynöki, brókeri tevékenységre alapította a pécsi Parragi Péter, 500 ezer forint jegyzett tőkével. A cég 2014 februárjában tulajdonost, nevet és profilt váltott, a törzstőkét idén emelték hárommillió forintra. Az Erla Technoprónak 2013-ban mindössze 400 ezer forint nettó árbevétele volt, 2014-ben már 44,6 millió, 2015-ben pedig 103,2 millió forint; az adózott eredménye sorrendben: 193 ezer forint, 5,9 millió, majd 9,9 millió forint volt. Ez ugrik meg hamarosan több százmillió forinttal.

Urbán és Oláh másik vállalkozása, az Erla Sound & Light Bt. egyébként 2000 óta működik, e társaságnak tavaly 28,7 milliós forgalma volt. (A bt. részt vett például többedmagával a Sziget Fesztivál koncertjeinek közvetítésében 2012-ben.) Az interneten elérhető információk szerint az Erla-cégek (kiegészülve a tavaly 3,3 milliós bevételt elért Színpad Center Kft.-vel) a dél-dunántúli régió nagy tapasztalattal rendelkező vállalkozásai, rendezvénytechnikai megoldásokkal, digitális tartalomszolgáltatással, film és tv műsor készítéssel foglalkoznak.

A megismételt olimpiát is sokan nézik

Az MTVA egyébként éppen tegnap közölte, hogy közel százezren nézték újra az olimpiai megnyitót, 25-45 ezren az úszódöntőket az M5-ön , vagyis a számok alapján a megismételt közvetítés Magyarország második legnézettebb sportadójává teszi az M5-öt. Az M5 az átalakulásig tartó időben egyébként nemcsak a riói olimpia eseményeit ismétli, hanem közvetíti az idei paralimpiai játékok küzdelmeit is. Az előző héten minden nap 24 órában az olimpiai eseményeket ismételte az M5 csatorna, amelynek átlagos nézettsége a múlt héten 11 293 fő volt, heti átlagos közönségaránya 0,7 százalék, átlagosan elért közönsége napi 601 557 fő, míg egy nézője átlagosan napi 26 percet nézte a csatorna műsorát. A csatorna legnézettebb napja a múlt héten a hétfői lett, átlagosan 25 098 fővel, este az olimpiai megnyitó ünnepség ismétlésével. Ez a műsor lett a csatorna heti legnézettebb műsora is 92 282 fővel. A többi napon a legnézettebbek szintén az esti órákban sugárzott úszóesemények ismétlései voltak, 25-45 ezres nézettségekkel.

Kiemelt képen: az új M5 tévécsatorna próbaadása a riói olimpiai játékok kezdetét megelőzően 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik