Média

Lezárult a Madagaszkár és a Shrek gyártójának eladása

Shrek
Shrek
A Comcast, az Egyesült Államok egyik legnagyobb kábeltévé-hálózatához tartozó NBCUniversal eredményesen lezárta a DreamWorks animációs stúdió felvásárlását.

A Comcast-csoporthoz tartozó NBCUniversal idén áprilisban jelentette be, hogy megveszi a DreamWorks Animation céget, a becslések szerint 3,8 milliárd dollár körüli értékért. Az akkori hírek szerint a felvásárlási folyamat lezárultát legkésőbb az idei év végére várták, de ez a Verge.com mostani híre szerint már mostanra rendben megtörtént.

Ezek után az NBCUniversal olyan cégekkel kerül majd egy versenytérbe mint a Universal Pictures és a Fandango.

A DreamWorks szempontjából azért fontos fejleményről van szó, mert az NBCUniversal, illetve a Comcast segítségével könnyebben tudnak versenyezni a Disney-vel vagy a Fox-szal. A Disney korábban a DreamWorks partnere volt, de ezt az együttműködést tavaly megszüntették.

A DreamWorks stúdiót 1994-ben Katzenberg közösen alapította Steven Spielberggel és David Geffennel. Tíz évvel később jelent meg a cég a tőzsdén. A DreamWorks gyártotta a Madagaszkár és a Shrek című kasszasikereket is, a DreamWorks azonban a kezdeti sikerek ellenére nem úgy teljesített mostanáig, ahogyan az elvárható lett volna. A 3,8 milliárdos vételár is ezt fejezi ki: ez egyáltalán nem nevezhető soknak.

A tranzakció lezárultával egyébként várhatóan távozni fog a DreamWorks éléről a vezérigazgató és társalapító, Jeffrey Katzenberg, nem megy azonban messzire, mivel ő lesz a DreamWorks New Media elnöke, mellette pedig az NBCUniversal tanácsadója lesz.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik