Média

Új tulajdonos jelent meg Hajdú Péter jól menő médiabirodalmában

Egy idén júniusban az Egyesült Királyságban bejegyzett vállalkozás szállt be néhány nappal később Hajdú Péter Frizbi Entertainment cégébe. A szálak az ukrajnai Bégány településre, egy magyar édesanyával rendelkező ukrán nőhöz vezetnek. A mostanában éppen válságba került Hajdú-Sarka házaspár egyébként nagyon komoly céghálót épített ki maga köré az elmúlt években.

Kiszorulhat Hajdú Péter műsorgyártó médiacége a TV2 háza tájáról – írta szerdán a Népszabadság, ami ha igaz, komoly problémát okozhat a Frizbi Entartainment Kft. és tulajdonosai számára. A napilapnak több forrás is megerősítette, hogy a Showtime című műsor jövője bizonytalanná vált, az Andy Vajna kezére került TV2 Média Csoport ugyanis közel sem biztos, hogy rendel belőle további adásokat. Azon is sokat bukott a tévés, hogy a Friderikusz-ügy miatt az Összezárva Friderikusszal című műsorra vonatkozó szerződést sem tudták teljesíteni Hajdúék, akinek pozícióit az sem erősíti, hogy Rákosi Tamás műsorgyártó cége, az IKO (mely Dirk Gerkens alatt még az RTL-nek volt a fő beszállítója), egyre több megbízást kap azóta, hogy a tulajdonosváltás óta már Dirk Gerkens vezeti a TV2-t.  Egyébként a TV2-nél sem cáfolták a Népszabadság értesülését, igaz, meg sem erősítették azt, mindössze annyit mondtak: az őszi műsorstruktúráról később adnak tájékoztatást. Sőt, az újság azt is közölte, hogy a többi műsorára szóló szerződését is elveszítheti a médiavállalkozó-celebtévés, akinek mostanában komoly magánéleti válsággal is szembe kell néznie, hiszen ezekben a napokban elköltözött tőle a felesége, Hajdú-Sarka Kata, aki egyébként a médiavállalkozó egyes cégeiben üzlettársként is szerepel.

62 éves ukrán nő szállt be Hajdúék cégébe

A műsorok körüli bizonytalanság apropóján szétnéztünk Hajdú Péter és Hajdú-Sarka Kata vállalkozásai kapcsán, amikor is meglepő fejleményre bukkantunk. A legrégebbi, 2007 óta működő cégükbe, Frizbi Entertainment Kft.-be ugyanis idén június végén – egészen pontosan június 29-én – beszállt egy alig pár nappal korábban (június 16-án) létrehozott, GB-UA Entertainment Ltd. nevű, brit székhelyű (egy West Sussexben lévő üzleti parkba bejegyzett) vállalkozás, amelynek ügyvezetője egy magyar gyökerekkel is rendelkező ukrajnai nő, egy bizonyos Leinart Valentyna. A nevét valószínűleg a Nagy Britannia (Great Britain – azaz GB) és Ukrajna (UA) rövidítéséből származtató vállalkozásról egyébként ezentúl semmit sem lehet tudni, csak azt, hogy a székhelyén több más cég is működik.  Leinart Valentynáról sem sok információt lehet fellelni, az ismert közösségi oldalakon (Facebook, Linkedin) nem található meg saját nevén, és a Google sem hoz fel más használható találatot. A Frizbi cégadatai alapján annyi viszont tudható, hogy az illető 62 éves, az ukrajnai Bégány településen lakik és az édesanyjának magyar neve van: Erős Irén. Leinart Valentyna egyébként társügyvezető is lett Hajdú Péter mellett a Frizbi Entertainment Kft.-ben, Hajdúhoz hasonlóan önálló aláírási, cégjegyzési jogkörrel.

A brit cég egyébként új szállt be a Frizbibe, hogy az addigi 5 millió forintos alapító tőkét megduplázták 10 millióra. A tőkeemelés jelenleg bejegyzés alatt áll a cégnyilvántartás szerint.

Kiterjedt céghálója lett Hajdúéknak

Ezeket gyártják Hajdú Péterék

Hajdúék cégeihez a Showtime-on kívül az Aktív tartozik, de Hajdúék gyártották az Összezárva Friderikusszal című, Friderikusz távozása miatt képernyőről lekerült produkciót, valamint korábban a Frizbi című talkshow-t.

A Hajdú-Sarka házaspár egyébként az elmúlt években kiterjedt céghálót alakított ki maguk körül, és ezek mind meglehetősen jól teljesítettek. A zászlóshajónak számító, az imént említett Frizbi Entertainment 15 főnyi bejelentett munkavállalkozóval és 1,27 milliárd forintnyi költséget produkáló alvállalkozókkal működött tavaly. Az éves árbevétel 1,834 milliárd forintot tett ki, ami jelentős növekedésnek számít a 2014-es 1,006 milliárdhoz képest. Adózott eredményük viszont a megnövekedett árbevétel ellenére nem változott lényegesen: a 2014. évi 17,93 millióról 17,95 millióra ugrott meg 2015-re. A vállalkozás 10 millió forint osztalékot fizetett ki.

Idén márciusban egy új leányvállalatot is létrehoztak Frizbi Műsorgyártó és Reklámszolgáltató Kft. néven, amelynek Hajdú Péter és a Frizbi Entertainment Kft. a tulajdonosai. Mivel újonnan létrehozott cégről van szó, így arról egyelőre nem tudni, hogy ez hogyan teljesített eddig.

Hajdúékhoz tartozik emellett a 2013-as alapítású DNH INVEST Vagyonkezelő cég is, mely bérbeadással foglalkozik. Ez a cég a Frizbi Entertainment, Hajdú Péter és Hajdú-Sarka Kata nevén van. Ahogyan egyébként a cégnyilvántartás alapján tavalyi alapítású Spiegel Invest is, mely reklámügynökségi tevékenységgel foglalkozik, és egyébként 3 millió forintos jegyzett tőkéje van. Ugyancsak Hajdúék érdekeltségei közé tartozik a főtevékenysége szerint saját tulajdonú ingatlan adásvételével foglalkozó, az V. kerületi Balassi Bálint utcába bejegyzett Tükörhegy Center Ingatlanfejlesztő Kft., valamint Hajdúéké a 2006-ban létrehozott, 5,3 millió forint alaptőkéjű Magyarország Szépe Szépségipari Szolgáltató Kft. (Miss Universe) is, melynek a Frizbi Entertainment Kft.-n kívül Hajdú-Sarka Kata és Lakatos Gyöngyvér a tulajdonosa. Ez a cég 2015-ben 6,14 millió forint árbevételt ért el, míg 2014-en 5,33 millió forint bevételre tett szert. Adózás előtti eredménye 2,942 millió forint volt, míg a megelőző évben 1,52 millió forint veszteséget termelt.

Kiemelt kép: Hajdú Péter és Hajdú-Sarka Kata

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik